Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Hoogmoed komt voor de val

Bent u er klaar voor?

 1. sonja
  De klassenverdeling binnen onze maatschappij is één van de grootste problemen waar de mensheid al eeuwen lang mee te maken heeft. Mijn functie boven uw functie, mijn voetbalteam boven uw voetbalteam, mijn auto boven jouw auto, mijn kind boven uw kind enz. Egotripperij is van alle tijden maar het is frapant hoe het de laatste jaren weer meer en meer naar boven komt. Als u denkt dat mensen met een andere functie, ander huis of andere ideeën daarom perse anders behandeld moeten worden bent u helemaal fout. Het wordt eens tijd dat we allemaal wakker worden, dat we [​IMG]eindelijk gaan begrijpen dat de oorzaak van de meeste problemen bij onszelf ligt. Het is niet uw overbuur, collega of familielid dat de wereld op zijn eentje naar de vaantjes helpt. Onze gezamenlijke aanpak naar anderen toe zou gerust eens onder de loep mogen genomen worden. Want hoe slechter we het voor onze naasten maken, hoe slechter zij het op hun beurt ook aan anderen zullen doorgeven. Wat is er nodig om onze zelfingenomenheid te laten vallen? Idioot als we zijn denken we vaak dat macht over anderen een doel in het leven zou mogen zijn. We beschouwen onszelf als inferieur en schuiven met plezier de zwarte piet naar anderen toe. Het verspreiden van ongeluk zal u zeker niet verder helpen, zijn we slim genoeg om voor onze eigen daden in te staan? Om te zeggen dat wij ook gerust fouten maken, dat we zeker niet altijd correct handelen en nooit volleerd zullen raken. Een van de grootste wijsheden die de mens in zijn tijd op aarde heeft mogen ondervinden is wel bescheidenheid. Kunnen we in onze samenleving nog bescheiden zijn? Kan u het?

  Durft u nog in de spiegel te kijken?

  Kan u het nog aan om uw zelfbeeld in de spiegel te zien verschijnen? Om te zien wat u geworden bent? U kan ofwel een gever of een nemer zijn. U kan uw bevindingen en levenswijsheid aan anderen doorgeven of u kan er een sport van maken om alleen te nemen wat u nodig heeft. Indien u alleen van het leven neemt zal u er ook niet veel van moeten terugverwachten. Geeft u daarentegen aan anderen zal ook u voor een betere morgen kunnen zorgen. Want wie is er echt bezig om een betere morgen te maken? Wie kan zijn ego en egoïsme opzijzetten om voor anderen iets te betekenen? Het zijn niet de anderen die de wereld moeten beter maken, het begint bij onszelf. Maar u moet wel de moed kunnen opbrengen om voor verandering te durven gaan. Denkend dat een wachtende houding onze problemen zal oplossen zal ons alleen nog dieper doen vallen. Hoewel we dit allemaal wel weten zijn er nog te weinig mensen die er echt iets aan willen doen.

  Is het kapitalisme wel de juiste keuze:

  Misschien wordt het wel eens tijd dat we onze aloude gedachten eens proberen te veranderen. Hoewel ik zeker niet denk dat het communisme de oplossing zou zijn brengt het systeem van ik ben rijker dan jij ook niet veel zoden aan de dijk. Met de wetenschap dat in onze klassenmaatschappij iemand die meer geld heeft dan een ander daarom ook meer aanbeden wordt kan alleen voor het overgrote deel van de bevolking nadelige effecten hebben. De kloof tussen rijk en arm is dan ook imens. Is het dan correct te moeten vaststellen dat een rijker iemand meer waard is dan een arme? Tuurlijk niet zal u zeggen, doch doet onze maatschappij er alles aan om het verschil overduidelijk te maken. Zijn we dan zo laag gevallen dat we denken dat iemand meer verdient omdat de grootte van zijn portefeuille aanzienlijk is? Waarom aanbidden we het geld ipv ons eigen geluk voorop te stellen? Het geld zal u niet per definitie gelukkig maken, het zal alleen de illusie wekken dat uw stand boven een andere kan verheven worden. Maar op het einde van de dag blijven we allemaal mensen, levende wezens die door de ervaringen in hun leven een mooie kennis hebben weten opbouwen. Op het einde van de rit nemen we alleen onze herinneringen mee. Waarom is het dan dat we ons gehele leven spenderen om toch maar meer goederen te hebben? Goederen, huizen, auto's die eigenlijk niet veel betekenen. Iemand die leeft voor het geld heeft eigenlijk nooit echt geleefd.

  Kunnen we onze dominantie laten vallen?

  Het draait er eigenlijk allemaal om of we in staat zijn om onze dominantie tov anderen te laten vallen. Is het mogelijk om als gelijken over deze aardbol te lopen? Om iedereen als evenwaardig te beschouwen. Het zal alleen gaan als u zelf verandering wil brengen. Het zijn niet de anderen die het systeem zo gemaakt hebben, we leven het leven van onze hoogmoed. Denkend dat we meer als een ander kunnen zijn zal ons alleen maar verder uit mekaar brengen. Kan u zonder onderscheid te maken uwzelf als een bescheiden iemand ervaren? Iemand die bereid is om opofferingen te doen zodat we er allemaal beter van kunnen worden. Probeer uw dominantie te laten vallen, ze staat u al een hele tijd in de weg. Doe u niet anders voor maar kijk in uw hart wie u echt wil zijn. Beschouw iedereen als gelijk en laat het ook tonen. Alleen zo is er misschien kans op een betere morgen.