Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Ons agressief gedrag onder controle houden

Ook u kan het

 1. sonja
  Volgens Freud heeft ieder mens twee aangeboren instincten, eros en thanatos. Terwijl eros op ons levensbehoud gericht is zal thanatos zich op destructie focussen wat zich dan weer in agressie zal doen uiten. Het zijn dus niet alleen bepaalde mensen die agressief gedrag vertonen, ieder van ons heeft het van tijd tot tijd nodig om zijn agressie te kunnen ontladen. Agressie is een natuurlijk gevolg dat eigenlijk in eerste instantie als positief ervaren moet worden. Want in de natuur zullen alleen de sterkste koppels tot elkeen aangetrokken worden zodat ze uiteindelijk een groter gebied zullen kunnen bestrijken. Zodra er een stimulans is die de agressie opwekt zal dit zich ook snel uiten. Mensen met een hoog testosteron gehalte hebben meer kans om agressief gedrag te gaan vertonen. Het mannelijke hormoon is dus mede verantwoordelijk voor de woedeuitbarstingen. Testen hebben[​IMG]uitgewezen dat bij de toediening van testosteron de patiënten in enkele maanden meer agressief werden. Maar dat is niet de enige reden, agressie wordt ons tevens van ouder op kind doorgegeven; het is een genetische cocktail waar de meesten niet van zullen ontsnappen. Ook zou het tekort van serotonine in het limbische systeem voor agressief gedrag kunnen zorgen.

  Hoe komt agressie tot stand?
  Het grootste deel van agressie komt tot stand omdat er een stimulus is die het gedrag bij ons opwekt. Een bepaalde situatie of reactie wordt door ons als onaangenaam ervaren waardoor we een meer aanvallende houding gaan aannemen. Maar het is vaak ook een gevolg omdat de agressor in het verleden voor zijn of haar daden beloond is geweest. Zodra we als mensen ondervinden dat we door een specifiek gedrag uit te oefenen er voordeel uit kunnen halen zullen we ook in de toekomst niet nalaten om er blijven beroep op te doen. Dit kan al op jonge leeftijd beginnen. Van het moment dat een kind voelt dat agressief gedrag zijn status kan verbeteren zal hij zich hierop blijven focussen zodat een problematische ontwikkeling zeker niet uitgesloten is.

  Bij volwassenen is dit niet veel anders. omdat agressief gedrag vaak bange reacties teweegbrengt denkt de agressor dat zijn gedrag voor meer macht kan zorgen. Ook kan het observeren van andere mensen die resultaat met hun agressief gedrag boeken een positieve stimulus geven om dit ook te gaan proberen. Als deze probeersels dan positief verlopen zitten we weer met dezelfde toekomstperspectieven. Kinderen die hun ouders tijdens de jeugd agressief zien optreden hebben dan ook meer kans om later op hetzelfde pad te geraken. Het is dus zeker verstaanbaar dat dergelijke opvoedingsrituelen het kind op langere termijn kunnen schaden.

  Interpretatie is bij iedereen verschillend:
  Het begrijpen waarom agressie tot stand komt is niet altijd evident. We interpreteren namelijk allemaal volgens onze eigen opgebouwde waarden. Wat voor jou als aanvallend beschouwd wordt zal daarom niet altijd hetzelfde effect bij anderen hebben. We zijn allemaal door onze ouders opgevoed doch hebben we niet allemaal dezelfde opvoeding verkregen. Ook zorgen de ervaringen die we opbouwen ermee voor op wat jij of ik zal reageren. Hoe meer onze aanvallende houding in het verleden zijn vruchten afgeworpen heeft, hoe meer we hem ook zullen gaan gebruiken. Het is dus niet altijd zo simpel om te concluderen dat iemand over de schreef is geweest. Daar kan alleen een degelijk psychologisch onderzoek uitsluitsel over brengen.

  Op zoek naar lotgenoten?
  Omdat agressors op den duur vaak nergens welkom meer zijn zullen ze geïsoleerd raken en zullen ze op zoek gaan naar mensen die hun levenswijze wel gaan accepteren. Het probleem zal u al zien aankomen. Daar anderen dit gedrag gaan bejubelen zal de agressor nog meer agressief gaan doen. In plaats van het probleem te gaan inperken zal het hierdoor alleen maar verergeren. Agressors zouden daarom beter begrepen moeten worden. Niet dat hun gedrag aanvaardbaar is maar dat ze begrijpen dat er nog andere mogelijkheden zijn. Professioneel advies is dan ook vaak een goede keuze omdat men daar het individu op zich gaat observeren zodat men ook een gepaste diagnose kan opstellen. Algemene hulpmiddelen gaan maar zover dan dat het toepasselijk voor de agressor in kwestie is.

  Veel sporten is de boodschap:
  Veel lichaamsbeweging zorgt ervoor dat we ons kalmer gaan gedragen. We kunnen onze frustraties kwijt en hebben dikwijls na het sporten geen fut meer zodat agressief gedrag zich niet meer zo snel zal manifesteren. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan er ook voor zorgen dat we ons kalmer gaan gedragen al zou ik dit enkel in zware gevallen gaan voorstellen. Een psychiater of psycholoog zal ook altijd zien dat er buiten medicatie geven geen andere oplossing bestaat. In ieder geval is een gezonde portie lichaamsbeweging een goed begin om agressief gedrag te gaan inperken. Men kan mensen gaan straffen omdat ze agressief overkomen doch heeft u een grotere kans dat de persoon hierdoor nog meer kwaad zal kunnen worden. We moeten namelijk de visie van de betrokkene kunnen omdraaien zodat hij of zij als het ware opnieuw opgevoed zal worden.