Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Kunnen we nog zonder sociale media?

Is een leven zonder facebook nog mogelijk?

 1. sonja
  De laatste jaren zijn volledig door sociale media als facebook, twitter en Google+ ingepalmd. We hebben geleerd dat er nog een andere vorm van communicatie bestaat. Dat het internet ons eigenlijk onbegrensde mogelijkheden geeft om onze mening duidelijk te maken. Waar we vroeger met praten en schrijven hooguit een paar honderd mensen konden bereiken kan je tegenwoordig door sociale media een groot deel van de wereld bereiken. Een belangrijke gebeurtenis of zelfs dagdagelijkse zaken worden in een paar seconden met miljoenen mensen gedeeld. De kracht van het internet is dan ook[​IMG]niet te onderschatten. Maar sociale media is verslavend en geeft ons een verkeerdelijke indruk dat we een goed sociaal leven zouden hebben. Het vriend van iemand zijn heeft dan ook tegenwoordig een heel andere betekenis dan pakweg 20 jaar geleden. Nu is het normaal dat je meer digitale dan echte vrienden hebt. We hebben voor onszelf een digitale wereld gecreëerd waar we onze verlangens naar believen kunnen uitspelen. Een wereld die ons dichter bij mekaar zou moeten brengen maar eigenlijk mooi de afstand tussen personen blijft bewaren. Is het mogelijk om sociale media op een verantwoorde manier te gaan gebruiken of nodigt het uit om te zondigen? Tijd om ons gedrag op het internet is te gaan evalueren.

  De nood om te delen:

  In onze hedendaagse maatschappij hebben we allemaal een drang ontwikkeld om onze bevindingen en ons leven met vele anderen te delen. Iemand die de dag van vandaag geen facebook of twitter heeft hoort er gewoon niet meer bij. Men zou u haast niet geloven moest je tegen iemand zeggen dat je op geen enkele sociale netwerksite te vinden bent. Een digitale afdruk van uzelf is dan ook de gewoonste zaak ter wereld geworden. Men vraagt niet langer naar uw emailadres of telefoonnummer maar men heeft liever het adres van je facebook profiel.

  Op deze pagina kan men dan ook onmiddellijk een eerste beeld van je schetsen. Het is ook op dit profiel dat jij je halve leven hebt gedeeld, is er een beter middel om iemand echt te leren kennen? Soms denken we niet na als we in een slecht moment iets op internet gaan delen. U kan het achteraf altijd wel verwijderen maar voor hetzelfde geld is het kwaad al geschied. Want wat jij met de wereld deelt zal de wereld op zijn plaats met vele anderen gaan delen. Het is dus zeker niet onverstandig om de volgende keer is tweemaal na te denken voor we iets op het internet gaan delen.

  De impact van sociale media op je carrière:

  Het is algemeen geweten dat werkgevers na de beoordeling van je cv eens naar je naam gaan googelen. Wat jij hun op die paar A4 tjes vertelt kunnen ze snel genoeg aan de realiteit gaan toetsen. Dit kan je alleen voorkomen als je uw sociale profielen gaat beveiligen al kan dit bepaalde werkgevers wantrouwig maken. Maar het kan ook omgekeerd, als jij uw sociale media op een correcte manier gaat gebruiken kan je ook als voorbeeld gaan fungeren. Het hoeft niet altijd slecht te zijn, als je een perfecte digitale afdruk van jezelf op het internet nalaat kan dit je carrière zelfs positief gaan beïnvloeden.

  Sommige mensen worden zelfs aangeworven omdat ze op het internet hebben laten zien wat ze in hun mars hebben. Bloggers die dagelijks berichten posten laten bv. zien dat ze volgens een bepaalde structuur regelmatig te werk kunnen gaan. Een eerste teken voor de werkgever dat je niet met een luiwammes te maken hebt. Als forum manager geef je dan weer blijk van mensen te helpen wat voor vele functies een belangrijke eigenschap kan zijn. Het is dus niet dat je niet op het internet mag vertoeven maar wees verstandig wat je met de wereld deelt. Een misstap kan tegenwoordig uw leven voor altijd veranderen.

  Geeft sociale media een voedingsbodem voor ontrouw?

  Sinds de komst van facebook, twitter, hyves, netlog en vele anderen is het heel simpel geworden om nieuwe mensen te leren kennen. Wat op zich goed lijkt kan uw relatie ook schaden. Ook hier zouden we zeer voorzichtig te werk moeten gaan. Een simpele quote of opmerking kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben. Maar ik geloof niet dat sociale media de reden is dat er zoveel ontrouw in de wereld heerst. Ontrouw begint nog steeds bij jezelf en als je daar zelf niet voor openstaat zal sociale media dat ook niet voor je openbaren.

  Houden van of toch maar liever niet?

  Al bij al geeft sociale media ons ongekende mogelijkheden en zolang we deze op een correcte manier gebruiken kunnen ze ons eigenlijk alleen maar veel bijbrengen. Op slag kan je beroemd worden omdat jij iets speciaal hebt ontworpen. Langs de andere kant kan het je ook van vandaag op morgen in een slecht daglicht laten staan. We zullen dus zelf moeten beslissen wat wel en niet kan en kunnen maar beter de risico's voor ogen houden. Want op internet ben je niet lang onbekend als er iets verkeerd gaat. Veel succes met je digitale avontuur!