Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Moeilijke kinderen of moeilijke ouders?

Leer met elkaar om te gaan

 1. sonja
  Kinderen maken en krijgen kan iedereen. Spijtig genoeg kunnen we niet zeggen dat iedereen een goede ouder is. We beschuldigen graag onze kinderen van een moeilijk karakter maar eigenlijk is het dikwijls onszelf dat gewoonweg niet weet hoe je met kinderen moet omgaan. Zonder er veel tijd aan te besteden klagen we maar dat ouder zijn toch een zware taak is terwijl we alle middelen in de wereld hebben om er een leuke ervaring voor zowel onszelf als voor onze kinderen van te maken. Maar er zijn steeds andere zaken waardoor we ons steeds veel te veel kopzorgen maken. Onze relatie, werk en financiële verplichtingen nemen dan [​IMG]ook veel tijd in beslag. Doch zijn uw kinderen daarmee niet gediend. Zij willen dat u zich aan uw eed van ouder zal houden. Dat u er voor hen zal zijn, zal verzorgen en vooral veel tijd mee zal doorbrengen. Ergens diep vanbinnen weten we ook wel dat we niet altijd de perfecte ouders zijn maar dat doet teveel pijn. Het is dan ook gemakkelijker om voor alles en nog wat excuses te maken. Een goede vader of moeder word je niet zomaar. Eens je kinderen hebt verandert je leven en zal het nodig zijn dat ieder van ons ook zijn verantwoordelijkheid gaat opnemen. Bent u klaar om van die moeilijke kinderen terug engeltjes te maken?

  Beschouw kinderen als kinderen maar benader ze als volwassenen:
  Kinderen zijn speels en hebben hun hele jeugd om het kind in hun naar boven te halen. Hoewel kinderen graag spelen zijn de meeste volwassenen ervan overtuigd dat ze zich daarmee niet moeten bemoeien. Ze denken dat ze zich gedurende hun hele jonge leven wel zullen bezighouden met spelen maar vergeten dikwijls dat er niet altijd iemand is om dit met hun te delen. Het is dus absoluut noodzakelijk dat u zich in de leefwereld van uw kind gaat verdiepen. Wat doen ze graag? Wat is de passie in hun leven? Door samen als kind en ouder ergens voor te gaan kan jullie band alleen maar sterker worden. Zoek dus naar dat ene wat u kind zo boeit dat het hem of haar blijft bezighouden.

  Praat met uw kind zodat u tenminste begrijpt wat er in hun leefwereld omgaat. Veel mensen benaderen hun kinderen ook op een minderwaardige manier, ze zien zichzelf als meerdere en laten dit bij elke kans dat ze hebben ook zo op het kind overkomen. Voor het kind bent u dan een baas en zeg nu zelf, hang jij graag met een bazige figuur rond? Tuurlijk niet, als u in de wereld van uw kind wil binnen dringen zal u zich ook zoals hem of haar moeten gedragen. Weet dat ze kinderen zijn maar daarom moet men er niet altijd van op de hoogte zijn dat jij de touwtjes in handen hebt.

  Tijd, tijd en nog is tijd!
  Zonder tijd met uw kinderen door te brengen mag u van één ding zeker zijn, ze zullen u nooit als hun dierbare vriend gaan beschouwen. Nochtans is dat meer dan noodzakelijk om samen iets te kunnen bereiken. Waarom hebben we het toch zo moeilijk om eens wat tijd met de kinderen door te brengen? Zou het kunnen zijn dat u het helemaal niet interessant vindt met wat ze bezig zijn? Kan best zijn maar dat is dan geheel uw eigen fout! U moet ook niet met het excuus komen dat uzelf geen tijd over hebt om met uw kinderen bezig te zijn want dan moet u maar tijd maken. Wie kinderen gewild heeft moet dan ook zijn verantwoordelijkheid opnemen. Het is maar al te makkelijk om al de verantwoordelijkheid op je partner of iemand anders te gaan afschuiven.

  Wees de vader of moeder die u bij de geboorte beloofd hebt om te zijn. Maak er uw eigen speciaal project van, het project om beste vader of moeder van deze planeet te zijn. Maar u zal uit uw schelp moeten komen want tot nu toe hebt u echt tekort geschoten. Wees op zijn minst 2 uur per dag met uw kinderen bezig en laat ze verstaan dat u echt van hen houdt. Ze alles kopen en geven is niet altijd voldoende. Soms kan een goede knuffel of schouderklopje wonderen doen met het eigenbeeld van uw kind. Geef positieve, opbouwende kritiek en probeer de slechte zaken zoveel als mogelijk te negeren.

  Laat ze de wereld zien en ontplooi hun kunnen:
  Kinderen vinden soms kleine dingen ongelooflijk spectaculair. Niet omdat het zo speciaal is maar gewoonweg omdat ze het nog nooit gezien hebben. Kan u zich inbeelden als u hen elke week opnieuw weer een nieuw stukje van onze wereld zal laten zien? Laat ze zelf foto's nemen en maak reportages van waar jullie samen geweest zijn. Zo voelt u kind zich telkens weer wat meer speciaal als jullie nog is op die foto's gaan terugblikken. Het is ook uw taak om hun kunnen te gaan ontplooien. We zijn allemaal mensen en ieder van ons heeft een speciaal talent meegekregen. Het is dan ook uw taak om dat bij uw kind te gaan ontdekken. Ik beloof u alvast dit, als u het vindt gaat u een wonderbaarlijke tijd tegemoet. Een tijd waar jullie beiden gelukkig van zullen worden.

  Zie tot wat uw kind in staat is want het kan zijn of haar leven gaan veranderen. We zoeken allemaal, klein en groot naar dat ene ding waarin we ten volle kunnen uitblinken. Stel u is voor dat u dit op jonge leeftijd had ontdekt. Het zou misschien uw hele levensloop hebben veranderd. Vindt u ook niet dat uw kind dat waard is?