Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Sparen voor je kinderen

Geef ze later iets mee

 1. sonja
  Onze kinderen zijn het verlengde van onszelf. Ooit zullen ze dezelfde stappen als ons moeten ondernemen wanneer ze de volwassen leeftijd bereikt hebben. Samen gaan wonen, een auto kopen, een huis bemachtigen en een leuke job binnen halen zullen dus ook allemaal op hun verlanglijstje komen te staan. Allemaal zaken waar ze geld nodig voor zullen hebben. We weten allemaal dat de meeste jongeren op die leeftijd nog niet veel gepresteerd hebben, ze hebben dus geen vette bankrekening noch andere financiële middelen om hun dromen waar te maken. Een duwtje in de rug door de ouders is op zo'n moment dan ook mooi meegenomen. Niet alle ouders hebben[​IMG] veel geld om uit te delen doch is het voor bijna iedereen mogelijk om vanaf het kind zijn geboorte te gaan sparen zodat het misschien een betere toekomst krijgt dan wat de meesten onder ons gekregen hebben. We zullen als ouder dus een inspanning moeten leveren zodat we op zijn minst een klein kapitaaltje kunnen bijeen sparen. Dit hoeft niet altijd heel veel te zijn, soms kan een klein bedrag per maand op een lange termijn als een serieus hulpmiddel door het kind ervaren worden. Maar wat zijn de beste manieren om voor het kind te sparen?

  De klassieke spaarrekening:

  U zal tegenwoordig nog ver moeten zoeken als u een bank zonder kinderspaarrekening wilt vinden. Allemaal kennen ze de voordelen ervan waardoor ze dit u ook graag willen verkopen. Daar is op zich vaak niets mis mee. De bank haalt er jaren aan een stuk vers kapitaal mee op en u krijgt elk jaar een paar percentjes toegeschoven. U bent natuurlijk wel zeker dat er met het geld van uw kind niets kan gebeuren. De voordelen van een klassieke spaarrekening zijn ongeveer met een kinderspaarrekening te vergelijken.

  Het is gratis en elk jaar geeft de bank u een kleine vergoeding op de gespaarde gelden. Voor mensen die met het geld van hun kinderen niet willen beleggen is dit zeker een goede oplossing omdat ze op die manier op hun beide oren kunnen slapen. Je kan ook zonder probleem geld afhalen zodat het een zeer flexibele vorm van sparen blijft die aan weinig risico's onderworpen lijkt. Vaak krijgt u nog extra voordelen als u een kinderrekening opent, vergelijk alle grootbanken zodat u de beste condities in de wacht kan slepen.

  Beleggen in fondsen:

  Banken verkopen graag fondsen omdat ze daar goed aan kunnen verdienen. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de bankdirecteur u een bepaald fonds voorstelt zodoende u de kans krijgt om een hoger rendement te gaan behalen. Doch is het hier wel oppassen geblazen. Ga niet zomaar af op wat de bank u vertelt. Vraag goed na wat de risico's zijn van het fonds en waarom dit een zeker rendement zal garanderen. Lees altijd goed na wat u tekent en vertrouw niet zomaar op wat men u vertelt. Banken zien enkel naar hun eigen rendement dus zijn ze niet altijd even eerlijk over de producten die ze aanbieden. Door zelf wat opzoekwerk te doen kan u vaak veel betere deals rondkrijgen. Vergeet niet dat u met het toekomstgeld van uw kinderen bezig bent. Het is dus belangrijk dat we niet zomaar het eerste het beste hiervoor gaan gebruiken.

  Beleggen in aandelen:

  Als ouder is het mogelijk om een effectenrekening voor uw kind te openen. De verantwoordelijkheid van de rekening en de transacties die ermee gebeuren blijven natuurlijk wel voor u. Het interessante van een effectenrekening is dat u een grotere kans hebt dat op een langere termijn een mooi rendement gerealiseerd kan worden. Als we kijken dat per 10 jaar de gemiddelde opbrengsten van aandelen rond de 15% liggen zal u ook wel begrijpen dat u op deze manier veel sneller een significant bedrag kan bijeen sparen.

  Beleggen in aandelen houdt natuurlijk ook wel een zeker risico in. Het aandeel dat vandaag hoog staat kan morgen de dieperik in gaan en omgekeerd. Maar zolang u in grote, waardevolle bedrijven investeert hebt u volgens mij een veel grotere kans op een mooi resultaat. De kunst bestaat erin om de buy and hold strategie toe te passen waarbij u alleen aandelen koopt maar haast nooit verkoopt. Een werkwijze die door bekende miljardairs als Warren Buffet en Bill Gates al jaren wordt toegepast.

  Tot slot:

  Wat u ook kiezen zal, weet dat het uw taak is om in het belang van uw kind te handelen. Daarom is beleggen in meer risicovolle producten alleen nuttig als u enige kennis van zaken hebt verworven. Anders is het misschien een goed idee om u door een expert te laten bijstaan. Want laten we eerlijk zijn, het klassieke spaarboekje is veilig maar daarmee is ook alles gezegd. Wie graag wat meer voor zijn kinderen wil kan dan ook best zijn horizon verruimen.