Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Kan u het vinden met uw collega's?

Collegialiteit alom of toch niet?

 1. sonja
  Onze job neemt veel van onze beschikbare tijd in beslag. We zitten dan ook vaker op het werk dan dat we thuis doorbrengen. Men kan dus stellen dat een zekere collegialiteit wenselijk is. Als het met de collega's niet klikt zal u het ook niet lang kunnen volhouden. Daarom is het belangrijk dat we ons in een groep kunnen inleven. We zullen dus met veel verschillende karakters en ideologieën te maken hebben. Hoe meer maturiteit en empathie u kan opbrengen, hoe beter u in de groep zal kunnen thuishoren. Een goede werksfeer kan[​IMG] dan ook nooit onder een dictatorschap gecreëerd worden. Er zal wel altijd een baas zijn maar die zal zich evengoed met mensen onderaan de ladder als met zijn medebestuurders moeten vinden. Zo niet zal deze op elk niveau problemen beginnen te ondervinden. Hetzelfde geldt voor u als collega, hoe egoïstischer je bent, hoe afstandelijker de groep daarop zal reageren. Als nieuweling is het dan ook niet altijd makkelijk om de juiste balans binnen de groep te weten vinden. Sommige kunnen zich op een spontane manier ertussen wringen terwijl anderen schuchter als ze zijn op een afstand zullen blijven. Als u aan populariteit op het werk wil winnen zal u zich aan de reeds ontstane sfeer moeten gewennen. Bent u er klaar voor?

  Respecteer uw collega's:
  Als je elke dag 10 min. te laat op het werk verschijnt of sommige zaken gewoon niet wilt doen zal je snel aan populariteit binnen de groep verliezen. Het is dus van opperste belang dat je minimaal hetzelfde werk als een ander presteert. Ik zeg wel degelijk minimaal omdat ik persoonlijk vind dat bv. nieuwelingen in het begin van hun loopbaan veel harder dan hun oudere collega's zouden mogen presteren. Je kan je moeilijk met iemand van 20 of 40 jaar dienst die al vele watertjes doorzwommen heeft gaan vergelijken. Dit wil niet zeggen dat je van u moet laten profiteren maar vergeet niet dat jij nog jezelf moet gaan bewijzen.

  Als je het onderaan de ladder met je collega's niet kunt vinden zal je het ook nooit bovenaan de ladder kunnen volhouden. Respecteer gevestigde waarden en probeer niet altijd jouw ideeën op de voorgrond te plaatsen. Hoewel je soms gelijk kunt hebben is het niet altijd wijs om tegen principes die al 20 jaar of langer meegaan in te gaan. Mensen voelen zich niet graag overmeesterd, zeker niet door een groentje in zijn eerste werkweek.

  Vergeet niet te lachen:
  Wie een goede werksfeer wil maken moet ook in zijn of haar eigen spiegel durven zien. Een lach zou dan ook bijna nooit je gezicht mogen verlaten. Mensen gaan liever om met personen die lachen dan dat ze de depressie van je zien afdruipen. Een lachend gezicht kan dan ook snel door anderen opgemerkt worden. Als iemand je ziet lachen zal hij of zij ook sneller terug lachen, je creëert dus als het ware een happy place voor jou en je collega's. Mensen zullen je ook om je positiviteit beter beoordelen welk zowel voor je directe omgeving als voor je bazen een goed teken zal zijn.

  Hou de roddelpraat voor uw vrienden:

  Roddelen op het werk is not done, denk nooit dat het vertellen van een roddel je meer populair zal maken. Zoiets komt gegarandeerd terug in je gezicht, er is wel altijd iemand die zijn mond voorbijpraat en dan zal jij terecht de pineut zijn. Horen, zien en zwijgen zou dan ook veel van toepassing moeten zijn. Als je echt wil roddelen, doe het dan over iemand buiten het werk. Denk ook nooit omdat iemand niet geliefd is het voor jou een deur openlaat om te beginnen roddelen. Niemand houdt echt van roddeltantes, waarom zou je er uzelf dan schuldig aan maken?

  Wat is de passie van uw collega's?
  Als er iets is wat mensen graag doen dan is het wel over hun hobby of passie praten. Vraag gerust wat anderen boeit, waar ze zich mee bezighouden en waarom dit zo belangrijk voor hun is. Ook al ben je er niet in geïnteresseerd, doe gerust alsof. Doch vind je meestal wel iets wat jullie gemeen hebben, wanneer dit gebeurt moet je er ook meteen op inspringen. Dit kan het begin van een mooie vriendschap zijn, eentje waar je weliswaar jaren op kan terugvallen. Want collega's zijn eigenlijk vrienden die met mekaar samenwerken. Er zijn er wel altijd waar je het minder mee kunt vinden maar al bij al is dat percentage meestal aan de lage kant.

  Als jij jezelf kan openstellen zodat anderen meer over jou en zichzelf kunnen ontdekken zal je versteld staan wat dit met je populariteit kan doen. Veel mensen denken als ze stil en weinig opvallen op het werk niemand hun iets zal doen maar niets is minder waar. Laat zien wie je bent en probeer in de mate van het mogelijke met zoveel mogelijk mensen in overeenstemming te raken.

  Probeer iedereen zoveel mogelijk te helpen:
  Nu we weten dat we beter onze collega's als vrienden kunnen beschouwen is het ook niet meer dan logisch dat we ze zoveel mogelijk gaan helpen. Heb je even tijd of zie je dat er iemand met problemen kampt, stroop je mouwen op en help je collega voort. Een helpende hand wordt altijd geapprecieerd, daarmee zal je dus niet veel fout kunnen doen. Met de mentaliteit van " Ah nee, dat is mijn werk niet" zal je je niet bepaald populair gaan maken. Het staat misschien niet in je jobomschrijving maar daar gaat het hem helemaal niet om. Als jij geen hulp kan bieden zal je er ook nooit terug moeten verwachten. De populairste collega's op het werk zijn dan ook meestal diegene die anderen met hun oprechtheid willen verder helpen. Gaat het niet goed op je werk, begin dan met één van je collega's te helpen...