Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Jaloers in je relatie

Is het te verhelpen?

 1. sonja
  Jaloersheid komt wel eens in iedere relatie voor, het is het gevoel dat er een mogelijkheid bestaat om de andere te verliezen dat ons soms vreemde zaken laat doen. Natuurlijk is het best om nooit jaloers te zijn maar laten we eerlijk zijn, zowel jij als ik zijn ooit al wel eens jaloers geweest. Het is voor ons een beschermende factor dat onze huidige relatie in stand probeert te houden. We hebben zolang aan deze relatie gewerkt, nu ga ik het zeker niet aan die andere gaan weggeven. Dus doen we bepaalde zaken waar we niet al te trots op zijn, we proberen de persoon waarop we jaloers zijn de grond in te boren of acteren dat het ons eigenlijk niets doet. Binnenin vreten onze zenuwen dan ons lichaam aan flarden tot op het moment dat we wel actie moeten ondernemen. Daar loopt[​IMG] het dan meestal fout waarbij je partner je zegt dat je niet zo moet overdrijven. Omgaan met jaloezie zou ons dan ook serieus kunnen verder helpen maar is dat wel mogelijk? Zijn we als mens in staat om onze jaloerse gevoelens te bedwingen? In die mate dat we er zelfs geen last meer van hebben? Ik hoor u al denken:,,Natuurlijk niet!"", maar eigenlijk is het zelfs niet zo moeilijk om dit te bewerkstelligen. Zolang we begrijpen dat mannen en vrouwen verschillend zijn en daarom ook anders gaan reageren zijn we al goed begonnen.

  Begrijp dat jullie allebei een instinct hebben meegekregen:
  Moeder natuur heeft ons allebei verschillende instincten meegegeven, waar de ene op vrouwen valt zal de andere zijn toevlucht bij mannen zoeken. Een noodzakelijk gevolg om de mensheid in balans te laten leven. Waar mannen instinctief naar een vrouw haar borsten en heupen kijkt zal een vrouw naar een beschermende factor bij een man opkijken. Of u nu wel of niet in een relatie bent maakt niet uit, u zal allebei indien er zich voldoende prikkels voordoen gaan omkijken. Dit heeft niets te maken met dat de man of vrouw niet meer bij de huidige partner gelukkig is, het is een natuurlijke factor die onmogelijk te bedwingen valt. Veel mensen weten dit maar weinigen beseffen het ook. Heel veel discussies tussen koppels zouden dan ook voorkomen kunnen worden als men gewoon zou begrijpen dat ons instinct ons bepaalde handelingen laat uitvoeren.

  Hoeveel keer ben je al niet kwaad geweest als je man of vrouw naar een andere persoon zit te lonken? Binnenin borrelen we stilletjes aan op en haten nu al de persoon waarnaar hij of zij aan het kijken was. Dat we die persoon nog niet kennen is niet belangrijk, in ons hoofd zit zij of hij er voor iets tussen dat jouw partner naar hen aan het kijken is. Het spreekt voor zich dat dit voor heel wat ongegronde ruzies kan zorgen. Als u nu gaat inzien dat dit puur natuurlijk is en dat dit in 99% van de gevallen geen verdere betekenis heeft zou u dan ook niet anders gaan redeneren? Want dat is nochtans een feit, slechts één procent van alle jaloezie is gegrond! Laat het de volgende keer gewoon is passeren en het zal wonderen met u doen. Wist u trouwens dat partners onbewust naar andere personen lonken om hun huidige partner te controleren? Iedereen wil zeker zijn dat er nog van hem of haar gehouden wordt, door naar andere, geschikte partners te kijken willen we soms de reactie van onze naaste bestuderen. Door hier niet op in te gaan zal uw partner ook minder in uw bijzijn naar andere mensen gaan lonken. Probeer het maar, soms kan het zo simpel zijn!

