Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe kunnen we de ruzies binnen onze relatie beperken?

Voor koppels die teveel ruzie maken...

 1. sonja
  De grootste motivator om uit elkaar te gaan ligt in het feit dat op een bepaald moment onze relatie de laatste ruzie niet meer kan overbruggen. Na jaren van proberen zie je er gewoonweg het nut niet meer van in. Boeken, advies van familie en vrienden alsook de zoveelste relatietherapeut kunnen niet langer voorkomen dat het schip aan het zinken is. Dit is een triest gevolg van de talloze keren dat we ruzie hebben gemaakt. Om dit te voorkomen is het maar best dat we onze relatie vanuit een ander standpunt gaan bekijken. Hoezeer u ook denkt gelijk[​IMG] te hebben, het kan zeker geen kwaad om naast onze eigen visie die van onze partner eens te gaan exploreren. Want het oordeel dat wij vellen en de eigen gedachten die ons bewustzijn vormen zijn allemaal een voortvloeisel van onze opvoeding en ervaringen. Het is dus perfect normaal dat elk mens op bepaalde feiten anders gaat reageren. Begrijpen dat we niet allemaal hetzelfde zijn is een eerste stap naar meer samenhorigheid. Ook uw partner denkt helemaal anders dan jij en dit zal zich in de toekomst blijven wreken indien je niet wilt erkennen dat jullie verschillend zijn. De weg naar een grotere verbondenheid tussen u en uw partner ligt open. U moet hem alleen durven te betreden.

  Hoe ontstaan ruzies?

  Ruzies zijn een voortbrengsel van discussies die niet opgelost dreigen te raken. Afhankelijk van jullie incasseringsvermogen zullen deze woordenwisselingen er steeds meer gaan toedoen. Koppels maken soms voor een lange tijd ruzie waarbij ze na een tijdje vergeten zijn waardoor de ruzie eigenlijk begonnen was. Van zodra het gevecht tussen jullie beiden begonnen is, zal er geen één willen toegeven waarom diens eerder gedrag eigenlijk niet tolereerbaar was. We blijven op elkaar vitten met maar één doel voor ogen, Winnen! Het staat absoluut vast dat we niet voor onze partner willen onderdoen en al zijn we gedurende het proces wijzer geworden, zullen we nog steeds ons gelijk willen halen.

  Indien we ons nog maar een beetje zouden openstellen voor de bevindingen van iemand anders zou deze wereld er al een stuk meer leefbaar door worden. Maar zo zijn we niet opgevoed, van kindsbeen af worden we onderwezen dat we ons in geen enkel geval mogen laten doen. Dat niemand het recht heeft om ons te onderdrukken en dat we zo nodig geweld mogen gebruiken. Geen wonder dat toegeven niet onmiddellijk een automatische karaktereigenschap van ons is geworden.

  Wat brengen ze teweeg binnen onze relatie?

  Hoewel u wel zal denken dat na elk moment van vergeving de plooien terug gladgestreken zijn, kan u er van op aan dat elke ruzie een litteken zal achterlaten. Vergeten doen mensen veel moeilijker dan vergeven en het is ook daarom dat u hetzelfde onderwerp in de volgende ruzies opnieuw zal tegenkomen. Als u telkens weer de emotionele bagage van voorgaande conflicten gaat meedragen, zal zowel u als uw partner daar geen enkel voordeel uit kunnen halen.

  Ruzies brengen enkel ellende en het maken van diepe wonden met zich mee en al doet u hierachter steeds uw best om met een verse lei te beginnen, zal de herinnering van voorgaande ruzies u blijven achtervolgen. Elke woordenstrijd tussen jullie beiden vergroot de kloof tot jullie op een dag niet langer de moed zullen hebben om nog naar de overkant te springen. Jullie geven op, waardoor er een breuk in jullie relatie ontstaat en dit enkel omdat jullie elkaar maar niet konden begrijpen. Is het dat allemaal waard? "Tuurlijk niet! "Waarom doe je het dan? "Ik weet het niet!"

  Hoe kunnen we ruzies voorkomen?

  Als mens durven we nogal is een ego op te zetten zodat iedereen rondom ons kan aanschouwen hoe perfect we eigenlijk wel zijn. Dit staat in schril contrast met een dankbaar, zelfvervullende persoon. We denken dat onze eigen gedachten aan die van anderen superieur zijn en stellen ons dan ook niet voldoende open om het probleem door iemand anders ogen te gaan zien. Geen wonder dat geen van jullie twee op deze manier ooit van gedacht zullen veranderen, laat staan dat er op dit punt enige verzoening mogelijk zou zijn. Ruzies vermijden is niet zo moeilijk als we soms denken. Met een beetje mensenkennis en voldoende inlevingsvermogen is het ook voor u mogelijk om 90% van jullie ruzies in de toekomst te gaan vermijden.

  Zet even uw ego aan de kant en geef uw partner de mogelijkheid om zijn of haar verhaal te gaan doen. Niemand van jullie hoeft te winnen en je doet er dan ook beter aan om een compromis te gaan voorstellen. Iets waar jullie beiden moeite voor moeten doen maar tevens wel kunnen achterstaan. Onthoud dat jullie relatie voor veel meer dan de zoveelste woordenwisseling staat en dat het streven naar een mooie toekomst met elkaar alleen jullie gedachten zou mogen verrijken. Geef niet aan haat toe waarmee je enkel verder uit elkaar groeit en maak je ook niet voor de minste verandering druk. Natuurlijk zullen jullie nog wel eens ruzie maken maar zullen dan ook beseffen dat elke ruzie jullie mogelijkheden biedt om het volgende keer beter te gaan aanpakken.