Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Iedereen liegt, denkt u anders te zijn?

Begrijp de psychologie achter het menselijk brein

 1. sonja
  Het is misschien niet altijd duidelijk maar de gemiddelde mens liegt ongeveer 30x per dag. Gaande van kleine leugens als ,,goh, wat zie je er goed uit" tot de wat grotere leugens als "op mij kan je vertrouwen hoor". We zeggen al eens vaak dat hij of zij een grote leugenaar is maar eigenlijk doen we dit zelf op massale schaal. Het is voor ons mensen praktisch onmogelijk om een dag door te brengen waarbij we niet tegen iemand over iets gaan liegen. Inderdaad, zowel u als ik zijn allemaal hetzelfde, we liegen voortdurend en proberen onze waardigheid met wat eerlijkheid quotes bij te schaven. Het is dus niet verwonderlijk dat dit gedrag op regelmatige tijdstippen voor de nodige frustraties en miserie zal zorgen. Maar wat kunnen we eraan doen? Bestaat er een wondermiddel waarbij we compleet eerlijk door het leven kunnen gaan? We kunnen natuurlijk ook[​IMG] onze schijn hoog houden en aan de buitenwereld verkondigen dat we nooit zullen liegen maar zowel u als ik weten dat u dan tegen uzelf aan het liegen bent. Liegen is eigen aan het mens zijn maar is daarom niet altijd verkeerd. Laten we de wereld van ons leugenaars is gaan ontdekken om te bestuderen waarom we wel degelijk een liegend karakter hebben.

  Erken dat iedereen een potentiële leugenaar is:
  Ik, jij, je buurman, tante, zus, vriend, neef, nicht en collega hebben allemaal één ding gemeen. We zijn fantastisch goede leugenaars. Niet moeilijk eigenlijk, elke dag weer oefenen we onze kunst door allerlei mensen te beliegen. Maar voor wat hoort wat natuurlijk! Zelf krijgen we door deze mensen en hun vrienden namelijk hetzelfde geserveerd. Blijkbaar moet het smaken want we zijn liever wat oneerlijk zodat we niet voor verassingen zullen komen te staan. Moesten we echt in alles eerlijk zijn zou het namelijk een veel moeilijkere samenleving worden.

  Eigenlijk is het in veel gevallen zelfs nobel om te liegen. We willen de mensen waarmee we in contact komen namelijk niet altijd de harde waarheid vertellen. Liever zeggen dat hij toch niet te dik is en dat haar hoed wel degelijk van pure klasse spreekt. Anders zouden we onze medemens continu moeten kwetsen, hoeveel vrienden zouden we daar aan overhouden? Liegen is dus eigenlijk een beetje de waarheid verbloemen waardoor onze dromen toch een klein stukje meer werkelijkheid worden. Hierdoor voelen we ons beter waardoor we over het algemeen ook op een goede manier met mekaar zullen functioneren.

  Liegen bouwt sociale contacten op:
  Niemand wil eigenlijk dat je altijd eerlijk bent, we horen alleen graag wat we willen horen. Natuurlijk zal men nooit rechtuit tegen je zeggen dat je beter wat meer kan liegen. We verwachten namelijk dat als iemand je respecteert die ook compleet eerlijk met je zal zijn. Maar toch zijn we dat zelf niet. Wat zeg je bv. als je de foto van je beste vriend zijn kinderen te zien krijgt? Zal je hem eerlijk zeggen dat ze graflelijk zijn? Tuurlijk niet, we winden er wat doekjes om en zeggen dat hij gelukkig mag zijn omdat hij zo'n prachtige kinderen heeft.

  Is dit een verkeerde mentaliteit? Nee, want moesten we compleet eerlijk zijn zouden we hierdoor onze vriend wel eens kunnen verliezen. Zolang het dus niet over levensbedreigende onderwerpen gaat kan je beter je vrienden te vriend houden. Anders zou de vriendschap wel eens snel over kunnen zijn. Leugenaars zijn dus niet altijd hypocrieten, ze hebben eigenlijk in veel gevallen het beste met ons voor. Het spreekt voor zich dat een leugenaar dus een veel grotere vriendenkring zal hebben dan iemand die ten alle tijde zijn gedacht zegt.

  Een relatie zou niet op leugens gebaseerd mogen zijn, kent u een andere?
  De beste quote die altijd wel ergens eens opduikt is dat een relatie niet op leugens gebaseerd zou mogen zijn. Is er al ooit een andere relatie tot stand gekomen? Om tot een liefdesverbintenis tussen twee mensen te komen zal er altijd wat verbloemd moeten worden. Je gaat toch niet echt zeggen dat haar kont te dik is of dat haar gele tanden er echt onsmakelijk uitzien. Neen, je zegt liever dat op haar figuur niets aan te merken is en dat haar stralende glimlach je onmiddellijk in het oog viel. Doe je daarmee iets verkeerd?

  Weeral neen! Je bent gewoon wie je bent en daarom zal je de persoon die je graag als partner wenst zoveel mogelijk proberen te complimenteren. Als we dan op een later tijdstip in de relatie wel zeggen dat haar kont te dik is kan dit twee oorzaken hebben. Of u bent kwaad of de liefde is voorbij. Zolang we liegen zijn we dus in een verliefde staat. Nu is het aan u om uit te maken in welke fase u zich bevindt? Als u of je partner dus regelmatig nog met de nodige complimenten komt aandraven zit het wel snor met die relatie van jou!

  Tot slot:
  Nu we weten dat liegen eigenlijk niet zo abnormaal is kan je er best geen levensvisie van maken. In sommige gevallen is het vertellen van de waarheid nog altijd de beste optie. Het is dus niet het meest aangewezen dat jij er een affaire op na houdt terwijl je partner denkt dat je trouw bent of dat je tegen de dokter liegt over je hartproblemen omdat je complexen over je hangborsten hebt. Zoals bij alles in het leven zal dus ook jij op de gepaste momenten de juiste beslissing moeten zien te nemen. Maar dat maakt het leven nu net zo spannend, niet?