Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Stress nader bekeken.

Hoe gaan we om met stress

 1. OnlineHulpverlener
  Stress kent vele gezichten

  Iedereen kent het woord stress. Ook weten we allemaal hoe het aanvoelt. Een gejaagd, onrustig gevoel waarbij we de neiging hebben iets te moeten denken (piekeren) en/of iets te moeten doen (handelen). Die neiging om tot actie over te gaan komt voort uit het onbestemde gevoel wat stress ons geeft. Vaak maken we in situaties waarin stress de overhand heeft verkeerde keuzes vanwege het simpele feit dat ons nuchtere beoordelingsvermogen nadelig wordt beïnvloedt door de aanwezige (over)belasting. De mate waarin wij als mensen stress ervaren is afhankelijk van de situatie, de persoonlijke omstandigheden, de veroorzakende prikkels en de persoon in kwestie. Zo staat iedere ervaring op zichzelf.


  Stressbestendigheid… is een utopie!

  Je zult de term vast weleens zijn tegengekomen; stressbestendigheid. In veel personeelsadvertenties bijvoorbeeld wordt de term genoemd. Nu zijn er zeker mensen die relatief minder vatbaar zijn voor prikkels die tot stress kunnen leiden dan anderen. Echter, de eerste persoon die nooit en te nimmer last heeft van (op zijn minst) een minimale gevoeligheid voor zekere prikkels, moet volgens mij nog geboren worden. Als mensen kunnen we allemaal in een situatie terecht komen waarin we de grip, het overzicht en ons persoonlijk beoordelingsvermogen, langzaamaan verliezen. Stressbestendigheid zou ik persoonlijk dan ook niet willen omschrijven als het immuun zijn tegen stress. Ik zou het woord stressbestendigheid liever niet willen gebruiken en eerder spreken over een persoonlijk weerbaarheidsniveau ten aanzien van stress. De ene mens kan namelijk, uitgaande van gelijke omstandigheden, weerbaarder zijn tegen stress dan de ander. Maar hoezeer je ook weerbaar bent, geheel stressvrij (lees: stressbestendig) kan iemand in mijn ogen niet zijn en/of worden. Een reële mogelijkheid die mijns inziens wel bestaat is een drastische afname van de mate waarin stress ervaren wordt, waarmee dus de persoonlijke weerbaarheid in zijn algemeenheid vergroot wordt.
  Kortom; een leven waarin stress ooit een hoofdrol speelde, kan zeker (procesmatig) omgezet worden naar een leven waarin stress “slechts” een bijrol speelt.

  Stress; aanpak begint met analyse

  Om stress effectief te kunnen aanpakken dient het eerst nauwkeurig geanalyseerd te worden. Zo moet er in eerste instantie gekeken worden naar de betekenis van de stressoren (directe aanleidingen voor stress) en persoonlijkheidsfactoren;

  • Welke prikkels zijn verantwoordelijk geweest voor het ontstaan van stress?
  • Welke omstandigheden speelden een belangrijke en bepalende rol?
  • Hoe weerbaar is de persoon in kwestie in zijn algemeenheid ten opzichte van veroorzakers van stress?
  • Hoe is de persoon in kwestie in vergelijkbare situaties in het verleden omgegaan met stress?
  Zoals bij de behandeling van veel voorkomende problemen het geval is, is ook de aanpak van problematiek rondom stress een proces wat begint met het vergaren van relevante informatie. Vervolgens vormen onderdelen als verwerking, verheldering, ontdekking, inzicht, verandering, doelstelling en actie samen een totaalpakket aan adequate hulpverlening door middel van, bijvoorbeeld, coaching en counselling.

Recente Reviews

 1. robby
  robby
  5/5,
  Informatieve bijdrage
 2. sonja
  sonja
  5/5,
  Bedankt voor de tips. Alles neem ik aan om van mijn stress af te komen.
  1. OnlineHulpverlener
   Antwoord van Auteur
   Stress is inderdaad heel vervelend. Het valt niet helemaal uit te bannen maar je kunt wel de weerbaarheid tegen stress vergroten, waardoor je het als een kleinere last zult gaan ervaren.