Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Problemen met de schoonfamilie

Hoe los je dit op?

 1. sonja
  Welke partner je verkiest ligt helemaal binnen jouw bereik, van welke familie hij of zij afstamt moet je erbij nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er na verloop van tijd wel eens een discussie tussen jou en de schoonfamilie kan ontstaan. Waarschijnlijk kan je het met de meeste mensen wel vinden al zijn er zoals in het echte leven altijd wel een paar waar het minder mee klikt. Dit kan zowel van hun als van jouw kant voor de nodige frustraties zorgen zodoende dat het zelfs de mentaliteit binnen jouw gezin gaat wijzigen. Het lijkt er dus op dat we maar best een goede band met onze schoonfamilie gaan opbouwen en dat we deze vooral blijven onderhouden. Voor jou lijkt het misschien als een hels karwei maar eigenlijk hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Eens we begrijpen hoe deze nieuwe mensen in ons leven functioneren kan ook jij er het beste van maken. Het cliché dat[​IMG]je schoonfamilie altijd een doorn in je oog zou zijn is dan ook flauwekul. Hoewel er altijd schoonfamilie zal zijn die je leven wilt domineren is het nog altijd aan jou om dit tegen te gaan. Hoe ook jij de perfecte relatie met je schoonfamilie kan bewerkstelligen leggen we je hieronder uit.

  Respect langs beide kanten:

  Elke relatie is op wederzijds respect gefundeerd, eens dit er niet is heeft het geen zin om met mekaar om te gaan. Hoe vreselijk of bemoeizuchtig je schoonfamilie ook is, respecteer hun mening en probeer niet te dictatoriaal over te komen. Door de grote generatiekloof is het meer dan waarschijnlijk dat jullie het niet over alles eens zullen zijn maar dat wil nog niet zeggen dat je daarom een onrespectvol gedrag moet gaan vertonen. Luister naar hun bevindingen en volg waarin je jezelf kan vinden, voor het overige laat je hun maar vertellen; op het einde van de dag beslis jij nog altijd hoe het uiteindelijk binnen jouw gezin zal verlopen. Door niet altijd onmiddellijk tegendraads te doen zullen ze al veel positiever over je zijn.

  Bespreek op voorhand de bezoeken af:

  Als je niet elke week op de koffie bij je schoonfamilie wilt gaan moet je dat ook tegen je partner zeggen. Het is niet abnormaal dat je de weinige vrije tijd die je bezit niet telkens daar wil gaan doorbrengen. Goede afspraken maken goede vrienden. Bespreek thuis met je partner wat voor jou als redelijk lijkt en probeer tot een overeenkomst te komen. Zo weet iedereen op voorhand wanneer de bezoekjes aan de schoonfamilie zullen plaatsvinden zodat je dit in je planning kunt opnemen. Als je partner is alleen wilt gaan moet je dat zeker niet tegenhouden, iedereen heeft het recht om zijn of haar familie te zien wanneer ze willen.

  Zoek naar gemeenschappelijke interesses:

  Net zoals je bij jouw relatie gedaan hebt is het zoeken naar gemeenschappelijke interesses een goed uitgangspunt om mekaar beter te leren kennen. Praat over wat jou in het leven fascineert en observeer de reacties van hun kant. Voor je het weet heb je een onderwerp gevonden waar je telkens weer over kan praten zodat het op den duur misschien wel leuker wordt om je schoonfamilie te gaan bezoeken. Het hoeft niet altijd over jullie gezin of de kinderen hun opvoeding te gaan. Ook is het zeker niet noodzakelijk om altijd bij hun thuis af te spreken. Een leuk terrasje in de zomer of eens een gezellige herberg bezoeken in de winter kan voor wonderen zorgen.

  Geef hun het gevoel belangrijk te zijn:

  Laten we eerlijk zijn, iedereen voelt zich graag belangrijk! Door dit gevoel op je schoonfamilie over te brengen hou je niet voor mogelijk wat dit met jullie relatie kan doen. De meeste disputen tussen jou en de schoonfamilie liggen meestal in het feit dat ieder zijn eigen visie op het leven heeft. Door te zeggen dat hun visie even belangrijk is kan dit nieuwe deuren voor je doen opengaan. Soms is tegen je zin ja knikken kan heel wat ruzies voorkomen. Weet goed dat jij en je partner nog altijd bepaalt hoe het binnen jullie gezin eraan toe gaat maar hou dit voor jullie en ga niet altijd in op een ander zijn mening. Uiteenlopende generaties en verschillende opvoedingen doen nu eenmaal verschillende meningen ontstaan. Bel hun ook eens onverwachts op met de mededeling wat er deze week zich in het gezin heeft afgespeeld.

  Volg het progamma van je schoonfamilie:

  Niet elke opa gaat graag voetballen met zijn kleinkinderen en niet elke schoonzus houdt ervan om elke zaterdag op de kinderen van haar broer te passen. Kijk naar wat iedereen wel of niet graag doet en probeer je waar mogelijk bij te sturen. Hoe minder frustraties je uitlokt, hoe beter je relatie thuis zal verlopen. Iedereen heeft een eigen mening en persoonlijke waarden waar hij of zij belang aan hecht. Daar rekening mee houden zal van jou de geliefde binnen de nieuwe familie maken waardoor ook jij er meer plezier mee zal beleven. Het hoeft niet altijd heel moeilijk te zijn, soms zijn kleine aanpassingen voldoende om mensen hun gedacht over jou plotsklaps te laten veranderen.