Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Piekeren zonder doel in zicht

Het verschil tussen gezonde gedachten en ongezond piekeren

 1. OnlineHulpverlener
  Mensen piekeren zich suf
  Bijna iedereen maakt zich weleens ‘schuldig’ aan piekeren. Mensen willen eigenlijk niet piekeren, maar doen dit toch omdat zij hun (hulp)vragen beantwoordt willen krijgen. Stel je maar eens voor, je loopt met een probleem of vraag rond waarop je heel graag het antwoord zou willen vinden. Wat je dan logischerwijs gaat doen; je gaat erover nadenken. Op dat moment is er feitelijk nog niets aan de hand. Je boort je creatieve talenten aan om te bedenken welke oplossing mogelijk is voor het probleem of de vraag waarmee je rondloopt. Vaak zul je door over iets na te denken, komen tot een adequate oplossing of tot een antwoord op je vraag. Echter, wanneer denken overgaat in piekeren, ontstaat er tegelijkertijd een probleem. Piekeren is namelijk als ronddraaien in cirkels zonder dat er zich een einde aandient.

  Piekeren is een probleem op zich

  Wanneer mensen van denken overgaan in piekeren ontstaat er een probleem. Wanneer je zou gaan nadenken over een mogelijkheid voor een eventuele oplossing van een bepaald probleem ontstaat er, wanneer denken overgaat in piekeren, een extra probleem. Wanneer je gaat piekeren over de aanwezigheid van een bepaald probleem wordt het oorspronkelijke probleem daarmee niet opgelost, sterker nog, door het piekeren over een zeker probleem zal je de last die het probleem toch al geeft als nog groter gaan ervaren. Feitelijk zijn er dan, met de komst van het piekeren, twee problemen in plaats van één. Ten eerste is er het oorspronkelijke probleem waarover in eerste instantie werd nagedacht. Ten tweede is er het piekeren over het oorspronkelijke probleem ( wat begon met het denken erover) wat louter negatieve bijeffecten oplevert. Namelijk, de beleving van de probleemsituatie wordt intenser, hardnekkiger en negatiever. Er blijkt immers geen oplossing voorhanden te zijn en hoe meer je blijft piekeren, hoe verder de oplossing uit het zicht verdwijnt.

  Piekeren vertroebelt het pad naar de juiste oplossing

  Waarom levert piekeren ons niets op? Het antwoord is gemakkelijk te geven. Wanneer je piekert ben je niet (meer) bezig met het vinden van een adequate beantwoording van jouw (hulp)vraag of van jouw oplossing voor een probleem. Je bent in gedachten steeds weer bezig met het herhalen van op angst gebaseerde veronderstellingen, vraagstukken en zienswijzen. Je bent, in tegenstelling tot meer constructieve gedachten, niet meer bezig met vrijuit denken maar juist met zeer beperkt denken waardoor er geen nieuwe openingen ontstaan die kunnen leiden tot oplossingen, deze worden immers niet gecreëerd. Alleen de zich continu herhalende negatieve gedachten blijven door te piekeren de boventoon voeren. Er wordt letterlijk geen ruimte beschikbaar gesteld, laat staan ingepast, voor vernieuwende, frisse ideeën die voor een positieve verandering zouden kunnen zorgen.

  Het piekeren houdt maar niet op, wat nu?

  Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef, ieder mens piekert wel eens. Daar is niets vreemd aan en dit hoeft op zich dan ook niet zorgelijk te zijn. Piekeren wordt een serieus probleem wanneer het de overhand krijgt, wanneer je alleen nog maar kunt piekeren en je niet meer rationeel kunt denken. Vanaf dat moment is er sprake van een ongezonde situatie. Blijf dan niet rondlopen met jouw frustraties maar geef hier uiting aan. Misschien zijn er wel familieleden, vrienden of goede buren die je willen en kunnen bijstaan. Een gesprek met iemand die neutraal ten opzichte van de situatie staat kan je mogelijk verder helpen. Lukt het je niet om de juiste steun te vinden of is jouw situatie te complex? Schroom dan niet om een hulpverlener in te schakelen. Een deskundige coach en/of counsellor bijvoorbeeld kan je goed verder helpen en jou begeleiden richting een toekomst waarin er geen of in ieder geval minder sprake is van piekeren.

Recente Reviews

 1. bieke
  bieke
  5/5,
  Is piekeren niet mens zijn?
  Leuk artikel trouwens
  1. OnlineHulpverlener
   Antwoord van Auteur
   Dank je wel voor de review bieke. Wat je zegt, piekeren is menselijk maar we moeten wel waakzaam zijn dat het niet de overhand krijgt. Bedankt voor de positieve feedback!