Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Lenen, begin er niet aan!

Waarom lenen alleen maar miserie met zich meebrengt.

 1. sonja
  Je kan de radio of tv niet opzetten of er is wel weer een reclame van één of andere bank dat ons wil doen geloven dat krediet heel goedkoop is. Waarom zou u nog moeten wachten voor die nieuwe auto, vakantie of laptop, met een klein krediet laten ze zogezegd uw dromen in vervulling gaan. De bank is uw vriend, het spreekt voor zich dat dit pure nonsens is. De banken verdienen niet hun geld aan de spaarboekjes maar aan het lenen van kleine bedragen aan hoge woekerintresten. Doe dit op massale schaal en je krijgt een bloeiend imperium dat vaak het geld uit de portemenee van de sociaal zwakkeren haalt.

  Heb je het niet, koop het niet!
  De vuistregel van de bekendste belegger ter wereld Warren Buffet is: ,,Heb je het niet, koop het dan niet!" Krediet kan heel aanlokkelijk zijn, zeker als het één van je begeertes kan vervullen. Spijtig genoeg is hier een grote kanttekening bij te maken, niet jouw wens, maar die van de bank is bij het ondertekenen van zo'n krediet in vervulling gegaan. Jij sluit op die dag met de bank een overeenkomst dat het goed door de bank gefinancierd wordt. Op dat zelfde moment heb je al verlies gemaakt, het goed dat je koopt dropt elke dag in waarde maar de intresten, die blijven torenhoog. Als je de afschriften van je lening bekijkt lijkt het nog wel mee te vallen, 1.50% per maand. Maar laten we even een rekensommetje maken als we 5000 euro zouden ontlenen: 1.50% x 12= 18%, wat maakt als we 5000 euro x 18% vermenigvuldigen we maar liefst 900 euro intrest per jaar moeten betalen. Hier komen dan nog uw maandelijkse aflossingen bij. Wie kan zo zijn geld laten aangroeien, alleen de bank!

  Visa, Mastercard, Vision, allemaal superduur!
  In de bank vragen ze u dikwijls is: ,,Heeft u geen kredietkaart nodig?", uw antwoord zou moeten zijn: ,,Nee, dank u!." Maar velen laten zich verleiden door putensystemen en cadeautjes. Weet wat u neemt is een tweede belangrijke les. Krediet is nooit gratis en u zal bij de meeste banken jaarlijks de kaart moeten betalen. In het geval van Mastercard en Visa wordt er een commissie afgehouden bij de handelaars, KBC VISA Vision betaalt u helemaal zelf. Want de bank verkoopt u nog het liefst een kredietkaart met maandelijkse aflossingen. Zolang er een bedrag blijft openstaan betaalt u maandelijks grote intresten. Laat u niets wijsmaken en koop enkel wat u kan kopen.

  Overlijdensverzekering:
  Een truukje van de laatste jaren is om u ook nog is een overlijdensverzekering bij het aangegane krediet te verkopen. Uw nabestaanden hoeven zich dan geen zorgen meer te maken. Ze geven u een schuldgevoel dat bij eventueel overlijden van de kredietnemer zijn nabestaanden zullen moeten opdraaien voor de kosten. Wat ze er u niet bij vertellen is dat de bank hier weer goed aan verdient. De meeste banken zijn niet voor niets: bank en verzekeringsmaatschappij.

  Conclusie:
  Heeft u geen geld om iets te kopen, koop het dan niet! Anders wordt u weer een nieuwe onderdaan van de bank en daarvoor zal u diep in de portemenee moeten tasten. Want die dure gebouwen met duizenden werknemers in mooie pakken en dure wagens moeten ergens mee betaald worden. Als u echt iets wilt, spaar er dan voor. Dit gaat vele malen sneller dan de aflossing van een krediet.