Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe kom ik mijn eerste werkdag door?

10 tips om een goede indruk te maken!

 1. sonja
  Het is dan eindelijk zo ver, na al die sollicitaties heeft u eindelijk uw droomjob te pakken. Goed als we zijn willen we graag een goede, eerste indruk nalaten. Een eerste werkdag is voor iedereen een beetje onwennig, u weet niet goed wat er gebeuren zal en of uw nieuwe collega's zullen meevallen. U moet er tenslotte een groot stuk van uw tijd mee doorbrengen, het is dus zeker belangrijk dat het met mekaar klikt. Zoniet kan uw nieuwe job weleens van korte duur zijn. Niet zozeer omdat je uw werk niet goed doet maar omdat uw collega's u ook naar een rapide c4 kunnen leiden. Het zijn zij waar uw[​IMG]overste zijn oor te luisteren gaat leggen. Als u niet in de groep past kan het dan ook zijn dat hij u zal laten gaan omdat hij ook weet dat het moeilijk werkbaar is als men niet overeen kan komen. Het is dus van opperste belang dat we een fantastische eerste indruk gaan nalaten. Laat u niets wijsmaken, mensen onthouden veel van een eerste voorkomen, u kan er dan ook maar beter voor zorgen dat jullie op één lijn kunnen liggen. Vergeet niet dat u de vreemde eend bent dat zomaar even in hun vijver komt rond dwarrelen. Bescheidenheid is dan ook ten alle tijde op zijn plaats. Later kan u nog zien wat u doet maar op een eerste dag kan je best niet de vervelende nieuwe gaan uithangen. Hoe hoog je functie ook is, als je niet met je collega's en/of personeel kan omgaan zit jij met een probleem waar niemand je bij zal helpen. Hoe kunnen we dan wel een goede eerste indruk nalaten? Laten we eerlijk zijn, er zal altijd een gezonde sfeer van nervositeit in de lucht hangen. Hoe dichter de startdatum komt, hoe nerveuzer u zal worden. Probeer toch alle mogelijke middelen om die zenuwen onder controle te houden. Een goede tip is om 's morgens een zware sportinspanning te doen, hierna zal u veel kalmer zijn en kan u op een rustige manier aan uw dag beginnen denken.

  Ga de avond voor je eerste werkdag op tijd je bed in:
  Als je weet dat morgen je eerste werkdag is kan je maar best op tijd je bed inkruipen. Het zal al moeilijk genoeg zijn om alle nieuwe zaken te onthouden dat je een vermoeide kop als de pest kan missen. Ga minstens 2 uur vroeger slapen zodat je zeker bent dat je van voldoende rust hebt kunnen genieten. Als je daar met slapende ogen op je eerste dag arriveert krijg je al snel de naam van sleepy toegewezen. Je moet er jezelf van vergewissen dat alleen een helder hoofd je door je eerste werkdag zal kunnen loodsen. Anders maak je het jezelf alleen maar stukken moeilijker. Iemand die weinig geslapen heeft is ook meestal nors, een eigenschap die je op de eerste werkdag niet bepaald populair zal maken.

  Verzorg jezelf:
  Een onverzorgde persoon is één van de hatelijkste zaken die nieuwe collega's verafschuwen. Een stinkende adem, loshangende kleding, ongeschoren en ongewassen zijn dan ook eigenschappen waar men niet naar op zoek is. Kleed je deftig maar ook niet overdreven. Als je een loketmedewerker bent moet je dan ook niet in je trouwkostuum gaan arriveren. Vermijd ook het dragen van piercings en/of andere opvallende kleding. Zie eerst hoe losjes het er aan toe gaat. Als iedereen daar in spijkerbroek met een t-shirt zit rond te lopen kan jij dat vanaf de tweede dag ook beter doen. Voor de eerste dag zou ik iets neutraal aan doen. Hier kan nooit iemand iets van zeggen en wordt als vrij normaal voor een eerste werkdag beschouwd.

  Geef jezelf wat tijd om in te werken:
  De persoon die onmiddellijk alles op zijn eerste werkdag kon moet nog uitgevonden worden. Maak jezelf dan ook niet nerveuzer dan je al bent. Het is tevens ook geen schande om vragen te stellen als er iets niet duidelijk is. Iedereen heeft wel eens een eerste werkdag gehad dus iedereen weet ook hoe vervelend dat dit is. Niemand zal dan ook verwachten dat je zomaar klakkeloos kan beginnen. Alle goede dingen in het leven hebben tijd nodig, bij een nieuwe job is dat niet anders. Probeer wel op te letten als iemand u iets wil uitleggen. Vriendelijkheid tussen collega's gaat snel over als er maar één iemand moeite doet om het voor jou zo aangenaam mogelijk te maken.

