Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Krik je empathisch vermogen op!

Leef mee met anderen

 1. sonja
  Met al de miserie en ongevoeligheid waarmee de doorsnee mens vaak te maken krijgt zou je denken dat de meesten onder ons beseffen hoe het voelt om niet begrepen te worden. Doch valt het me op dat veel mensen liever de egoïstische toer opgaan. Een zekere vorm van egocentrisme is eigen aan het mens zijn maar die gradaties durven nogal eens uit de hand te lopen. Het is daarom niet altijd slecht om is stil te staan bij hoe we ons soms gedragen. We doen er allemaal aan mee en durven wel eens een oordeel te vellen over iemand die we eigenlijk zelfs helemaal niet goed kennen. Het is niet dat we de perfectie naar meelevendheid met anderen moeten behalen maar een minimum zou alleszins geen kwaad kunnen. Waarom doen[​IMG] we dat dan niet en laten we ons dikwijls door vooroordelen en verkeerde attributies leiden? We durven al is zeggen dat de rest van de mensen niet veel beter zijn doch geeft dit geen recht om ons zo te gaan gedragen. Als iedereen er zo over denkt en naargelang gaat handelen is het geen verrassing dat empathie bij mensen vaak zoek is. Durft u anders als de menigte te zijn?

  Iedereen heeft gevoelens, jij dus ook!

  Een makkelijk excuus om geen empathie te moeten tonen is zeggen dat gevoelens niet aan jou besteed zijn. Mocht dit waar zijn ben je een regelrechte psychopaat maar naar alle waarschijnlijkheid zal je ook al wel eens triest of gelukkig zijn geweest. Indien ja heb je wel gevoelens wat je vorige statement onmiddellijk van de baan schuift. Dat je emoties en begrip voor anderen nog niet 100% naar behoren werkt is een andere zaak maar dan kan aan gewerkt worden. Durf uit je schelp te komen zonder is met een vinger te wijzen van wie nu weer fout is geweest want daarmee maak je de wereld alleen nog wat meer negatiever. Iemand die geen empathie wilt of durft op te brengen heeft trouwens geen recht om over een onrechtvaardige wereld te spreken. Het zijn namelijk zij die elke dag hun steentje bijdragen zodat er absoluut niets kan veranderen.

  Hoe beginnen we eraan?

  Eens we het besef hebben dat eigenlijk wij verantwoordelijk zijn dringt zich al gauw de vraag op hoe we kunnen veranderen. Niemand heeft namelijk graag negatieve eigenschappen en we zullen er dan ook alles aan doen om deze uit de wereld te helpen. Gelukkig voor jou is dat helemaal niet zo moeilijk. Elke dag krijg je wel 100 kansen om je empathie te kunnen opkrikken. Als we er een sport van maken om met mensen mee te leven zal je leven een hele omwenteling maken. Buiten de genoegdoening en het plezier maak je echt een verschil dat binnen de kortste keren merkbaar is. Help vrienden, familie, collega's en zelfs vreemden in hun zoektocht om een beter mens te kunnen zijn. Leer anderen ook om empathie op te brengen zodat hun studenten op zich hetzelfde zullen doen. Maar één keer is niet genoeg, elke dag zal je ervoor moeten gaan en op de dagen dat het wat minder gaat zullen anderen daar voor jou zijn.

  Gewoon luisteren, is het voldoende?

  Bij het gros van de gevallen zal luisteren naar het verhaal van iemand anders wonderen kunnen doen. Niet iedereen wilt dat je met een oplossing die hun meestal niet zint op de proppen komt. Mensen zijn heus wel slim genoeg om zelf hun problemen aan te pakken. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat je geen tips mag geven maar gedraag je niet als de alwetende specialist want dat kan verkeerd overkomen. Ook is het niet altijd zeker dat onze oplossingen voor anderen voldoende zullen zijn. We kunnen ons wel enigszins in de leefwereld van iemand anders gaan inleven maar eigenlijk is onze informatie over diens gehele levensverloop veel te gering om gerichte strategieën te gaan uitdokteren. Vaak zal de gegeven tip voor ons heel hulpvol zijn maar wij gaan dan ook enkel uit van onze eigen cognities en ervaringen zonder zelfs nog maar te denken hoe een ander zijn opvoeding zou geweest zijn.

  Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze oplossingsstrategieën vaak als niet allesomvattend ervaren worden. Maar uw oor te luisteren leggen kan nooit geen kwaad en met dit simpel gegeven zullen velen hun al geholpen voelen. Soms moeten we zelfs niets zeggen maar is onze aanwezigheid voor iemand al voldoende om er terug tegenaan te gaan. Uw empathisch vermogen opkrikken is dus helemaal zo moeilijk niet en kan dan ook door iedereen uitgeoefend worden. Het heeft weinig tot niets met uw algemene intelligentie te maken waardoor het voor iedereen toepasbaar blijft. Neem dan ook vandaag uw kans om anders dan anderen te zijn en bied hulp aan diegene dat geholpen moeten worden. Het zal zowel door hun als uzelf als uitermate hulpvol ervaren worden.