Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Schaken is het ultieme spel om uw gedachten op punt te zetten

Ontdek de kunst van de tactiek

 1. sonja
  Sinds kort heb ik een oude liefde terug gevonden, niet de liefde van een vrouw want die heb ik al maar liefde voor het spel. Het ultieme spel dat al honderden jaren gespeeld wordt. Schaken is bij mij dan ook één van de weinige spelen dat door de jaren heen steeds maar interessanter blijft worden. Het blijft uw geest uitdagen en geen enkel spel is hetzelfde. Dat maakt dat schaken een ontzettend graag gespeelde sport is geworden. Van de Verenigde Staten tot in China hebben vele generaties de voordelen van het spel ontdekt. Hoe meer je schaakt, hoe slimmer men wordt en dat is simpel te verklaren. Uw tegenstander zal er alles[​IMG] aan proberen doen om u schaakmat te zetten. Hiervoor moet hij en u continu nieuwe tacktieken verzinnen om toch maar weer die koning te kunnen klem zetten. Het zal uw breinmassa stimuleren om het onderste uit de kan te halen want u wilt toch niet verliezen? Dit betekent ook dat u soms opofferingen moet doen, net als in het echte leven zijn de keuzes niet altijd makkelijk en zal je ze niet kunnen terugdraaien. Uw schaakstukken zijn uw leger om de vijand die rechtover u staat te verslaan. Daar het spel voor 2 personen bedoeld is zijn er geen troostprijzen te winnen. De tweede plaats is gelijk aan de laatste en wie wil er nu als laatste eindigen? Ik ben blij dat ik dit spel terug gevonden heb, het zat mij aan te lonken omdat het niet gespeeld werd. Er is trouwens niets triestiger dan een wereldspel in de kast te laten liggen. Of u nu beginner bent of al lang gevorderd. Schaken zal u blijven prikkelen, u zal er niet snel genoeg van krijgen omdat het telkens weer anders is. Net zoals in het echte leven zal de dag van vandaag altijd anders zijn als die van gisteren. Het vorige spel zal dan ook nooit het nog te spelen spel evenaren. Je kan nooit weten wat er gaat gebeuren als je de wereld van het schaken zal betreden, iets wat mij altijd zal blijven intrigeren. Omdat ik competitief ben zal ik ook nooit genoeg tevreden zijn, het kan altijd beter maar je hebt maar één kans om het goed te doen. Moesten we in ons leven ook altijd maar één kans krijgen, hoe zou jij je dan inzetten? Inderdaad, voor de volle 100% en dat alleen geeft aan mij genoeg energie om weer te willen winnen. Want in het leven wil ik ook een winnaar zijn, de tweede aan de arrivé is snel vergeten en zal nauwelijks herdacht worden. Als u aan uw persoonlijke ontwikkeling wilt werken om zo ook de honger naar meer te verkrijgen is het spel dat schaken noemt uw beste vriend. Leer het kennen, speel het spel en geniet van de vreugde om als winnaar te kunnen eindigen.

  Waarom schaken met het echte leven kan vergeleken worden?
  We leven in een tijd dat de gamingcultuur op volle toeren draait, het spelen van games is big business geworden. Grafische wondertjes verschijnen op uw beeld terwijl u terug de volgende opdracht probeert uit te voeren. Maar ze mogen het spel nog zo interessant en mooi maken dat ze willen, het zal u nooit voor altijd blijven boeien. Sterker nog, na enkele weken bent u het waarschijnlijk zo moe gespeeld dat u er uw gans leven niet meer aan zal beginnen. Schaken is anders, men speelt het al generaties en er is tussen dan en nu niets veranderd. Al honderden jaren speelt men het spel van de koningen omdat het iets speciaal heeft. Elke speler krijgt 16 stukken, zijn eigen garde die hij op een bord van 64 vierkantjes kan voort verplaatsen. Dat betekent dat de helft van het schaakbord al door de spelers hun schaakstukken wordt ingepalmd. Zolang er geen stukken worden bemachtigd heeft men dus maar 32 vakjes om zijn tactiek in uit te werken. U zal dus uw verborgen intelligentie moeten opwekken als u in deze beperkte ruimte uw slag wil slaan. Want u moet niet alleen de andere zijn stukken proberen te verkrijgen, tegelijkertijd moet u uw eigen leger kunnen beschermen. Zal u dus voor de aanval of de verdediging kiezen? Of misschien wel voor alletwee? Het uitdagende van dit alles is dat uw eer op het spel staat. Wat kan ik bereiken en ben ik bereid om voor mijn tegenspeler te willen afgaan? Zoals in elk gevecht zal het diegene die bereid is om te sterven meestal lukken om te winnen. U moet dus uw scrupules aan de kant kunnen zetten, net zoals in het echte leven zal het niet voor de hand liggen om telkens weer te winnen. U zal moeten innoveren, modelleren en vooral moeten kunnen anticiperen. Ziet u de gelijkenissen met uw bestaan? Dit spel is zondermeer het leven op een houten plank met maar één keuze, ga ik ervoor of zal ik bij de pakken blijven zitten?

