Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Maakt geld ons gelukkig?

Of leven we met deze illusie mee?

 1. sonja
  De vraag die al honderden jaren door menig mens hoofd is geslopen, maakt geld ons gelukkig? Het staat zeker vast dat geld het ons veel makkelijker kan maken. Met geld kan je dan ook wonen waar je wilt, doen wat je wilt en kopen wat je wilt. Op materialistisch vlak zal geld u dus zeker kunnen verder helpen. Maar wie niet weet hoe hij met geld moet omgaan zal dan ook nooit zijn oprechte geluk vinden. Iemand die leeft om steeds meer van deze mooie, gekleurde papiertjes te verzamelen is er dus aan voor de moeite. Hebzucht en gelukkig zijn hebben dan ook niets met mekaar te maken. Rijk worden kan een mooie ambitie van je zijn maar dit alleen zal u enkel een oppervlakkig gevoel kunnen nalaten. Mensen die de gave bezitten om veel geld te vergaren zouden dan ook beter hun portie van dankbaarheid uiten. Versta me niet verkeerd, de geschiedenis heeft al genoeg voorbeelden laten zien van superrijken die op grote schaal aan philantropie wisten te doen. Dit deden ze omdat er een tijd kwam waarbij ze hebben beseft dat het zo niet verder kon. Dat ze niet langer hun hoofd voor armoede konden draaien maar dat iets in hun het geld niet langer als grootste motivator zou beschouwen. Mensen als Warren Buffet en Bill Gates hebben al reeds miljarden aan goede doelen geschonken. Niemand kan dan ook zonder enige schroom de miljarden blijven opstapelen. Geld kan u veel kopen, maar maakt het ons gelukkig?

  Het probleem van altijd meer te willen hebben:
  Het grootste probleem dat geld hebben met zich meebrengt is het feit dat we er altijd meer van willen hebben. Iemand wie alleen leeft om rijk te worden zal dan ook zijn hele leven verspillen aan de zoektocht om telkens maar meer op zijn bankrekening te willen hebben. Geld kan motiverend werken maar je mag geld uw leven niet laten bepalen. Sterven met al het geld van de wereld zal u hoogstens een mooi graf kunnen opleveren. Ondertussen heb je uw hele leven aan het verkrijgen ervan gewijdt.

  Zie geld verkrijgen enkel als een hulpmiddel waarmee u uzelf en anderen van goederen en diensten kunt voorzien. Bekijk het niet als een zekerheid tot geluk. Want willen we echt rijk zijn? Geld hebben geeft u misschien een goed gevoel maar u zal al snel ervaren dat dit van korte duur kan zijn. Zonder iets nuttig voor anderen te doen zal het u alleen een vals gevoel van vrijheid geven. Ik geloof dan ook oprecht dat iedereen die het kan, dus niet alleen de rijken, iets met hun overschot aan geld zouden moeten doen. Want we spreken altijd wel van rijk te willen worden maar wat heeft u echt nodig om uzelf een vruchtbaar leven te kunnen schenken.

  Het zal u misschien verbazen dat dit heel wat minder is dan dat je oorspronkelijk in gedachten had. U mag gerust wat geld opzijzetten, daar heeft u alle recht toe. Maar vergeet niet dat u ook veel andere mensen met het weinige dat u hebt kunt helpen. U zal zien dat geven aan anderen u een veel rijker gevoel doet hebben. Wie zijn wij om te denken dat de wereldproblemen niets met ons als individu te maken hebben? Kijk is diep in de spiegel en vraag uzelf af wat u wilt zijn, iemand die neemt van anderen of iemand die anderen en daarmee ook zichzelf een rijker gevoel zal geven.

  Wie van zijn geld houdt zal enkel van zichzelf houden:
  Vele mensen zullen het na lezen van bovenstaande verklaring met me oneens zijn en eigenlijk is dat nog niet zo gek. In de Westerse wereld zijn we bijna allemaal opgegroeid met de wetenschap dat geld heel belangrijk is. Dat we moeten gaan werken, sparen en vooral een carrière in dit of dat moeten ambiëren. We zagen wel dat er armoede in de wereld was en dat niet iedereen evenveel middelen ter zijn beschikking had maar toch blijven we deze cultuur die van onze voorouders afstamt met recht en rede verdedigen. Waarom denken we toch dat geld alleen ons gelukkig zal maken?

  Geld is maar verzonnen papier, het representeert enkel de waarde die we er zelf aan gegeven hebben. Alleen voor dit leven zonder er iets nuttig mee te doen heeft dan ook geen enkele reden. Hoe kunnen we armoede, hongersnood en kindersterfte in de wereld blijven rechtvaardigen als er veel teveel op onze bankrekening staat? Denkt u ooit zo gelukkig te kunnen worden? Diep vanbinnen weten we dat egoïstisch rijk zijn niet als goed kan beschouwd worden. De wereld kan alleen goed functioneren als we iedereen die er op woont weten te respecteren. Niet iedereen heeft de kans om veel geld in de wacht te slepen, sommigen hebben het nu eenmaal veel moeilijker dan anderen.

  Hoe kunnen we dan gelukkig zijn?
  De zoektocht naar inner geluk is al eeuwen aan de gang. Het is één van de doelen die het leven met zich meebrengt. We leven om een goed gevoel te kunnen hebben, om 's morgens te ontwaken wetende dat we goed bezig zijn. Het oprechte geluk zit hem dan ook in het vinden van uw levensdoel. Waarom jij hier bent en wat jij voor de mensheid kan betekenen. Het is alleen door onze samenhang dat we een mooie toekomst zouden mogen visualiseren. Niet om ons eigen egoïsme of zondige natuur te laten zegevieren maar om met elkaar actie te ondernemen zodat onze kinderen morgen in een betere wereld kunnen ontwaken. Geld hebben zou enkel een hulpmiddel mogen zijn om zowel anderen als uzelf te helpen. Denk nooit dat het bezitten van geld alleen geluk met zich mee zal brengen. U heeft uw geluk in eigen handen, toon uw dankbaarheid en u zal ook veel van uw leven mogen verwachten.