Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Leren sparen

Een spaarreserve opbouwen is ook voor u noodzakelijk

 1. sonja
  Dat geld uw leven niet moet bepalen is correct maar zonder de gekleurde briefjes zal noch jij noch ik een comfortabel leven kunnen leiden. Alles wat we doen heeft dan ook wel ergens met geld te maken. Geld is dus niet het belangrijkste in het leven maar zonder het te hebben vallen we eigenlijk in een diep zwart gat. Als u één van die personen bent die van dag tot dag leeft zal het redelijk veel voorkomen dat u de onverwachte kosten niet kunt betalen. Een ziekenhuis factuur, een lekke band, nieuwe kleren of toch weer wat beltegoed zijn allemaal zaken die onverwachts op uw portefeuille kunnen wegen. Om goed en op ons gemak te kunnen leven zouden we dus best een spaarreserve kunnen opbouwen. Een reserve die[​IMG]er is als u het nodig heeft. Voor die speciale gebeurtenissen die niemand in de hand heeft en waardoor u niet altijd veel kans krijgt om voor inventieve oplossingen te gaan zorgen. Wilt u daar echt staan nadenken als uw zoon of dochter in de kliniek moet opgenomen worden? Tuurlijk niet, u wil er op dat moment zijn voor uw kind wetende dat uw spaarreserve deze onverwachte kosten zonder probleem kan dekken.

  Hoe beginnen we eraan?

  We gaan dus proberen om een klein vermogen op te bouwen zodat u maand na maand meer en meer geruster zal kunnen leven. Want zeg nu zelf, het gevoel om niet altijd van uw laatste euro te moeten leven is toch fantastisch. Vele discussies en onnodige gesprekken kan u door een klein vermogen op te bouwen zo van de baan vegen. Maar om dit te bereiken zullen we geld moeten kunnen sparen en daar wringt het schoentje al wel eens. We doen over het algemeen liever ons geld op. De hoeveelheid aan onnuttige zaken die het gemiddeld Vlaams gezin op een jaar uitgeeft is dan ook niet voor mogelijk te houden.

  Volg de kudde hierin niet maar bepaal vanaf vandaag hoeveel geld je per maand zal kunnen opzijzetten. Over het precieze bedrag dat je zou moeten sparen kan ik heel kort zijn, alleen jij weet wat wel en niet kan dus het heeft helemaal geen zin dat ik hier sta te verkondigen dat alleen een bepaald bedrag per maand van tel zou zijn. Zolang je iets opzij zet ben ik zeer tevreden. Alleen door dat te doen ben je op de grote mensenkudde vooruit. Soms kan je met één of een paar zaken te laten na een paar jaar een mooi spaarboekje gaan voorleggen. Wacht dus niet langer en begin vanaf vandaag te sparen. Maar wees eerlijk met uzelf. Bepaal op voorhand wat voor u mogelijk is en hou u er ook aan. Niet de ene maand dit bedrag en de andere maand dat bedrag maar wees consequent zodat u elke maand minstens de vooropgestelde waarde kan sparen.

  Wat doen we met het opgebouwde vermogen?

  Eens u een mooi bedrag bijeen hebt gespaard is het natuurlijk noodzakelijk dat u dit geld gaat proberen te laten renderen. Wees hier toch redelijk voorzichtig in. Ik zou nooit meer dan 20% van mijn opgebouwd vermogen in risicovolle beleggingen gaan steken. Vergeet niet dat het mogelijk is dat je dit geld ineens gaat moeten nodig hebben. U begrijpt dat dit nooit een goede voedingsbodem kan zijn om bv. in aandelen te gaan beleggen. Alleen vastrentende producten zouden voor uw geld interessant mogen zijn. Het is trouwens niet de bedoeling dat dit klein kapitaal in waarde gaat zakken. Als u toch van enig risico houdt zou u nooit de 20% regel uit uw hoofd mogen laten gaan. Dat is uw marge van veiligheid die u tegen wispelturige momenten op de beurs kan beschermen.

  Wat als er geen slechte tijden zitten aan te komen?

  De fout van veel mensen is dat ze omdat het al een hele tijd goed gaat ze geen slechte tijden meer zullen verwachten. Onze geschiedenis heeft ons al meermaals bewezen dat zelfs de besten en rijksten ook ten val kunnen gaan. Hoe financieel zeker u ook denkt te zijn, zonder een gepaste spaarreserve voor noodgevallen bent u een vogel voor de kat. En geloof me vrij, vroeg of laat krijgt iedereen met slechte tijden te maken. Denk dus nooit dat het bij u niet zal voorvallen want dan hebt u het toch goed fout. Het leven laat zo nu en dan eens van haar krachten zien en dan kan u maar best niet te dicht in de buurt zijn.

  Maar niet getreurd, als u vanaf vandaag begint te sparen hebt u in geen tijd een mooi vermogen opgebouwd dat u alleen in tijden van nood zal kunnen gebruiken. Het gevoel om dat achter u te hebben zou uw persoonlijke ontwikkeling alleen maar ten goede kunnen komen. Wacht dus niet langer want ook u kan het! Spaar op vaste tijdstippen een vast bedrag en laat het op een veilige manier renderen. Lijkt simpel doch doen veel mensen het niet. Ze laten hun excuses voor hun spreken en vergeten dat ze zelf verantwoordelijk zijn om hun leven in eigen handen te nemen. Maak hier geen deel van uit en bouw je zekerheid op!