Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe verder na faillissement?

Bouw je leven terug op.

 1. sonja
  Faillissement! Daar sta je dan als ondernemer bij de balie van de griffier denkend of je wel de juiste beslissing gaat nemen. Het gaat niet meer langer met je bedrijf en de schuldenlast is gewoon te groot geworden. Je hebt alles geprobeerd, 80 a 90 uren per week gewerkt om toch maar de eindjes aan mekaar te kunnen knopen. Maar soms kan je gewoon niet anders. De bank wil je niet langer helpen en je boekhouder schrijft sneller facturen dan dat hij met oplossingen wist te komen. Niemand buiten jezelf begrijpt echt dat je met een faillissement een levenswerk moet opgeven. Jij, die het met je zaak zo ver ging schoppen. Weet je het nog, die eerste dag dat je begon, hoe vrij je je wel voelde. Alsof niets je in de weg zou kunnen staan, voor alles wist je wel de juiste oplossing. Waar is het toch fout gelopen? Dat we hier vandaag met de moed in onze schoenen de griffier komen inlichten over het nakende faillissement van je eigen bedrijf. Zou je het wel doen? Wat gaat iedereen ervan denken? Gaat het nog ooit goed met me komen? Allemaal vragen die door je hoofd blijven sluipen. Nietsvermoedend teken je ondertussen het doodvonnis van je eigen creatie, een creatie waarvan je dacht dat het ooit betekenisvol had kunnen zijn. Maar niets is minder waar, vandaag sta je daar alleen, geen helpende hand; geen woordje van troost. Van iedereen die zich spontaan op je eerste dag hadden aangemeld valt er niets meer te bespeuren. Je word kwaad op alles en nog wat, je ziet het nut niet meer in om verder te gaan want al bij al zal je morgen in een zwart gat vallen. De griffier legt je uit dat je vanaf heden geen rechten meer hebt op je eigen bedrijf. Per direct zal men een curator aanstellen, een wat opgesmukte advocaat die de laatste handelingen voor de begrafenis zal regelen. Zonder enige adviserende info wordt je huiswaarts gekeerd, niet meer in je auto want die stond op naam van het bedrijf. Ga maar te voet, zegt de curator vluchtig terwijl je hier ook al je andere bezittingen zal achterlaten. Vanaf nu neem ik het hier over en kan jij maar beter doen wat ik zeg! U houdt zich ter beschikking van het gerecht terwijl hij plotsklaps de deur achter je sluit. Donderwolken hangen boven je hoofd terwijl de regen je verdriet probeert weg te spoelen. Vanaf hier begint je toekomst, wat nu?

  Wat met de schulden na een faillissement?
  Omdat je uzelf of de vennootschap failliet hebt laten verklaren wil nog niet zeggen dat je van al je schulden gevrijwaard bent. Zolang het faillissement niet afgewikkeld is zullen schuldeisers hun tegoed en intresten blijven opvragen. Concreet betekent dit dat men zowel loonbeslag kan eisen en dat men deurwaarders op je dak kan sturen. Of je ze nu betalen kunt of niet, ze zullen beslag leggen op elke cent of elk goed dat jij teveel hebt. Ondertussen kunnen ze intresten blijven aanrekenen. Er moet dus een oplossing komen zodat jij en je schuldeisers tot een overeenkomst kunnen komen. Als dit toch niet lukt kan je nog altijd voor de collectieve schuldenregeling kiezen. Een in feite nieuw systeem dat een oplossing voor zowel schuldeiser als schuldenaar poogt te zoeken. Door middel van een onafhankelijk tussenpersoon zal men in de mate van het mogelijke de beide partijen proberen te plezieren.

  Vaak houdt dit in dat men voor een bepaalde tijd een groot deel van zijn inkomsten aan de schuldeiser zal terugbetalen. U zal zelf wel niet langer uw inkomsten kunnen beheren. De schuldbemiddelaar neemt de taak van inkomsten en uitgaven volledig op zich. Dmv een financieel plan zal men naargelang uw situatie een leefloon uitkeren. Met de rest worden dan uw schuldeisers terugbetaald. Alhoewel dit geen makkelijke keuze is zal het vaak als beste oplossing uit de bus komen. Zo kan u terug gemoedsrust in uw leven terugvinden.

  Op zoek naar een nieuwe job:
  Om inkomsten te verkrijgen zullen we na het faillissement opnieuw aan de slag moeten gaan. Niets belet u om onmiddellijk na uw faillissement een zoektocht naar een nieuwe job te starten. Neem het van mij aan, hoe sneller u terug aan de slag gaat, hoe eerder schuldenvrij u zal kunnen zijn. Ik weet dat het niet gemakkelijk is als je altijd je eigen baas bent geweest maar toch heb je niet veel andere keus. Een job zoeken hoeft dan ook helemaal niet negatief te zijn. Integendeel, het zal u terug stimuleren om inkomsten te verwerven. Want geld maakt niet gelukkig maar zonder geld kunnen we gewoonweg niet verder.

  Probeer zeker iets te zoeken wat bij je past. Neem niet onmiddellijk het eerste het beste aan want dan zal je het er ook snel beu zijn. Beschouw jezelf ook niet als een mislukkeling want dat ben je zeker niet! Soms kan het gewoon zonder reden helemaal fout gaan, het spijtige daaraan is dat jij er de dupe van hoeft te zijn. Ga solliciteren en vertel over je ervaringen in het ondernemersleven. Veel werkgevers zien dit terecht als een pluspunt omdat ondernemers meestal goede probleemoplossers zijn. Een eigenschap die in veel functies als zeer waardevol aanschouwd zal worden. Misschien is het niet onmiddellijk de job van je leven maar niets houdt je tegen om morgen iets anders te zoeken. Probeer wel altijd te werken, niet alleen voor de centen maar door aan de slag te gaan zal je opnieuw een evenwicht kunnen terugvinden.

  De gevolgen van het faillissement binnen je relatie:
  Zeggen dat een faillissement niet op je relatie zal wegen zou oneerlijk zijn. Jullie zullen het allebei niet makkelijk hebben, dat staat vast. De rompslomp van papieren alleen al zou een mens soms moedeloos maken. Om nog maar te zwijgen over de financiële kater die een stopzetting van activiteiten met zich meebrengt. Het zal dus zeker niet altijd van een leien dakje lopen en stress zal makkelijk om de hoek komen kijken. Vergeet één ding echter niet, jullie zijn bij mekaar gekomen om elkaar te helpen. In goede en slechte tijden zouden jullie het dan ook voor mekaar moeten opnemen.

  Met de vinger wijzend mekaar zitten bekritiseren zal u nooit tot een oplossing doen komen. Probeer naar mekaar te luisteren zodat jullie samen aan jullie frustraties kunnen werken. Laat schulden je leven niet beheersen, door continu aan schulden te denken zal je ze ook gaan aantrekken. Denk verder dan dat, aan een morgen waar terug voor jou de zon zal schijnen. Want hoe zwaar het ook is of was, betere tijden komen altijd terug. Maak een plan voor de toekomst waarin jullie mekaar beloven dat de toekomst veel positiever zal uitdraaien. Want dat zal ze ook, als jij niet opgeven zal!

Recente Reviews

 1. jana
  jana
  4/5,
  moet heel moeilijk zijn om zoiets te boven komen.