Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Kijkt u ook teveel tv?

Durf uw verslaving toegeven

 1. sonja
  Tv kijken is leuk, het is dan ook dikwijls een hulpmiddel om zo snel mogelijk de afgelopen dag te kunnen vergeten. We willen vooral wat kunnen lachen of volgen graag de episodes van een welbepaalde show. Hoe gewoon tv kijken ook lijkt, hoe minder snel we er de nadelige gevolgen van gaan inzien. Iedereen doet het toch, waarom zouden wij dan moeten minderen? Een algemene regel die door heel wat mensen wordt verdedigd. Waarom kijken we eigenlijk tv? Het is namelijk moeilijk te geloven dat het om de educatieve progamma's gaat die bijlange niet zo populair als de sitcoms zijn. Het lijkt wel hoe idioter het progamma, hoe liever de mensen het hebben. U zal dan ook snel begrijpen dat tv kijken u in het leven niet veel zal bijbrengen. Erger nog, we zullen[​IMG]er zelfs heel veel door kunnen verliezen. Voor de buis zitten is namelijk een ontzettend, verslavende bezigheid. Eens begonnen wordt het steeds moeilijker en moeilijker om er vanaf te geraken. Als u dus zoals jan modaal meer dan 4u tv per dag kijkt verliest u heel wat kostbare tijd. We horen dan ook veel mensen zeggen dat ze bijna geen tijd hebben omdat voor hun tv kijken een absolute vereiste is. Hoe zit het met u, kijkt u teveel tv?

  Hebt u dan zoveel tijd?

  Tv kijken is buiten zijn verslavend karakter de nummer 1 tijdkiller. De kostbare uren die u voor de buis verloren hebt gedaan zijn ook haast niet meer bij te houden. We zouden dan denken dat wie er zoveel tijd aan kan besteden er ook daadwerkelijk iets zal uithalen maar niets is minder waar. Toch doen de grote tv-stations er alles aan om die illusie te blijven volhouden. Marketing-experten en andere professionals zitten dagen na te denken hoe ze u weer voor die box kunnen krijgen. Want voor hun telt maar één ding en dat is hoeveel ze aan jou kunnen verdienen. Door psychologische truukjes te hanteren proberen ze ons keer op keer beet te nemen.

  Stoppen of minderen zou dan ook voor u een zee van tijd kunnen betekenen. Tel het maar is op, de uurtjes die u per dag aan tv kijken besteedt. Wat als u dit aan uw hobby, gezin of familie zou kunnen geven? Iedereen waaronder uzelf zou er niets dan baat bij hebben. Toch durven we vaak de stap niet te zetten. We willen namelijk op het werk kunnen meepraten wat er gisteren op tv is geweest. Indien u een boek had gelezen had u misschien echt iets om over te praten.

  De illusie van het perfecte leven:

  Je moet het de televisiebazen kunnen nageven. Ze zullen er alles aan doen om op tv het perfecte leven te weerspiegelen. Niet dat er nooit problemen zullen zijn maar ze worden toch altijd zo mooi opgelost. Het echte leven is niet altijd zo al zal men er alles aan doen om de illusie tot leven te laten komen. Geen wonder dat we graag tv kijken, daar is het allemaal mooi, perfect en heeft iedereen het goed. Acteurs en actrices worden dan ook zoveel mogelijk begeleidt om op ons te lijken. Met dat ene verschil, dat het bij hun, wat er ook gebeurt, altijd goed zal uitdraaien. De progamma's die ze ons tonen laten ons dromen en hoewel dit niet altijd slecht is zal de klap eens zo groot zijn als we de knop van ons toestel moeten omdraaien.

  Zin om geld te besparen?

  Weinig tot geen tv kijken zal u veel geld besparen. Of u het nu wilt of niet, onbewust worden we allemaal gebrainwasht met het doel om bepaalde producten te gaan kopen. Hoeveel keer heeft u bij het bekijken van een advertentie niet gezegd: ,,Wauw, dit is echt iets voor mij!" Dat u dit nu nodig had of niet maakte niet veel uit, u moest en zou het hebben om achteraf te zien dat u eigenlijk veel beter zonder was. Dat is de magische kracht van tv reclame waaraan niemand van ons kan ontsnappen. Onbewust worden ons keuzes opgedrongen zodat u de volgende keer in de winkel het zeker zal kopen.

  Wordt u ook graag dommer?

  Tv kijken maakt ons inderdaad dommer. Door op een niet interactieve manier voor deze lichtbox te zitten hebben we heel weinig breincapaciteit nodig om het opgevoerde spektakel te kunnen bewonderen. Weinig tot nietszeggend zitten we daar als familie voor iets dat ons leven aangenamer zou moeten maken. We geven dan ook ruimschoots meer dan een maandwedde uit om een nieuw televisietoestel te kunnen kopen. Onze wil tot beweging wordt dan ook vrijwel onmiddellijk uitgeschakeld. Andere bezigheden zoals lezen, studeren en sporten geven ons tenminste meer energie.

  Door veel televisie te kijken zal u zich ook minder goed kunnen concentreren. Uw kans op een hartaanval ligt 18% hoger dan normaal en uw ogen gaan per gekeken uur serieus achteruit. Meer dan 4u per dag tv kijken zou de kans op een hartaanval zelfs tot 80% verhogen. Algemene ziekten zouden bij deze tv fanaten ongeveer 46% hoger liggen. Daarmee is tv kijken bijna even schadelijk als roken, slecht eten en weinig bewegen. Misschien toch wat minderen, denkt u niet?