Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Lijdt u ook aan de verliefheidsverslaving?

Wat valt er tegen te doen?

 1. sonja
  Verliefd zijn is iets wonderlijk. Van de ene dag op de andere voelen we ons niet langer alleen maar is er iemand op de proppen gekomen waarbij we ons goed voelen. Dit gevoel zet ons hele lichaam in beweging waardoor we een speciale band met die ene gaan kweken. Zelfs al krijgen we weinig tot geen reactie op onze avances, toch zal dit ons niet beletten om onze fantasie op hol te laten slaan. Alle logica gooien we de deur uit omdat vanaf nu deze engel dat we hebben mogen ontmoeten onze hersenen zal sturen. Wat anderen ook over deze persoon zeggen, vanaf we verliefd zijn is er vaak geen weg meer terug. Onze meest naïeve zelve komt naar boven waardoor we niet langer een objectief oordeel kunnen vellen. Alles is zo goed en[​IMG] perfect, dat geen haar op ons hoofd er nog maar aan denkt dat deze persoon wel eens anders zou kunnen zijn. Hoe hard de mokerslag dan ook soms aankomt wanneer de echte waarheid zich met uw gezelschap zal verblijden. Het kan zeker geen kwaad als we eens wakker geschud worden, doch heeft het niet veel zin als we de realiteit van ons bestaan zullen blijven ontkennen. Daarom durven we wel eens een verliefdheidsverslaving te ontwikkelen, waarbij alleen als we verliefd zijn we ons gelukkig gaan voelen.

  Het gevoel van verliefd te zijn!

  Bestaat er iets mooiers dan verliefd te zijn? Eigenlijk is dit de enige natuurlijke drug die we van tijd tot tijd eens nodig hebben om de sleur van alle dagen te kunnen doorbreken. We voelen ons als een koning en denken alles aan te kunnen. Voor andere mannen of vrouwen hebben we nu even geen aandacht meer, omdat alleen de persoon waar jij verliefd op bent van je aandacht zal mogen genieten. Eindelijk denken we iemand gevonden te hebben waarmee het klikt, die ons helemaal begrijpt en waarvan we niet snel iets slechts zullen verwachten.

  Het is door deze utopische instelling dat we op den duur een zware klap zullen krijgen. Niemand is perfect in alles en geen enkele vrouw of man is ideaal op jou afgetuned. Er zullen wel mensen zijn die het wat beter met mekaar zullen vinden dan anderen maar uiteindelijk zal er geen tweede jou rondlopen. Het verliefdheidsgevoel is een zelf ontworpen waanbeeld dat niet te lang mag duren zodat we niet alle realiteitsbesef met de echte wereld gaan verliezen. Doch zijn er mensen die niet zonder kunnen en er telkens weer op zoek naar gaan.

  Wanneer spreken we van een verslaving?

  Hoewel we allemaal wel eens verliefd zijn is er een duidelijk verschil tussen diegenen die wel en niet verslaafd zijn. Zoals bij alles in het leven is teveel van een bepaald iets nooit goed voor onze gezondheid. Verliefdheid zal misschien niet onmiddellijk als een levensbedreigend iets beschouwd worden doch is het oppassen geblazen als dit veel te veel gebeurt. Wie enkel naar verliefdheid en niet naar een partner op zoek gaat, zal bedrogen uitkomen omdat het leven uit de films dat we willen nastreven nu eenmaal onwerkelijk is.

  Het moeilijke aan dit alles is dat eens we verliefd zijn we niet meer rationeel kunnen nadenken. Daarom is het zeker niet onverstandig om je levensloop eens te gaan evalueren als je u niet in deze staat bevindt. Als jouw relaties ook telkens maar een paar weken tot een maand duren is er duidelijk iets mis aan hoe jij de dingen aanpakt. Een relatie met iemand beginnen is niet enkel verliefd zijn maar verloopt in stadia's waarbij verliefd zijn enkel het beginstadium is. Wie nooit durft verder te gaan mist zoveel, andere mooie zaken die zonder meer eveneens de moeite waard zijn. Doe aan zelfevaluatie en durf waar nodig een kritisch rapport over jezelf op te stellen.

  Valt er iets tegen te doen?

  De eerste stap naar genezing is erkenning van het probleem. Het spreekt voor zich wie zijn verslaving niet wilt inzien er ook nooit vanaf zal geraken. Indien je hierbij problemen ondervindt kan je best op een psycholoog of zelfhulpgroep beroep gaan doen. De grote oplossing ligt hem in het feit dat je moet volhouden, zelfs na het verliefdheidsgevoel verdwenen is moet je bij je partner blijven. Dwing jezelf om andere doelen te gaan voorop stellen en zie wat er gebeurt. In het begin zal dit wat onwennig aanvoelen maar stelselmatig zal je beseffen dat verliefdheid maar een deel van een relatie is.

  Wie enkel verliefd is geweest, heeft eigenlijk nog nooit een serieuze relatie gehad. Het zijn deze mensen die zich veelal op films en series gaan baseren denkende dat dit het echte leven zou moeten voorstellen. Maar eigenlijk is het een flauw afkooksel van wat je nog te wachten kan staan indien je blijft doorzetten. Het zal niet hetzelfde gevoel als die eerste weken met zich meebrengen maar het zal jullie als koppel dichter naar mekaar laten toegroeien. Doorzetten blijft de boodschap en je zal misschien niet onmiddellijk resultaat mogen verwachten maar op de lange duur zal jij er wel als winnaar gaan uitkomen.