Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoe zelfingenomen bent u?

Evalueer uw eigen zelve

 1. sonja
  We laten onze opvoeding en ervaringen uit het leven veelal een rol spelen wanneer we een beslissing of een oordeel moeten vellen. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om dit even van ons af te zetten als we iets nieuws mogen ervaren. Als we bv. in een vorige relatie veel miserie hebben gehad of zelfs al meerdere relaties met vele ruzies hebben mogen ervaren zullen we sneller denken dat een nieuwe relatie dit ook zal teweegbrengen. Hoewel de kans bestaat dat u terug een relatie met ruzie zal hebben is dat helemaal geen zekerheid. Toch leren onze ervaringen ons vaak om toch maar op te passen terwijl dit in vele gevallen helemaal overbodig is. Ergens lijkt het normaal dat we zo gaan reageren doch zal het u niet veel bijbrengen.[​IMG]Enkel mensen die bij het aangaan van nieuwe contacten daadwerkelijk met een nieuwe lei kunnen beginnen hebben meer kans dat het een realistische ervaring gaat zijn ipv al op voorhand met vooroordelen te beslissen waarom iemand is hoe hij of zij is. Maar kunnen we dat? Zijn we als mens capabel om onze vooroordelen aan de kant te schuiven of is het enkel een utopie om te denken dat dit in ons vermogen ligt?

  De neiging om te denken dat onze gedachten alleen juist kunnen zijn:

  Volgende tekst van Bacon(1620, gec. door Nickerson, 1998) geeft weer hoezeer wij mensen een confirmatieneiging hebben:

  Wanneer het menselijke begrip een mening gevormd heeft(ofwel omdat dit de algemeen geldende mening is of omdat het menselijke begrip het er zelf mee eens is), dan wordt alles zodanig verwrongen dat het die mening ondersteunt of ermee in overeenstemming is. En zelfs als meer tegenvoorbeelden met een groter gewicht gevonden kunnen worden, zal het deze veronachtzamen en verachten, of door een bijkomend onderscheid aan de kant schuiven en verwerpen; met als bedoeling om door deze grote en verderfelijke vooringenomenheid de autoriteit van de vroegere besluiten intact te houden. Dit is de werkwijze van alle bijgeloof, of het nu gaat om astrologie, dromen, voortekenen, goddelijke oordelen en dergelijke meer; dit is de manier waarop mannen die hun vreugde vinden in dit soort ijdelheden, gebeurtenissen aanstippen wanneer ze slagen, maar negeren en aan de kant schuiven wanneer ze falen, zelfs wanneer dit laatste veel meer voorkomt.(Nickerson)

  Deze tekst geeft ons precies weer hoe het menselijk denken precies werkt. We hebben een geloof en zullen alles doen om dit geloof aan anderen te kunnen overbrengen. Of het nu waar is of niet, ons geloof is het juiste en we zullen het koste wat kost blijven verdedigen omdat we zeker geen gezichtsverlies willen leiden. Zo zijn we mede verantwoordelijk voor de vele leugens in de wereld en hebben we allemaal binnen ons een beetje het gevoel dat we God kunnen zijn. Zolang onze aandacht gesmaakt wordt voelen we ons euforisch maar eens dit niet langer het geval is zullen we er ons serieus druk in kunnen maken. Deze confirmatieneiging beheerst ons leven zodanig dat we er maar moeilijk afstand van kunnen nemen.

  Kunnen we wel anders denken?
  Uiteraard is het mogelijk om anders te gaan denken maar we zullen de natuur hierin een beetje moeten tegenwerken. De confirmatieneiging is er dan ook gekomen omdat deze ons soms ook wel iets bijleert. Zo weten we bv. dat giftige bessen niet te eten zijn omdat ons idee hiernaar gesteld is en weten we uit vroegere ervaringen dat we aan vuur ons lichaam kunnen verbranden. Maar zoals we weten heeft het geen zin om bv. alle Polen te beschuldigen van diefstal indien we ooit door een Pool bestolen zijn geweest. U zou er alles moeten aan doen om uw vooroordelen zo veel mogelijk weg te werken als we bv. nieuwe mensen gaan ontmoeten.

  Denk niet onmiddellijk van dit is zo'n type en zij is zo'n type voor je mensen aan een grondige screening onderworpen hebt. Iedereen heeft het recht om objectief beoordeeld te worden al zijn we als mens wel deels subjectief geprogammeerd. Maar wat geprogammeerd is kan herschreven worden en dat is bij mensen niet anders. Beetje per beetje kunnen we onszelf als mens coderen om anders te gaan denken. Door de vrijheid van onze eigen wil zijn we in staat om dit te verwezenlijken. Neem geen beslissingen die alleen op vroegere ervaringen gebaseerd zijn want dat heeft geen enkele zin. Hoewel het u soms kan helpen is het eigenlijk enkel een perceptie van wat u wilt zien.

  Wees open en durf nieuwe dingen zonder beter weten te ontvangen zodat zij u iets nieuws kunnen leren. Het leven is niet altijd hetzelfde omdat verschillende factoren er steeds voor zorgen dat dit nooit een evidentie kan zijn. Wie leven wil moet durven eerlijk zijn en dat kunnen we enkel als we iedereen een faire kans geven. Bent u bereid om hierin te veranderen?