Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Nieuwe schoonouders, wat nu?

Laat je van je beste kant zien...

 1. sonja
  Hoe moeilijk de verstandhouding tussen ouder en kind soms kan verlopen, des te moeilijker als het je eigen ouders niet zijn. Toch komt elke nieuwe vriend of vriendin met een stel nieuwe ouders die je helemaal niet hebt mogen kiezen. Als je de nieuwe partner wilt behouden zul je er dus diens ouders moeten bijnemen. In het beste geval komen jullie super goed overeen en hebben jullie allemaal dezelfde interesses doch is dat niet altijd het geval. Het tegengestelde is dan ook zeker een mogelijkheid. Een bezoek aan de schoonouders heeft dan ook al in menige families voor de nodige strubbelingen gezorgd. Uw partner zal u trouwens niet altijd begrijpen, vergeet niet dat het diens ouders zijn waar hij of zij jaren heeft mee doorgebracht. Jij focust je misschien op een eerste indruk maar je partner kan zich op een heel vroeger leven baseren. Daarom is het misschien niet altijd verkeerd om wat open minded te zijn. Eerste indrukken zeggen zeker niet alles en kunnen vaak een illusie dat de schoonouders slecht zijn doen ontstaan. Maar hoe kunnen we ons dan het best gedragen als we van vandaag op morgen nieuwe schoonouders voorgeschoteld krijgen?

  Bereid je voor op de eerste kennismaking met je nieuwe schoonouders:
  Van de eerste kennismaking met de nieuwe schoonouders hebben de meeste mensen ontzettend bang. Ze denken direct aan wat er allemaal zou kunnen gebeuren waardoor ze zich op voorhand al een slecht beeld van de eerste ontmoeting gaan maken. Je kan dan al raden wat er gaat gebeuren. We komen toe met een hoop vooroordelen waarvan we bijlange niet weten of ze kloppen en proberen zo de nieuwe mensen te leren kennen. Dat kan niets dan verkeerd aflopen. Geef het een kans en maak een oordeel na een paar ontmoetingen.

  In het begin zullen de schoonouders ook wat zenuwachtig doen omdat ze het zelfde probleem als jou hebben. Ze kennen je namelijk helemaal niet! Weet dus op voorhand dat het een wat stroeve ervaring kan worden maar het is aan jullie om er op termijn wat van te maken. Vraag je partner al eens uit over mogelijke interesses met jou zodat je bij aankomst onmiddellijk weet over wat te praten. Een gesprek dat het ijs kan breken is alles wat u nodig hebt, eens vertrokken bouw je mee aan een basis waar een goede, toekomstige verstandhouding uit kan voortvloeien.

  Kleding en voorkomen kan veel doen:
  Wie als een losgelopen aap op het appel bij de nieuwe schoonouders, toekomt mag nog zo intelligent als wat zijn, men zal uw komst niet appreciëren. Kleed je dan ook deftig maar niet te overdressed. In kostuum komen als je dat anders niet draagt zal dan ook geen meerwaarde voor je betekenen. Je zal je trouwens niet goed in je vel voelen als je kleren moet dragen die anders je kast helpen vullen. Voel je welkom maar overdrijf hier niet in. Bij je eerste bezoek moet je de schoonouders heus nog geen mama en papa noemen en is het nog wat te vroeg om zelf je drank uit de frigo te gaan halen. Voel je goed maar vergeet nooit dat je niet bij je thuis bent. Daar kan je doen wat je wil, hier zal je met de nieuwe familie rekening moeten houden. Het is trouwens een feit dat over-joviale mensen als een naar iets worden beschouwd. Wees dus niet verlegen maar sta ook niet onmiddellijk te zingen op de keukentafel.

  Eerlijkheid, hoe eerlijk ben je tegen je nieuwe schoonouders?
  Laten we eerlijk zijn, bij een eerste bezoek aan je nieuwe schoonouders zal je je altijd een beetje beter voordoen dan je bent. U zal veel verbloemen en zal niet schuw zijn om een leugentje op de groep los te laten. Ook hier is het belangrijk dat u dit met mate zal doen. Zeggen dat je de CEO van Belgacom bent en met een ferrari rijdt terwijl je elke dag met je twingo naar je werk als postbode rijdt komt vroeg of laat toch altijd uit. Liegen doen we allemaal maar grote leugens en onwaarheden zullen u blijven achtervolgen. Er is trouwens geen enkele reden om over je werk, interesses of voorkeuren te gaan liegen. Iedereen heeft zijn eigen gedachten en daarvoor hoeft u zich helemaal niet te excuseren. Klikt het niet, dan is dat maar zo. Je kan niet meer dan je best doen en jezelf zijn. Iemand die van jou verwacht dat u zich anders moet gaan gedragen omdat zij zich er niet goed bij voelen zijn het niet waard om u als persoon te leren kennen. Waar het uiteindelijk allemaal op neerkomt is dat u zich weet te gedragen en naargelang een manier probeert te vinden om binnen de familie thuis te horen. Uw relatie met uw partner zal er niets dan vruchten van kunnen plukken.