Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Partnergeweld, laat u het ook toe?

Hoe moet ik met een agressieve partner omgaan?

 1. sonja
  Partnergeweld is niet nieuw, al jaren worden vrouwen en mannen emotioneel, fysiek en psychisch misbruikt. Slachtoffers van partnergeweld denken dan ook vaak dat het ooit is zal overgaan. Alsof hun partner met een soort ziekte te kampen heeft. Partnergeweld heeft alles met dominantie te maken, ik ben sterker dan jou dus jij kan maar best naar me luisteren! Het spreekt voor zich dat dit geen goede uitvalbasis is om met een relatie te kunnen doorgaan. Een relatie moet uit wederzijds respect bestaan, beide partners moeten mekaar als gelijkwaardig kunnen beschouwen. Indien u of uw partner daarmee problemen heeft hoort u niet thuis in een relatie. Vaak onderschat men [​IMG]het effect van partnergeweld, men denkt dat het allemaal niet zoveel voorstelt maar niets is minder waar. Het slachtoffer zal er steeds aan moeten denken. Hij of zij zal er proberen mee te leven maar weet ook dat er een bepaald punt komt waardoor dit niet langer mogelijk is. Men kan proberen om partnergeweld door therapie te genezen maar het aantal dat hervalt is spijtig genoeg zeer hoog. Dit komt omdat de misbruiker echt moet beseffen dat hij verkeerd is. Vaak doen ze aan therapie omdat het hun opgelegd wordt maar dit alleen zal zijn of haar gedrag nauwelijks kunnen veranderen. Met onderstaande tips weet u alvast wat u te doen staat als u met partnergeweld te kampen heeft.

  Heb ik met partnergeweld te maken?
  Sommige mensen zijn niet altijd zeker dat ze met partnergeweld te maken hebben. Vanaf wanneer spreekt men dan over partnergeweld? Partnergeweld is iedere manier waarbij in een relatie één van de twee partners de andere wil overheersen. Dit kan fysisch zijn maar het is ook mogelijk dat men u emotioneel misbruikt. Vanaf u bang van uw partner begint te hebben mag u er vanop aan dat u met partnergeweld te maken heeft. Wat er ook gebeurt is geweest, niemand hoeft dit in een relatie te pikken! Denk nooit dat uzelf als slachtoffer de oorzaak bent van partnergeweld. Het moet dan ook duidelijk zijn dat er geen enkele reden kan zijn waarbij partnergeweld getolereerd kan worden. Het gaat hem allemaal om controle, een misbruiker zal altijd de controle over het slachtoffer willen behouden. Het geeft hem een superieur gevoel en denkt dan ook dat het gerechtvaardigd is als hij of zij de andere partner eens een lesje zal leren. Niemand hoeft echter de controle in een relatie te hebben! Als men zich niet als gelijkwaardig kan beschouwen zal uw relatie nooit kunnen slagen.

  Probeer eerst het probleem binnen de relatie te bespreken:
  Zoals bij elk relatieprobleem is het verstandig om het partnergeweld eerst binnen de relatie te bespreken. Dit op voorwaarde dat het mogelijk is om op een ordentelijke manier met je partner te spreken. Als hij of zij voor geen reden vatbaar is kan u er beter niet aan beginnen. Gelukkig is er bij de meeste misbruikers altijd wel een moment waar je er een goed gesprek mee kan aangaan. Vertel hem of haar dat het zo niet verder kan, dat je met zijn geweld niet langer kan leven. Ofwel neemt hij maatregelen, ofwel ben je weg. Omdat u met een potentieel gevaarlijk persoon te maken heeft is het ook altijd zinvol om iemand anders op de wacht te laten staan. Het kan namelijk zijn dat uw partner agressief zal worden. In geen enkel geval mag u het geweld opzoeken, als er teveel risico op misbruik is hoef je het gesprek niet aan te gaan. Dan kan je beter onmiddellijk professioneel advies inwinnen. Als hij of zij daarentegen het probleem inziet en er wil aan werken kan je hem of haar ook beter een kans geven. Niet iedereen is van vandaag op morgen een ander persoon, soms heeft het een beetje tijd nodig om te kunnen veranderen. Als uw partner fysieke aanvallen heeft hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat u zich moet laten afrossen.

  Als u alles geprobeerd heeft en het partnergeweld niet afneemt:
  Als u al het mogelijke geprobeerd heeft zit er maar één ding op. U kan dan best de relatie verlaten. Zo niet zal u zichzelf blijven pijnigen waardoor uw geest na verloop van tijd helemaal zal breken. Doe uzelf dit niet aan, u verdient dit niet! Het maakt niet uit wat u al samen hebt opgebouwd of waarom u denkt dat u nog zou moeten blijven. Ook uw kinderen zullen geen baat hebben als uw relatie met partnergeweld blijft kampen. Blijf niet wachten maar neem desnoods vandaag nog een beslissing. Zoek iemand waarbij u en eventueel uw kinderen terecht kunnen. Laat het adres in geen enkel geval aan de veroorzaker van het partnergeweld weten. Verwittig onmiddellijk de politie en laat een pv van uw situatie opstellen. Indien u helemaal niemand kan vinden is het steeds mogelijk om naar een opvangtehuis te gaan. Hoewel dit niet aanlokkelijk klinkt zal u tenminste veilig zijn, de mensen die er werken kunnen u ook met al uw vragen en problemen verder helpen.