Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Samengestelde gezinnen zijn haalbaar!

Hoe hou je de motor werkende?

 1. sonja
  Hoe ouder we worden, hoe meer kans er in bestaat dat je volgende date wel eens kinderen kan hebben. Buiten het feit dat het tussen jullie zal moeten klikken zullen de kinderen je in zekere zin moeten aanvaarden. Het mag nog zo goed als wat tussen jullie gaan, als de kinderen niet meewillen zit je met een groot probleem. Denk niet dat de kinderen van een ander onbelangrijk zijn, want als het erop aankomt zal je nieuwe geliefde zich steeds tot hun wenden. Ze kunnen je dus maken of kraken. Veelal zullen de eerste ontmoetingen met deze nieuwe kinderen wat stroever verlopen, maar gaandeweg het traject zou dit op een bepaald punt moeten beteren. Indien het toch[​IMG] tussen jullie niet wilt lukken zal dit aan je relatie beginnen knagen. Hierdoor zullen er veel ongewenste ruzies ontstaan, welke in de eerste plaats door je anders op te stellen vermeden hadden kunnen worden.Misschien heb jij tegen nu ook al zelf kinderen wat de samenhorigheid nog moeilijker zal maken, doch is het zeker niet uitgesloten dat het ook tussen jullie kan klikken. Wie als een nieuw samengesteld gezin wilt beginnen heeft evenveel kans op slagen als zijn alledaagse variant, maar men zal dikwijls op tijd moeten kunnen anticiperen.

  Het verleden blijft altijd een rol spelen!
  Een gezin op zich kan je het best met een klein bedrijf gaan vergelijken. Er zal veel moeten georganiseerd worden en dit alles met een eerder opgemaakt familie-budget in gedachten. Ieder lid van het gezin heeft zijn specifieke verlangens en taken. Een gezin kan alleen draaien als jullie allemaal er het nut van gaan inzien. Zowel de ouders als de kinderen van het gezin hebben een zekere verantwoordelijkheid te dragen om de continuïteit ervan te blijven garanderen. Buiten het feit dat je met al deze normale taken zult geconfronteerd worden zal jullie verleden altijd een rol blijven spelen.

  Alle biologische ouders van het kind of de kinderen hebben het recht om mee in de opvoeding te gaan voorzien. Dit betekent dat jullie allemaal samen nog redelijk goed overeen zullen moeten komen. Want als jullie telkens weer ruzie gaan staan maken zal dit noch voor jullie, noch voor de kinderen als aangenaam overkomen. Zij hebben met jullie conflicten niets te maken en het is dan ook niet fair om in hun bijzijn tegen mekaar te gaan snauwen.

  De hiërarchie hou je best overeind:
  Of je nu wel of niet de biologische ouder van een bepaald kind bent maakt op zich niet veel uit. Als jij de stiefvader of stiefmoeder van dit kind wordt zal deze zich aan jouw standaarden moeten aanpassen. Jij en je partner kunnen beter op voorhand duidelijk afspreken dat de hiërarchie van het gezin ten alle tijde overeind zou moeten blijven. Spreek samen regels af en tolereer niet dat één van jullie kinderen de stiefouder als minderwaardig gaat beschouwen.

  De leiding binnen het gezin moet gehandhaafd blijven. Daarmee wil ik niet zeggen dat je u als een kolonel van het leger moet gaan gedragen, toch betuigt het van geen respect als jouw stiefkinderen je niet willen aanvaarden. Behandel je stiefkinderen als je eigen kinderen en alles zal op den duur vanzelf loslopen. Trek niemand uit het gezin voor zodat onderlinge jaloezie tot een minimum beperkt zal worden. Alle regels gelden voor iedereen en daar kan u best strikt in zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen van gezaghebbende ouders later meer zelfstandig te werk zullen gaan. Deze kinderen passen zich sneller aan ontwikkelingen rondom hun aan en zullen als lid van de maatschappij hun taken volbrengen. Zij hebben minder kans op delinquentie omdat hun aanpassingsvermogen voldoende hoog is.

  De weg naar een mooie toekomst:
  Bouwen aan het geluk van je nieuw, samengesteld gezin zou voor jou als topprioriteit aanzien moeten worden. Het is naar alle waarschijnlijkheid één van de grootste uitdagingen die je ooit zult meemaken. Verschillende karakters tot een hechte groep vormen zal wat werk met zich meebrengen, maar uiteindelijk zullen jullie er zelf de vruchten van kunnen plukken. Het is niet omdat je regels opstelt dat er thuis geen ruimte voor open gesprekken mag zijn. Iedereen moet op tijd en stond is zijn zegje kunnen doen wil je de goede verderzetting van jullie gezin bewaren.

  Niet iedereen zal het altijd met je eens zijn maar dat hoeft ook niet. Een gezin kan alleen werken als er naar iedereen geluisterd wordt zodat jullie samen een mooie toekomst kunnen uitbouwen. Het grootste probleem waarom veel nieuwe, samengestelde gezinnen niet werken komt omdat men de eigen kinderen meer gaat beschermen. Wie zich daar aan zondigt staat niet echt open voor alle andere leden van het gezin waardoor deze op zich het samenhorigheidsgevoel zullen verwerpen. Hou van je partner zijn kinderen alsof het de jouwe zijn en probeer samen jullie verschillen weg te werken. Een nieuw samengesteld gezin is anders dan een doorsnee gezin maar de slaagkans is evenredig. Je hebt vanaf nu dus alles in handen om je geluk te gaan nastreven. Laat zien dat ook jullie het kunnen maken!