Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe omgaan met roddels?

Leer de psychologie achter het roddelen

 1. sonja
  Waar mensen zijn worden roddels geboren. Of je nu van het armste gezin uit de straat komt of al je jaren in luxe hebt doorgebracht maakt niets uit, over iedereen wordt er wel eens geroddeld. Standing of afkomst zullen je dus zeker niet vrijwaren van roddels. Het is eigen aan mensen om anderen waar te nemen en daarvan een eigen interpretatie te maken. Eigenlijk is het dus helemaal niet verwonderlijk dat door al deze verschillende interpretaties roddels gaan ontstaan. Wat wij bij een bepaalde persoon zien, ziet een ander dan weeral niet en vice versa. Het is vaak met onze overtuigingskracht dat we anderen tot ons geloof moeten overhalen maar eens dit gebeurd is, is de roddel gelanceerd en zal deze bij elke nieuwe overdracht nog wat meer negatieve details erbij krijgen. Eens vertrokken[​IMG] is er vaak niets meer aan te doen en zullen we dikwijls noodgedwongen de roddel moeten laten uitdoven. U mag nog tegen iedereen gaan zeggen waarom dit of dat niet waar was, men zal steeds met een half oor de eerste versie niet vergeten. Natuurlijk zal je als er over jou geroddeld wordt jij dit nooit gaan goedpraten. Dat weten de mensen ook wel, vaak is men al zo voorbereid op jouw mening dat die er eigenlijk niet meer toe doet.

  Roddels ontstaan uit eigen verveling:
  De grootste reden waarom mensen roddelen is uit verveling, er dringt zich geen interessant onderwerp op dus verzinnen ze maar iets. U zal het misschien niet geloven maar meestal doen mensen dit niet met slechte bedoelingen. Ok, men zegt misschien niet de mooiste zaken over u maar eigenlijk doet men dit niet om u te kwetsen. De grootste vijand van de mens is nog altijd de verveling en laat dit nu net een reden zijn waarom mensen beginnen te roddelen. Het feit dat het over u gaat moet u zelfs helemaal niet persoonlijk opnemen, naar alle waarschijnlijkheid bent u er willekeurig uitgepikt omdat één of andere gebeurtenis uw naam naar voren schuift. Iedere mens heeft zijn eigen waarheid en ieder mens heeft ook zijn eigen leugenschaal die hij of zij onbewust of bewust zal hanteren wanneer de situatie om te roddelen zich voor doet. Druk maken in roddels is dus eigenlijk voor niets nodig maar zowel u als ik weten dat dit niet altijd zo simpel is.

  Heeft kwaad worden zin?
  Het is een biologische reactie dat mensen kwaad worden als ze roddels over hunzelf horen. Ze zijn er soms zo van ondersteboven dat ze er meer en meer stress van zullen ondervinden. Daardoor worden ze meer negatief en proberen ze diegene die over hun roddelt hetzelfde aan te doen. Zo ontketenen ze onbewust een oorlog waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Het probleem met oorlog is dat de ene de andere altijd wilt overstijgen waardoor ze verkeerdelijk denken dat ze hiermee uiteindelijk zullen kunnen winnen. Maar niets is minder waar omdat geen één van de twee snel zal stoppen met roddelen. Roepen, tieren en brullen over waarom iemand iets over jou gezegd heeft zal alleen maar meer olie op het vuur gooien en hierdoor krijgen omstanders ook een negatief beeld over jou dat in het voordeel van de roddelaar zal pleiten. Behoud dus ten alle tijde je kalmte en probeer sereen te blijven.

  Vind de stoker en probeer hem of haar te blussen:
  Roddels komen van mensen die graag verhaaltjes vertellen om te laten zien hoe interessant zijzelf wel zijn. Dat deze verhaaltjes waar of niet waar zijn zal hun een worst wezen. Het is dus meer uit eigen belang dat ze deze roddels de wereld gaan insturen. Om het vuur te vinden moet je alleen maar de rook volgen en dat is hier precies hetzelfde. Vraag aan iedereen waar de roddel vandaan komt en hoewel niet iedereen dat met jou zal willen delen zullen er altijd wel zijn die hun mond voorbij praten. Eens je weet wie over jou zo zit te roddelen kan je maar best daar direct op af gaan. Confronteer de schuldige niet in groep want dan zal deze de beschuldigingen als onwaar bestempelen. Vraag of jullie eens onder 4 ogen het onderwerp kunnen bespreken zodat deze verzinsels de wereld worden uit geholpen. Zelfs al blijft men ontkennen zal dit gesprek als onaangenaam ervaren worden waardoor de kans op nieuwe roddels alleszins zal verminderen.

  Hoe kunnen we onze geleden schade wegwerken?
  Heel simpel, dat gaat niet! Bekijk maar al de rechtszaken waarvan achteraf bewezen is dat de beklaagde onschuldig is verklaard. Ergens in ons hoofd blijven we steeds denken dat er wel iets van waar zal geweest zijn. Het heeft dus geen zin om tegen iedereen te gaan zeggen dat de roddels niet waar zijn. Bewijs daarentegen met je gedrag en vriendelijkheid het tegenovergestelde waardoor mensen op den duur een beter gedacht van je zullen krijgen. Al bij al maakt het niet veel uit wat de mensen van ons denken maar toch houden we het liever wat positief. Begrijp dat iedereen roddelt en dat iedereen wel eens iets zegt waar ze achteraf spijt van hebben. Ga gewoon door met je leven en laat je levenswandel met hand en tand het tegenovergestelde bevestigen.