  Analyseren, plannen en actie ondernemen:
  De heilige drievuldigheid van het schaken is analyse, planning en actie. U zal uw spel moeten analyseren, zonder dat zal u geen gegronde beslissingen kunnen nemen. Men moet weten wat er nu aan de hand is, op dit eigenste moment. U kan leren uit vorige duels maar het zal steeds weer om innovativiteit vragen om te kunnen winnen. Sommige zaken werken maar als u ze uitgespeeld hebt zal u er nieuwe moeten bedenken. Uw schaakspel analyseren is niet zo veel verschillend als met uw peroonlijke zelfanalyse. U moet begrijpen waar u op dit moment staat en waar u heen wil gaan. Welke positieve toekomst wil u aanspreken en welke negatieve toekomst kan u verdringen? Hierdoor zal u uw zetten moeten plannen, wat als mijn tegenstander dit doet of wat als hij dat doet? Terwijl uw tegenstander aan de beurt is zou u niet moeten denken aan wat hij of zij nu gaat doen maar u zou alle opties die mogelijk zijn moeten kunnen analyseren zodoende u een tacktiek kan laten geworden. Mensen die hun planningtalent willen verbeteren zouden elke dag een partijtje schaak moeten spelen. Zonder een goede planning is het onmogelijk om te kunnen winnen. Aan elk schaakstuk dat vrij staat moet u kunnen denken. Want als u alle opties voor mogelijk houdt zal u niet snel verrast worden. Denk dus niet alleen aan wat u in het schaken kan doen, denk vooral aan het potentieel van uw tegenpartij. De derde stap in de heilige drievuldigheid is actie ondernemen. U mag nog alles geanalyseerd hebben en ervoor een plan uitgewerkt hebben, zonder actie te ondernemen ben je zo goed als dood. Zowel in het echte leven als in het spel van schaken is actie prioriteit. Dit wil niet zeggen dat u snel moet spelen, op schaken staat geen tijd. Het kan 10 minuten duren maar er zijn spelen die soms tot een maand of meer in beslag kunnen nemen. Overloop al de mogelijkheden van uw plan en voer het naargelang het spel vordert uit. U zal ondervinden dat het niet altijd volgens plan zal gaan, u zal soms uw hele planning moeten omkeren maar dat is net zo leuk. U weet net als in het echte leven nooit wat u kan overkomen. Het zal er dus vooral om gaan dat u zich in alle situaties kunt inleven. in schaken hebt u een beginspel, een middenspel en het eindspel. Velen denken dat een goed beginspel uw winst zal verzilveren en hoewel hier een deel van waarheid in zit zal alleen uw volhardheid en aanpassingsvermogen uw doel laten bereiken. Hoe meer u het speelt, hoe beter u zal worden. Buiten geboren schaakkampioenen zal niemand vanaf zijn eerste spel de beste zijn. U zal veel moeten leren maar de beloning is er ook naar. Niet alleen zal u beter kunnen schaken maar uw echte leven zal er ook op verbeteren. Want met analyeren, plannen en actie ondernemen kan u elke uitdaging aan.

  Zelfdiscipline is cruciaal om een goede schaakspeler te worden:
  Oefening baart kunst zegt een oud gezegde en daar zit veel waarheid in. Het is dus belangrijk dat u uzelf de kans geeft om voldoende te kunnen oefenen. U moet uw brein als het ware kunnen stimuleren om steeds weer beter te worden. Maar het is niet zo voor de hand liggend om veel te oefenen. We hebben trouwens allemaal onze carrière, kinderen en families om te onderhouden. Met de kleine vrije tijd die we hebben willen we dan ook slim mee omspringen. Laat mij u iets vertellen, schaken is uw vrije tijd waard en u kan er uw hele gezin en familie in betrekken. Het is een gezonde drug die allen die het speelt zal verderhelpen. Uw verborgen talenten zullen eindelijk naar boven kunnen komen en het zal u altijd in de ban kunnen houden. schaken is niet alleen voor de rijken en de allerslimsten onder ons. Iedereen met een gezonde dosis verstand kan het leren en als u de moed om beter te worden aan de dag kan leggen zal u er niets anders dan voordeel kunnen uithalen. Dus waar wacht u op? Haal dat oude spel uit de kast en verbeter uw eigen intelligentie en redeneringsvermogen zodat ook u een efficiënter persoon kan worden.