Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Nooit meer werkloos!

Een droom die makkelijk werkelijkheid kan worden...

 1. sonja
  Werkloos zijn is niet het meest geweldige wat u in uw leven zal kunnen ervaren. Het gevoel van werkloos te zijn is nu niet het meest trotse gevoel dat we ooit zullen ervaren. Momenten als deze doen ons pas beseffen hoe goed we het vroeger wel hadden. Van vandaag op morgen kan onze werkgever beslissen dat hij jou niet langer nodig heeft. Zonder veel waarde aan de voorbije maanden en/of jaren te hechten krijg je in het beste geval onmiddellijk je c4 mee. Naargelang u arbeider of bediende was zal men u een verbrekingsvergoeding moeten uitbetalen maar daarna is het helemaal gedaan. Vanaf dat moment hebben we geen vast inkomen meer waardoor we ons recht op de werkloosheid zullen moeten aanvragen. Een hele[​IMG] papierwinkel zal van u gevraagd worden om daarna te moeten vaststellen dat u het met heel wat minder zal moeten doen. Werkloos worden is dus zeker niet interessant omdat we in alle gevallen voor onze vorige inkomens zullen moeten onderdoen. U zal niet meer op een werk moeten verschijnen maar denk niet dat de vdab en rva u daarom zal gerust laten. Wie van vadertje staat leeft zal hem ook moeten dienen! Een paar duizend mensen zijn bij deze instellingen aangeduid om uw zoektocht naar werk op te volgen. Denk dus niet dat u hiermee een Win for life gewonnen hebt want men zal u op regelmatige basis ter orde roepen. Maar is werkloosheid te vermijden? Zeker wel, het hangt hem zoals steeds veel van uw eigen instelling af! Laten we wel één zaak duidelijk stellen, als morgen uw onderneming failliet verklaard wordt zal u niet veel andere keuze hebben maar daar gaat het hem hier ook niet om. Dit artikel is voor de mensen die sporadisch weg hun job verliezen denkende dat ze daar niets aan konden verhelpen, maar is dat altijd wel zo?

  Ken de wetten van uw bedrijf!
  Wie als werknemer door een bedrijf aangenomen wordt kent maar beter de wetten van het bedrijf. Deze zijn misschien redelijk evenredig met uw vorige werk doch zou iedereen zijn arbeidsreglement moeten lezen. Het is een saaie materie die u waarschijnlijk liever aan de kant legt maar vergeet dan niet dat men u langs alle kanten zal komen aanvallen. U zal bepaalde zaken misschien niet bewust uitvoeren doch hebt u bij de overhandiging van het arbeidsreglement bevestigd dat u van alle regels op de hoogte was. Het is dus geen reden om zomaar te zeggen dat u het niet wist, want u hebt dit veelal wel eerder anders verklaard. Een goede werknemer kent zijn arbeidsreglement zodat hij of zij in de meest essentiële verwachtingen niet zal teleurstellen.

  U bent geen machine maar bent wel daar om te werken:
  We moeten geen toestanden zoals in China gaan nastreven waar men 14u per dag onder dwang zijn productiequota moet halen, doch mogen we niet vergeten dat werken een bedoeling heeft. We leveren prestaties waardoor we van de werkgever een loon mogen verwachten. In samenspraak zullen jullie beslissen wat wel en niet haalbaar is, maar het is dan ook wel de bedoeling dat we als werknemer alles gaan doen om dit ook daadwerkelijk te gaan behalen. De werkgever zal u niet betalen om weinig of niets te doen want met zo'n instelling zal u binnen de kortste keren weer aan het werkloosheidsloket moeten aanschuiven. Laat u niet als een slaaf behandelen maar weet wel dat ook uw werkgever de kosten van uw loon moet blijven verdedigen. Ga niet altijd uit van het feit dat het tussen u en een baas nooit zal gaan maar probeer samen tot een verstaanbaar werkklimaat te komen.

  Zorg zelf voor vernieuwing!
  Als er bepaalde zaken ons niet echt bevallen zullen we meestal beginnen zeuren maar daar blijft het ook bij. Soms zullen we dan is naar onze overste stappen om hem voor een verandering te vragen, maar u weet ook dat dit niet altijd onmiddellijk gebeurt. Wie wilt dat er iets verandert kan er best eerst zelf mee beginnen. Kijk wel goed na dat dit in overeenstemming met het arbeidsrecht en uw eigen arbeidsreglement is zodat u er geen problemen zal mee ondervinden. Wees creatief en zoek naar oplossingen die noch het bedrijf, noch u geld zullen kosten. Als jij veranderingen kan aanbrengen zonder dat het bedrijf er meer kosten aan overhoudt, zal geen haan kraaien hoe jij je werk regelt. Een vernieuwende geest hoeft daarom niet altijd duur te zijn. Het zijn soms kleine aanpassingen die het voor ieder van ons meer leefbaar kunnen maken.

  Wees de perfecte collega:
  De individualistische structuur van de laatste jaren heeft er mede voor gezorgd dat zoveel mensen zich meer afstandelijk gaan gedragen. Als ieder alleen naar zichzelf kijkt zal je nooit op niemand kunnen rekenen. Wees een teamplayer en denk niet altijd en alleen wat u er aan zal overhouden. U zal soms zelfs misschien eens een opoffering moeten doen maar onder collega's zou dit dan ook de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Luister naar de verhalen van mensen en hoop niet altijd dat mensen alleen naar dat van u gaan luisteren. Wie in groep werkt zal met vele soorten karakters te maken krijgen, maar in de meeste gevallen is het best mogelijk om er voor iedereen een werkbare en aangename situatie van te maken. Zelfs al moet u wat meer water in de wijn doen als een ander, het is het gezamenlijk resultaat dat telt!

  Bekijk een situatie altijd vanuit de twee kanten:
  Het is gemakkelijk om te zeggen dat alle fouten bij de werkgever liggen maar daarmee zijn we niet volkomen eerlijk. Zowel u als de werkgever zullen wel fouten maken maar dat maakt ook niets uit. We zijn mensen en zolang we geen perfectie kunnen nastreven is het niet echt verstandig te denken dat aan ons geen fout kan verweten worden. Bekijk een conflict dan ook altijd langs de twee kanten en probeer compromissen te sluiten. Het is niet nobel om altijd maar aan eerdere standpunten vast te houden als ze niet langer houdbaar zijn. Zoals wij als mens ontwikkelen zullen onze gedachten met ter tijd ook andere vormen gaan aannemen. Hierdoor bent u niet laf of hebt u geen principes, maar zorgt u er juist voor dat de gehele groep er alleen maar beter van zal worden. Vergeet niet dat alleen dictators niet van hun standpunten willen wijken!