Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Tienermoeder, wat nu?

Alle info voor de toekomstige tienermoeder

 1. sonja
  Mama worden gebeurt tegenwoordig vroeger dan voorheen waardoor er meer sprake is van tienermoederschap in België en Nederland. Tijd om hier even dieper op in te gaan. Het al dan niet bewust zwanger worden op jonge leeftijd brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee. Heeft de moeder al dan niet vergezelt door de vader een stabiel en voldoende hoog inkomen om de kost van de opvoeding vanhet kind op zich te nemen of moet men beroep doen op derden? Kan de persoon in kwestie de nodige maturiteit die nodig is bij de opvoeding van kinderen aan de dag leggen? Is het koppel of de alleenstaande moeder in staat om het kind in zijn basisbehoeften te voorzien? Dit zijn enkele van de vele cruciale vragen dat tienermoederschap met zich meebrengt.

  Bewust of onbewust zwanger?

  Als de komst van een baby op voorhand gepland is zal dit alleen vreugde en jolijt voor de jonge ouders met zich meebrengen. Men heeft trouwens tijd genoeg gehad om alles voor te bereiden en iedereen is naar alle waarschijnlijkheid al op de hoogte dat jullie bewust een kindje proberen te krijgen. Maar wat als men op jonge tot zeer jonge leeftijd onverwacht zwanger word? Dan spreekt men over een heel ander verhaal en komen er plots duizend en één problemen aan het daglicht. Gaande van het vertellen aan de ouders tot het voorzien van een stabiel inkomen om het kind te kunnen onderhouden. Of je het kind bij een ongewenste zwangerschap wilt houden of niet kan alleen jij beslissen. Mensen kunnen je advies geven maar de uiteindelijke beslissing om het kind al dan niet te houden ligt volledig in jouw handen. Sommige tienermoeders kunnen of durven niet met iemand uit hun onmiddellijke omgeving over hun zwangerschap praten. Daarom kan je beroep doen op->
  Fara VZW, Geldenaaksebaan 277, 3001 Heverlee
  Farafoon: 016/386950
  Faramail: vragen@faranet.be
  Website: www.faranet.be
  of in een JAC centrum bij jou in de buurt.

  Arts of gynaecoloog?

  Bij zwangerschap en vermoeden tot zwangerschap is het aan te raden om je huisarts en/of gynaecoloog te raadplegen. Alleen deze mensen kunnen met zekerheid je zwangerschap bevestigen. Daar elke arts aan het beroepsgeheim gebonden is zal deze je privacy nooit kunnen schaden. De arts in kwestie zal je zo goed mogelijk proberen verder te helpen, als je zwangerschap bevestigd word zal de gynaecoloog afhankelijk van zijn of haar schema je maandelijks ter controle vragen. Deze controles zijn noodzakelijk voor een goede begeleiding voor en na de zwangerschap. Het zou dus heel onverstandig zijn om niet naar deze controles te gaan.

  Combineerbaar met studies?

  Studeren en kinderen krijgen lijkt niet echt de ideale combinatie, doch is het zeker niet onmogelijk. Als je thuis woont kan je beroep doen op een studiefinanciëring(afhankelijk van elke situatie). Anders heb je misschien recht op een leefloon gekoppeld aan begeleid zelfstandig wonen. Je bent dus niet verplicht om je studies op te geven, het zal misschien wel wat meer van je vergen maar onmogelijk is dit zeker niet. Alsook is er altijd de mogelijkheid om je studies langs afstandsonderwijs of avondschool te gaan volgen.

  Kinderbijslag:
  Als je officieel alleen woont heb je vanaf de leeftijd van 16 jaar recht op kinderbijslag. Als je nog thuis woont met broers en/of zussen is het misschien aantrekkelijker om de kinderbijslag naar je ouders te laten doorstorten. Zij zullen door het aantal kinderen dan een hogere kinderbijslag mogen ontvangen zodat deze het geld eventueel naar jou kunnen overmaken. Dit op voorwaarde dat je nog geen 18 jaar bent en ten laste van je ouders valt.

  Vader wil het kind niet erkennen:
  Alsof een kind krijgen op zich al niet moeilijk genoeg is betwisten sommige jonge mannen dat het kind wel van hun afkomstig is. Als jullie er maar niet uitkomen kan je langs de rechtbank de vaderlijke afstamming laten vaststellen. Zo zijn beide partijen 100% zeker dat het wel de correcte vader is en kan men zo nodig onderhoudsgeld opeisen. Laten we er wel op duiden dat een minnelijke schikking beter uw voorkeur kan genieten. Rechtzaken zijn kostelijk en kunnen soms heel lang aanslepen.

  Tot slot:
  Tot slot willen we eraan toevoegen dat een kind krijgen een ongelooflijke gebeurtenis is, eentje die je van heel je leven nooit zal vergeten. Het zal je momenten van vreugde en verdriet laten meemaken. Het is nu aan jou om je kind een zo goed mogelijke opvoeding mee te geven. Veel succes en volg vooral jezelf!