Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Nederigheid, ben ik nederig genoeg?

Ontdek jezelf

 1. sonja
  De mogelijkheden die we vandaag de dag toegeschoven krijgen zijn fenomenaal. Niets lijkt meer onmogelijk als we er maar de kracht van onze gedachte kunnen tegenover zetten. Hoe meer we bereiken, hoe meer we het gevoel van een winner krijgen. Iemand die veel kan en eigenlijk beter is dan de rest. Diep vanbinnen denken we dat we slimmer zijn, dat we mooier zijn en dat we veel beter kunnen dan de gemiddelde bewoner van deze planeet. Het is op die momenten dat we soms vergeten wie we echt zijn en wat we echt met ons leven willen gaan doen. Daar 90% van de aardbewoners meer mislukkingen dan overwinningen heeft gekend is het dan ook vreemd te moeten vaststellen dat sommige mensen echt gaan geloven dat ze meer dan een ander zijn. Op hun sterfbed komen ze er dan achter dat[​IMG] dit helemaal niet het geval is maar tegen dan is het al veel te laat. Nederigheid is een eigenschap die in vele culturen hoog wordt aangeprezen. Doch wanen we ons liever als God omdat we zo denken dat we meer macht als iemand anders hebben. We weten wel dat we alleen op de wereld niet veel betekenen zonder dat er mensen zijn die ons helpen. Nederigheid, hoe nederig bent u?

  Wie zijn we en wat doen we hier?

  Humaniteit is één van de belangrijkste doelstellingen waar een mensenleven zou moeten om draaien. Zonder de samenhang met mekaar zijn we niet veel waard. Alleen op deze wereld zouden we als kluizenaars onze dagen moeten doorbrengen. We zouden zelfs na verloop van tijd mentale onstabiliteit gaan vertonen omdat mensen alleen in groep op een normale manier met mekaar kunnen samenleven. Het helpen van mekaar en de dankbaarheid die hieruit voortvloeit geven ons telkens weer voldoende moed om ertegen aan te gaan.

  Alleen samen kunnen we van deze wereld iets maken. Egoïsme en hebzucht zullen ons alleen maar verder van mekaar doen afdwalen. Doch zijn er meer mensen die meer naar hun eigenbelang kijken dan naar dat van een ander. Ik zal u niet moeten vertellen dat dit geen positieve evolutie is. Mensen verklaren hun hebzucht en egoïsme vaak aan vroegere gebeurtenissen maar zowel u als ik weet dat wel ieder van ons eens iets akeligs heeft meegemaakt. Het zal niet altijd gaan hoe dat we willen doch moeten we leren dankbaar zijn voor wat goed en slecht gaat.

  Waarom willen we altijd bovenaan de ladder staan?

  Ambitieus zijn is een goede eigenschap, anders zouden we maar weinig tot niets van ons leven voortbrengen. Doch valt het me op dat mensen altijd voor de hoogste functies gaan terwijl ze soms meer kunnen doen als ze dezelfde functie zouden onderhouden. Het machtsgevoel speelt hier een grote rol bij omdat macht over anderen als iets speciaal wordt aanzien. Doch zou het meer logischer zijn mochten we mensen die dankbaar zijn voor wat ze hebben en alles doen om hun naasten te helpen in een breder daglicht te zetten. Mensen die alleen om hun eigen zelve bekommerd zijn komen vroeg of laat bedrogen uit. De natuur leert ons al eeuwen dat parasieten op de lange termijn geen schijn van kans maken. Bovenaan de ladder staan kan natuurlijk ook betekenen dat je dit doet om een ander te helpen. In dit geval is daar uiteraard niets verkeerd mee. Maak wel geen verhaaltjes aan jezelf in een poging om andere niet-koosjere praktijken te verbloemen.

  Hoe kunnen we nederig zijn?

  Voor mensen die altijd op macht en geld gefocust waren kan nederigheid een eerste moeilijke les in hun bestaan worden. Nederigheid betekent trouwens dat we alle mensen rondom ons als gelijkwaardig gaan beschouwen. Niet langer lachen met dit of dat want dat komt je niet ten goede in het leerproces. Het is ook de bedoeling dat je opgedane kennis met anderen gedeeld kan worden. Als je iets geleerd hebt zou het zonde zijn om dit enkel voor jezelf te gaan gebruiken. Deel het met anderen zodat deze het op hun beurt verder kunnen verspreiden.

  Het komt er eigenlijk op neer om anderen te gaan behandelen hoe we graag zelf behandeld zouden worden. Als je wilt dat mensen vriendelijk tegen je zijn kan je maar beter zelf ook wat vriendelijkheid aan de dag gaan leggen. Wil je steun voor een bepaald project? Steun dan ook anderen in de hoop om hun dromen te kunnen volbrengen.

  Laat de ideeën die je in de jaren hebt opgebouwd niet als enige leidraad dienen. Durf van andere mensen ook eens iets aan te nemen. We kunnen nooit altijd gelijk hebben, indien u anders denkt heeft u een grote les in nederigheid nodig. Gebruik uw talenten op een goede manier zodat iedereen ervan kan profiteren. Laat agressie voor wat het is en probeer telkens empathie op te brengen zodat u kan zien waarom mensen doen wat ze doen.