Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Identiteitsprobleem helder krijgen

Een identiteitsprobleem als gevolg van doorontwikkelde onzekerheid

 1. OnlineHulpverlener
  Identiteitsprobleem zorgt voor veel onzekerheid
  Wanneer je als mens zijnde kampt met een identiteitsprobleem zorgt dit voor veel persoonlijke onrust en onzekerheid. Hoewel mensen van nature nieuwsgierig zijn en nieuwe ontdekkingen willen doen zoeken zij wel naar houvast in de vorm van familie, vrienden, een veilige thuissituatie en een eigen identiteit. Deze identiteit kan ook worden uitgelegd als het persoonlijke zelfbeeld. De manier waarop men zichzelf ziet en het idee dat er bestaat over de wijze waarop men door anderen gezien wordt, bepaalt dan grotendeels de beleving van de eigen identiteit. Is dit zelfbeeld, deze beleving van de eigen identiteit, negatief, dan kan er gesproken worden over een identiteitsprobleem.

  Hoe ontstaat een identiteitsprobleem?
  Om een identiteitsprobleem adequaat te kunnen aanpakken is het nodig dat de oorzaak hiervan achterhaald wordt. Bij een identiteitsprobleem krijgt de unieke persoonlijkheid niet de kans tot volledige uiting te komen. Concreet betekent het dat jouw ‘echte ik’ voor een groot gedeelte verscholen ligt onder een laag van onzekerheid en onderontwikkelde vaardigheden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je onder druk van bepaalde mensen en/of omstandigheden jezelf een gedrag hebt eigengemaakt wat geheel niet bij jou past. Toch ben je gewend geraakt om op deze manier jouw leven te leiden. Of je bent als kind of tiener te weinig gestimuleerd in het ontdekken en ontplooien van jouw persoonlijke talenten. De (gebrekkige) opvoeding kan dan de (mede) oorzaak zijn van een identiteitsprobleem. Daarnaast kunnen ook een natuurlijke onzekerheid en een zekere heftige gebeurtenis voor een identiteitsprobleem zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een gebeurtenis waarbij je geen positieve maar juist negatieve bevestiging ontving. Je kunt dan verkeerde aannames en overtuigingen over jezelf gaan ontwikkelen. Dit brengt je steeds verder weg van de kern; jouw eigen identiteit die laat zien wie jij bent, wat jij denkt, hoe jij voelt en wat jij kunt bereiken in deze wereld.


  Een identiteitsprobleem is geconstateerd… wat kun je doen?
  Als je voor jezelf duidelijk hebt gekregen dat er sprake is van een identiteitsprobleem wil je hier natuurlijk verandering in te zien krijgen. Je zoekt naar vertrouwen, houvast en structuur zodat je prettiger in je vel komt te zitten en dit ook uitstraalt richting de buitenwereld. Maar hoe bereik je dit? Ten eerste is het een groot pluspunt wanneer je je in een omgeving bevindt waarin je rust en vertrouwen ervaart om naar jezelf op zoek te kunnen gaan. Geen omstandigheden dus die jouw onzekerheid vergroten maar een leefklimaat waarin jij de kans hebt jezelf stukje bij beetje te ontplooien.
  Daarnaast; als je worstelt met een identiteitsprobleem is het belangrijk dat je ontdekt waar jouw persoonlijke interesses en voorkeuren liggen. De mensen en gebieden die jou werkelijk kunnen interesseren zeggen waarschijnlijk al iets over jouw (te ontwikkelen) identiteit. Wanneer het voor jou steeds duidelijker wordt in welke richting jij je wilt begeven, kun je hierin steeds meer vooruitgang gaan boeken. Als jij je dan vervolgens ontwikkelt op een bepaald vlak, zal dit jou een boost in het zelfvertrouwen opleveren. Immers, je krijgt dan voor jezelf helder dat je iets gevonden hebt wat bij jou past, dit geeft jou sowieso al een stukje identiteit mee! Als je dit dan ook nog eens positief bevestigd krijgt komt jouw ontwikkeling in een prettige stroomversnelling terecht. De mate van onzekerheid zal afnemen waarmee het (zelf)vertrouwen groeit. Zo zal het steeds gemakkelijker worden om het identiteitsprobleem wat dan al aan het afbrokkelen is niet passief te ondergaan maar in plaats daarvan succesvol te bestrijden door een positieve(re) houding en actieve inzet. Het identiteitsprobleem zal dan uiteindelijk plaatsmaken voor een gezond ontwikkelde eigen identiteit.

  Counselling en coaching als hulpmiddelen bij de aanpak van een identiteitsprobleem
  Zoals de titel boven dit artikel het al aangeeft vraagt een identiteitsprobleem om opheldering. In feite moet er daarom (zelf)onderzoek plaatsvinden. Niet alleen naar de oorzaak van het identiteitsprobleem maar aansluitend ook naar jouw diepste behoeften, talenten en overtuigingen. Dit is echter geen eenvoudige opgave. Het vergt veel van jezelf en je zult snel in verwarring kunnen raken doordat je al gauw verstrikt kunt raken in de eigen gedachten. Ook de onzekerheid die op zo’n moment nog aanwezig is in jou helpt je dan niet verder wanneer je jouw identiteitsprobleem eigenhandig tracht te overwinnen.
  hi1 vindt dit leuk.