Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Scheiden, hoe vraag ik de scheiding aan?

De te volgen stappen om uw huwelijk te beëindigen

 1. sonja
  Scheiden van mekaar is niet langer een abnormale gebeurtenis. Hoe mooi een relatie in het begin ook kan zijn, hoe destructiever ze na verloop van tijd ons gemoed zal aantasten en zo het scheiden van mekaar in de hand zal werken. Van zodra de verliefdheid wat verdwenen is, zetten we onze roze bril af om te kunnen zien met wie we nu echt een relatie zijn aangegaan. Het is dan ook vaak schrikwekkend te moeten vaststellen dat de verliefdheid een loopje met ons genomen heeft en dat we meer en meer aan een scheiding beginnen denken. Hoewel we op dit moment al aanvoelen dat er iets niet klopt geven we niet op en zetten we door. Want aan een goede relatie moet er gewerkt worden en we willen zeker niet dat de mensen rondom ons voor de zoveelste maal moeten vernemen, dat we door te scheiden opnieuw single geworden zijn. De dagen worden maanden, de maanden worden jaren maar uiteindelijk verandert er niets en zijn jullie nog slechter af dan waar jullie ooit dachten begonnen te zijn. Ruzies volgen mekaar op en het lijkt er meer en meer op, dat jullie gewoonweg niet langer met elkaar kunnen praten. Natuurlijk is er nog wel ergens een gevoel maar het is niet langer voldoende om de goede huisvrede te kunnen bewaren. Liefde wordt haat waardoor jullie niet langer als geliefden beschouwd kunnen worden. Werken aan een relatie is goed doch is het soms niet langer mogelijk om er blijven voor te gaan. De scheiding dringt zich op, hoe vraag ik de scheiding aan?

  Iemand moet de beslissing om te gaan scheiden nemen, wie zal het worden?
  Elke relatie heeft zijn ruzies maar soms is het echt genoeg geweest en kan je alleen nog maar aan scheiden denken. Frustraties blijven zich ophopen waardoor we onszelf emotioneel ziek maken. Hoe hard we ook proberen, het voelt alsof we alles geprobeerd hebben. U leeft maar één keer en elke dag die je ongelukkig doorbrengt is een verloren dag geweest. Wie vanbinnen de beslissing om te gaan scheiden al weet hoeft enkel nog de moed op te brengen om de woorden te kunnen uitspreken. Het ogenblik waarop je tegen je toekomstige ex partner zegt dat je wil scheiden, is misschien één van de zwaarste momenten die je ooit zal meemaken. Het onwetend gevoel van wat de toekomst zal brengen doet ons vaak onterecht vrezen dat we wel de juiste beslissing zullen nemen. Eigenlijk is niemand op het moment zelf echt honderd procent zeker doch weten we ook dat het zo niet verder kan. Het constant moeten aanhoren van verwijten is voor niemand vol te houden.

  Hoe hard we ook zijn, we hebben allemaal onze emoties en deze vele ruzies brengen het slechtste in ons naar boven. Heb je u nog nooit eens afgevraagd waarom je tijdens een woede aanval zo hebt kunnen reageren? Wel, door een lange tijd alles op te kroppen omdat we niet durven scheiden voeden we ons binnenste met een tijdbom die vroeg of laat zal ontploffen. Tijdens deze loslating van woede zijn we ons eigen zelve niet meer, op dat ogenblik verliezen we van onze negatieve kant waardoor we veel dingen zeggen die we eigenlijk helemaal niet menen. Toch zal één van jullie twee de beslissing om te scheiden gaan nemen en hiermee ook de woorden "ik wil scheiden" in de mond moeten nemen. Men zegt wel eens dat scheiden lijden is maar lang met tegenzin bij mekaar blijven is dat ook.

  De praktische kant van de zaak:
  Eens dat jullie er beiden van overtuigd zijn dat scheiden inderdaad de beste oplossing vormt, kun je beter niet te lang wachten om de daad bij je woorden te zetten. Vanaf de beslissing genomen is, zijn jullie niet langer een koppel maar zullen jullie voortaan over mekaar als ex'en praten. Slaap niet meer in hetzelfde bed en bespreek de volgende dagen hoe jullie alles het liefst geregeld zien. Er zijn heel wat mensen die bij deze onderhandelingen door een advocaat willen bijgestaan worden, doch moet u begrijpen dat dit de verstandhouding tussen jullie beiden er niet beter op zal maken. Het blijft uw recht om dit te doen maar als het zonder kan zou ik dat eerst proberen. Jullie zullen sowieso met deze scheiding al genoeg kosten hebben dus is het in jullie voordeel om er op dit moment nog geen juristen te gaan bijhalen. Verdeel alles eerlijk en speel het niet altijd hard als de ene aan een bepaald voorwerp emotionele waarde hecht. Ook hebben jullie kinderen er geen baat bij om jullie nog langer te zien bekvechten, de beslissing is genomen, gedraag jullie als volwassenen en probeer tot een consensus te komen.

  Naar de rechtbank om te scheiden!
  Om de echtscheiding te kunnen starten moeten beide echtgenoten bij de rechtbank van eerste aanleg een verzoekschrift tot scheiding indienen. Het is vooral aangewezen dat wanneer jullie de beslissing genomen hebben om te gaan scheiden, jullie vooraf een onderlinge overeenkomst hebben opgemaakt waarin vermeld staat hoe alles geregeld zal worden. Wanneer beide partijen zich hierin kunnen vinden zal de rechter in kwestie daar ook niet moeilijk over doen. Voor hem is het vooral belangrijk dat van deze scheiding de kinderen niet het slachtoffer worden. Na twee verschijningen met een tussentijd van 3 maanden spreekt de rechtbank de echtscheiding uit en zal het scheiden van jullie huwelijk aan de burgelijke stand van uw gemeente kenbaar worden gemaakt. Vanaf dat moment zijn jullie wettelijk gescheiden waardoor jullie wegen zullen splitsen. De eerste maanden zullen moeilijk zijn maar elke dag opnieuw zal het makkelijker gaan omdat ook jij terug de draad van je leven zal oppikken. Meer informatie over de echtscheiding vind je hier terug.

Recente Reviews

 1. dietrich
  dietrich
  5/5,
  Helemaal juist