  Probeer u op de eerste werkdag in de groep te mengen:
  Een nieuwe job betekent nieuwe collega's en bazen. Probeer je dan ook zo goed mogelijk in de groep te verwerken. Wees vriendelijk en knik veel ja, twee simpele methoden die je heel ver in het leven kunnen brengen. Wees ook niet te familiair, niemand heeft er een boodschap aan dat je dikwijls last hebt van eksterogen. Vraag ook niet onmiddellijk naar de persoonlijke situatie van anderen, als ze het van jou vragen kan je best eerlijk antwoorden. Modelleer de nieuwe mensen die je zojuist hebt leren kennen. Zie wat ze doen, waar ze heengaan, wat ze graag hebben en hoe ze tegen het werk zelf opkijken. Het strevertje uithangen zal alleen maar kwade blikken teweegbrengen, als een ander 2 dossiers per half uur doet moet jij er geen 4 gaan doen. Mensen die daar al jaren werken weten soms beter hoe je de tijd kan indelen. Ga hier als nieuweling niet onmiddellijk tegenin. Het kan alleen maar in je eigen nadeel werken en je wil zeker niet als de baas zijn schoothond door je carrière gaan.

  Wees niet te laat op je eerste werkdag, vertrek op tijd:
  Kom nooit te laat op je eerste werkdag! Daar is geen enkel goed excuus voor. Niemand zal begrijpen als je hun zegt dat je het niet goed gevonden hebt of dat er een imense file was. Vertrek minstens een halfuur voor je normaal zou vertrekken om zeker niet te laat toe te komen. Men zal deze eerste dag dan ook steeds in het achterhoofd houden, weet je nog die dat op zijn eerste dag te laat was?... Dat wil jij zeker niet zijn.

  Pas op met pauzes:
  Neem op je eerste werkdag zeker zelf niet het iniatief om een break te nemen. Dit zou je alleen mogen doen als je erom verzocht wordt. Dit kan ofwel in het arbeidsreglement staan of collega's kunnen je in hun pauzesysteem inleiden. Probeer hiervan niet te profiteren, je wil niet als een lui iemand overkomen. Je kan je ook moeilijk spiegelen aan mensen die daar al 20 jaar een functie uitoefenen. Sommige hebben al wat gepresteerd en daar ziet men meer door de vingers van. Jij moet je echter nog bewijzen, als de eerste terug aan het werk gaat zou je onmiddellijk moeten volgen.

  Wees beleefd:
  Hoewel dit voor de hand ligt hebben sommige mensen een vreemde opvatting als het om beleefd gaan gaat. U mag gerust iedereen als mevrouw en mijnheer aanspreken, dat kan nooit geen kwaad. Als men u vraagt om hun bij de voornaam te noemen kan je dat nog altijd doen. Hoe vriendelijk de mensen ook zijn, bewaar op de eerste werkdag nog altijd een beetje afstand. Wees niet te familiair want sommige mensen kunnen daar niet goed tegen. Beleefde mensen vallen echter wel bij iedereen in de smaak.

  Gaat men mij wel goed opleiden?
  Maak u geen illusies, de meeste kleine bedrijven hebben te weinig tijd en centen om iemand degelijk op te leiden. U zal naargelang de tijd vordert dus zelf wat iniatief moeten nemen. Andere collega's zijn behulpzaam maar vergeet niet dat zij ook hun werk moeten rond krijgen. Vragen kan geen kwaad maar probeer wel te onthouden wat men u vertelt. Niemand legt graag 5x hetzelfde uit, schrijf het desnoods op papier, zo kan u er altijd op terugblikken. Denk ook niet dat je onmiddellijk alles zal kunnen, je zal met vallen en opstaan moeten groeien maar vrees niet, dat doen we allemaal.

  Beoordeel niets of niemand rondom jou:
  Je zult heel wat nieuwe mensen leren kennen op je eerste werkdag. Sommige zullen je bevallen terwijl anderen niet in zo'n goede aarde zullen vallen. beoordeel echter niemand van het eerste moment. Roddelen over je collega's is zeker uit den boze. Jij bent de nieuwe en je houdt nog steeds van iedereen ook al is dat niet gemeend. Later kan je nog zien met wie je liever wilt samenwerken maar daarvoor is nu het moment nog niet aangebroken. De gehanteerde gebruiken op je nieuwe werk zullen ook niet altijd efficiënt zijn maar daar hoef jij je niet druk in te maken. Uw collega's die er al jaren werken zijn hiermee zodanig gewend dat jij de enige zal zijn die hun procedures niet kan appreciëren.

  Vertel niemand hoeveel je verdient:
  Aan de nieuwe durft men wel is te vragen hoeveel hij of zij verdient. Zeg gewoon dat ze dit nog niet uitgerekend hebben. Misschien zijn er collega's die daar al jaren werken en minder verdienen dan jou. je wil dan ook niet op je eerste werkdag voor wrevel gaan zorgen. Niemand heeft trouwens zaken met wat jij verdient, het is persoonlijk en iedereen heeft de kans om meer te verdienen. Soms kan het ook zijn dat jij één of ander voordeel hebt verkregen, probeer dit niet rond te bazuinen, voor je het weet wil iedereen wat jij hebt en zal de baas weten dat je niets stil kan houden.