  Zekerheden zijn er nooit, probeer er dan ook naar te leven:
  Jaloezie is een enorm, egoïstische en toch weer zo menselijke emotie. Het is de angst om je partner te verliezen dat ons heel beschermend zal doen overkomen. Dikwijls heeft dit dan ook een averechts effect, op den duur herkent je huidige partner je niet meer wat tot een einde van je relatie kan leiden. Daar zit je dan, denkend over het feit dat je jaloezie gerechtvaardigd was maar eigenlijk heb je gewoon een slechte kant van je laten zien. Eentje waar je partner helemaal niet mee overweg kon. Het is dus beter dat we dit kunnen vermijden zodat je huidige relatie in stand kan gehouden worden. Weet wel één ding zeker, het zal nooit geen zekerheid zijn dat jullie voor altijd zullen samenblijven. Er zijn in het leven teveel gebeurtenissen en mogelijkheden om ooit van een relatie 100% zeker te zijn.

  Maar ipv je bezig te houden met zaken waar je toch geen vat op hebt is het veel beter om aan het heden te denken. Wat kan jij vandaag doen om je relatie te verbeteren? Waar schort het en waar kan je echt niet tegen? Bespreek samen wat jullie van mekaar denken en wees hier vooral eerlijk in. Zodoende kunnen jullie rekening houden met wat de andere verlangt en wat voor jou mogelijk is. Soms is naar mekaar luisteren het beste dat je kan doen. Maar dikwijls hebben we al duizend andere beelden in ons hoofd gehaald van hoe hij of zij je kan bedriegen zodat je niet zuiver kan nadenken. Doe jezelf dit niet aan en bespreek met mekaar als er iets je niet zint. Dit wil niet zeggen dat je partner je eisen maar blindelings moet opvolgen, een relatie is nog altijd geen dictatuur waarbij de ene de andere gaat commanderen. Maar veelal begrijpt de andere partner wel waar je het moeilijk mee hebt zodat hij dit gedrag zal proberen in te perken. Geloof me, dit kan veel meer bijbrengen dan een zoveelste hopeloze ruzie dat toch op niets uitdraait.

  Probeer in alle omstandigheden van mekaar te houden:
  Liefde is nog altijd het fundament waarop elke relatie zou moeten gebaseerd zijn. Zonder liefde is er geen betekenis, geen waarde waarom jullie met mekaar door het leven zouden gaan. Dat morgen je partner je voor een ander verlaat is perfect mogelijk, ook kan hij of zij door een auto worden aangereden. Het leven is zo speciaal omdat het ook zo onvoorspelbaar is. Aan sommige zaken kun je gewoon niets doen maar wel aan je liefde voor mekaar. Door het fundament van jullie relatie in ere te houden kunnen jullie iets moois opbouwen. Daarom zou liefde voor mekaar op geen enkel moment mogen ontbreken, daar draait het hem allemaal om. Zelfs als de andere niet volgens jouw normen het leven aanvat zou je hem of haar daarom niet anders moeten bekijken.

  Respecteer mekaar en breng begrip op als het even anders loopt. Onze emoties kunnen we perfect onder controle houden, waarom doen we het dan niet altijd? Omdat we vaak op het moment zelf reageren, over hoe het nu verloopt en hoe wij hierover denken. Maar dat brengt niets tot de relatie bij, laat ieder van jullie hun gedachten in het leven uitwerken. Verlies uw liefde voor mekaar nooit, dat is het enige waarop jullie je continu kunnen focussen. Vergeet niet dat we altijd terugkeren naar waar de liefde tot uiting komt, door altijd of toch zoveel mogelijk met mekaar liefdevol om te gaan zal er weinig in jullie weg kunnen staan. Werk aan uw zelfzekerheid zodat jaloezie tot het verleden kan behoren. Hou van mekaar en laat mekaar vrij, echte liefde trekt mekaar toch aan waardoor je uw partner zeker niet aan de leiband moet houden. Wat je uitstraalt krijg je ook meestal terug, met liefde is dit niet anders.