• Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Interim werk, hoe zit dat nu precies in mekaar?

Interim werk zit in de lift. Binnen een moeilijk economisch klimaat de juiste job vinden is allesbehalve gemakkelijk. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we als werkloze bij de pakken moeten blijven zitten. Sinds enkele jaren is het in ons land dan ook mogelijk om voor een interimkantoor te gaan werken. Het grote voordeel hiervan is dat je snel tussen jobs kan wisselen, waardoor je soms op een paar maand tijd een serieuze ervaring kan opbouwen. Voor mensen die weinig tot geen werkervaring kunnen voorleggen wordt interimarbeid dan ook als een godsgeschenk beschouwd. Omdat het interimkantoor ten alle tijde je werkgever blijft kan je zonder veel problemen van her naar der verschuiven. Je zit als interim niet vast aan een verbrekingsvergoeding en de dagen waarop geen arbeid voorhanden is, val je in de meeste gevallen op de gewone werkloosheidsuitkering terug. Het is dus niet dat je als interim tussen twee jobs veel geld gaat verliezen waardoor je rustig naar je volgende uitdaging kan zoeken. Interim werk is de meest flexibele tewerkstelling voorhanden maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen geschikt is. Sommige mensen houden er niet van om veel te switchen of weten gewoon niet hoe interim arbeid nu precies werkt. Daarom gaan we even dieper op dit onderwerp in zodat uzelf kan uitmaken of het al dan niet aan uw persoon gegeven is.

Interim werk, veel verschillende werkgevers of toch niet?
Een veelvoorkomende fout die heel wat mensen maken, is dat ze denken dat interimarbeid inhoudt dat ze voor veel verschillende werkgevers zullen moeten werken. Dit is natuurlijk niet waar, uw werkgever blijft ten alle tijde het interimkantoor op zich. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid erin dat u als interim medewerker de ene week op bedrijf x de boekhouding moet doen, om in de andere week bij bedrijf Y verkoopsverantwoordelijke te gaan spelen. De werkgevers die met u willen samenwerken zijn klant bij het interimkantoor, zij vervullen minder administratieve plichten dan een alledaagse werkgever omdat ze daarvoor het interimkantoor zullen betalen. Uw loonbrieven zullen dus altijd van het bedrijf achter de interim komen, alsook zullen zij bij een einde van een arbeidsovereenkomst uw C4 interim gaan opmaken.

Wat als het interim werk me niet bevalt?
Natuurlijk zou het fantastisch zijn als elke nieuwe interim opdracht u onmiddellijk zou bevallen, doch weten we allemaal dat niet elk werk voor iedereen gemaakt is. Het grootste voordeel aan interimwerk is dat je nooit gebonden bent. Dus het interim werk bevalt u niet, met een simpel telefoontje naar het interimkantoor kan u van vandaag op morgen stoppen. Langs de andere kant hebben werkgevers natuurlijk dezelfde luxe al zal het niet veel gebeuren dat ze jou vroegtijdig de laan uitsturen. Hun vraag naar interimkrachten geeft ook aan dat ze die nodig hebben, al bij al lijkt de werknemer er dus het meeste voordeel uit te halen.

Een goede band met de uitzendconsulent:
Goed nieuws, hoe meer ze als interim jou aan het werk krijgen, hoe meer het interimkantoor zelf verdient. Ze hebben er dus alle baat bij om jou zo snel mogelijk aan een nieuwe functie te helpen. Zeker als je in het verleden voor hun gewerkt hebt zien ze elke dag dat jij niet werkt als een dag waarop ook zij minder zullen verdienen. Het is dan ook niet voor niets dat een goede uitzendconsulent dagelijks uren aan de lijn hangt, zodat jij toch bij die nieuwe werkgever als interim zou mogen beginnen. Denk dus niet dat ze het hun niet aantrekken omdat je even zonder een baan zit, hoogstwaarschijnlijk zijn er voor jou alleen ondertussen al ettelijke uren gepresteerd. Allemaal handelingen die je niet langer zelf zal moeten uitvoeren waardoor de vdab jouw inspanningen om werk te zoeken zeker zal bejubelen! Met je cv alleen kunnen deze mensen dan ook soms wonderen verrichten, probeer het maar eens, u zou wel eens versteld kunnen staan.

Wat met mijn werkloosheidsuitkering?
Simpel, zolang je geen 4 weken al dan niet als interim aan een stuk presteert blijft je dossier voor de werkloosheid volledig in orde. Indien dit wel het geval is, is dat natuurlijk ook geen ramp! Dan moet je enkel met een nieuwe inschrijving van de vdab en je laatste c4 interim naar je uitbetalingsinstelling gaan, zodat zij opnieuw een dossier voor de werkloosheid kunnen indienen. Veelal is dit enkel een formaliteit, als je laatste stempeldag geen twee jaar geleden is behoud je dezelfde betaalcode voor de RVA waardoor je vaak helemaal niet moet wachten om de verloren dagen uitbetaald te krijgen. Vergeet wel niet op de gepresteerde dagen interimarbeid telkens zwart te kleuren, dit zijn enkel de gewerkte dagen! Indien je bv. van maandag tot vrijdag werkt laat je het weekend blanco. Anders zal de uitbetalingsinstelling deze dagen van je tegoed aftrekken, een simpel maar belangrijk regeltje om niet te lang op je centen te moeten wachten.

Heb ik recht op vakantie?
Net zoals elke, andere arbeider in dit land heeft een interimkracht natuurlijk ook recht op betaalde vakantie. Voor arbeiders zal dit door de "Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie" worden uitbetaald, terwijl bedienden dit gelijktijdig met hun loon van het interimkantoor zullen ontvangen. Voor de feestdagen worden volgende regels toegepast:

  • Interim werk van minder dan 15 dagen: geen recht op loon voor feestdagen die vallen na het einde van de uitzendopdracht;
  • Interim werk van 15 dagen tot één maand: recht op loon voor één feestdag die valt binnen de 14 dagen na het einde van de uitzendopdracht;
  • Interim werk langer dan één maand: recht op loon voor alle feestdagen die vallen binnen de 30 dagen na het einde van de uitzendopdracht.
Auteur
sonja
First release
Last update
Beoordeling
0,00 star(s) 0 ratings

More resources from sonja