Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Niet iedereen is hetzelfde

Waarom verwachten we dat dan?

 1. sonja
  We zijn allemaal kinderen van onze ouders die volgens een bepaalde structuur zijn opgevoed. Buiten de genoten opvoeding van hun hebben we door ervaringen ook nog is ons eigen karakter gekweekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel verschillen tussen mensen bestaan. Doch reageren we altijd geschokt wanneer iemand anders zaken doet die niet aan ons verwachtingspatroon voldoen. Het is dan ook onmogelijk om iedereen op een uniforme manier te laten functioneren. We slepen allemaal onze bagage van het verleden mee, bagage die dikwijls zelfs nog niet verwerkt is geweest. Wat de ene meer dan de andere heeft meegemaakt zal zijn gedrag eveneens gaan bepalen. Wie vroeger bv. met alcoholiekers als ouders zijn jeugd heeft moeten doorbrengen zal heel anders dan jij ten op zichte van dronkenschap staan. Omdat diegene met[​IMG]zo'n ervaring weet wat alcohol met een mens kan doen terwijl wij vaak denken dat dit gewoon een amusant genotsmiddel is. De eerste stap in mensen begrijpen is dan ook te gaan zien hoe ze gevormd zijn. Waar ze vandaan komen en waarom ze bepaalde handelingen anders dan wij doen. Diegene die deze wilskracht aan de dag wil leggen heeft een reële kans om zijn naaste beter te gaan begrijpen.

  Welke achtergrond heeft de persoon in kwestie?

  De opvoeding en achtergrond van een persoon zal diens gedrag ook mede gaan bepalen. Hoewel we natuurlijke reflexen hebben zijn vroegere ervaringen in ons geheugen geprent. Het is om die reden dat we soms verbaasd kijken als iemand niet zoals ons over iets denkt. Maar eigenlijk is dat niet zo raar als dat we soms denken. We hebben namelijk gedurende ons leven allemaal associaties opgebouwd tov van bepaalde zaken en/of gebeurtenissen. Waar de ene vindt dat roken op het werk moet kunnen zal de andere daar een heel andere mening over hebben. Voor we een persoon kunnen begrijpen zullen we dus met diens achtergrond rekening moeten houden.

  Dit kunnen we op twee manieren doen, of we praten met de persoon in kwestie of we gaan op zijn of haar lichaamsbeweging af. Beide methoden zijn effectief indien we ze correct gaan hanteren. Een timide persoon bv. zal misschien vroeger tegen de lamp zijn gelopen als hij open en joviaal was waardoor hij nu dit gedrag continu blijft vertonen. Hetzelfde geldt met losbollen waarvan we dikwijls weten dat ze vroeger te hard gekwetst zijn geweest en hiervoor nu op deze manier dit willen verwerken. Kijk niet alleen naar iemands ogen maar probeer zijn gehele gedrag te analyseren.

  Kunnen we opgebouwd gedrag gaan veranderen?

  Natuurlijk is het mogelijk dat we eerder gevormd gedrag kunnen wijzigen al zal dit alleen mogelijk zijn als de persoon in kwestie begrijpt dat het hem zal verder helpen en dat hij het echt wil. Drillen en pushen hebben maar zolang hun effect omdat men hierbij het goede gedrag niet gaat bekrachtigen. Om de visie van iemand te veranderen zullen we moeten kunnen praten. We zullen hem of haar duidelijk moeten kunnen maken waarom jouw visie meer naar de realiteit aanleunt dan de zijne. Zolang de persoon aan de overkant jouw geloof niet deelt zal er nooit iets kunnen veranderen. Hoe overtuigend kan je zijn om jouw stempel op iemands leven te drukken?

  Indien dit lukt zullen we met successieve verandering beetje per beetje aan de transformatie beginnen. Een hele omwenteling maken is vaak gemakkelijker als we dit in delen gaan doen. Het is dan natuurlijk de bedoeling dat we per deel dat we uitvoeren telkens een stap dichter tot het einddoel komen. In hoeverre lukt het jou om iemand te transformeren?

  Tot waar gaat empathie?

  Empathie is het meeleven met anderen om op een begrijpende manier zichzelf in de situatie te kunnen verplaatsen. Maar tot waar kan iemand zaken begrijpen als ze daar zelf of weinig ervaring mee hebben? Kan men als mens een alcoholieker of druggebruiker begrijpen? Is het zodoende mogelijk om een moordenaar voor zijn moorden te vergeven? Iedereen zal wel ergens zijn grens hebben en eigenlijk wordt deze gevormd op wat we zelf in het verleden hebben meegemaakt. Empathie is dus deels afhankelijk van wat we ooit zelf ervaren hebben.

  Hoe kunnen we ons dan in het denken van een moordenaar of ander gespuis gaan inleven? Dit is enkel mogelijk als we onze eigen grenzen durven te verleggen zodat we kunnen zien waarom iemand iets doet. In elke mens zit een potentiële moordenaar dus is het misschien helemaal niet vergezocht dat het ons lukt om zo te gaan denken. Versta me niet verkeerd, moorden is verkeerd en moet met alle mogelijke middelen worden bestraft maar soms heeft men mensen zo gevormd dat hun gedrag hier enkel een voortvloeisel van is. In welke mate bent u bereid om uw naaste te begrijpen? Waar ligt uw grens en durft u ze overschrijden?