Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Tijd voor jezelf maken!

Iedereen heeft het nodig...

 1. sonja
  Met de drukte waar we vandaag de dag mee te maken krijgen is het praktisch onmogelijk om nog goed te blijven functioneren als we niet op tijd en stond wat tijd voor onszelf gaan maken. Geen tijd met het gezin of met je partner maar echt tijd voor jezelf. Zeker een paar uurtjes per week zodat je even de zorgen van de wereld kan vergeten en je batterijen terug wat worden opgeladen. Veel mensen doen dit pas als ze voelen dat ze de drukte niet meer aankunnen maar tegen dan ben je al veel te zenuwachtig en gefrustreerd om je werk, gezin en andere activiteiten te blijven combineren. Wees slimmer en[​IMG] voorkom zo vele aan stress gebonden aandoeningen. Iedereen rondom jou zal van je nieuwe ik kunnen genieten als je enkel per week wat uurtjes vrijaf neemt. In het begin zal het voor iedereen wat aanpassen worden maar daar komen ze heus wel overheen. Voel je dus zeker niet schuldig omdat jij wat vrije tijd per week neemt. De andere leden van het gezin zouden namelijk hetzelfde moeten doen zodat jullie allemaal veel aangenamer in de omgang worden. Tijd voor jezelf, vergeet het nooit! Stel het niet uit maar plan elke week tijd voor jou!

  Planning is essentieel:
  Plan maanden vooruit alle weken minimum een paar uurtjes die je aan jezelf gaat besteden. Niet met de partner, kinderen of schoonouders maar enkel voor jou. Door een kalender in je keuken te hangen weet iedereen precies wanneer jij tijd voor jezelf gaat maken. Moedig de andere leden van het gezin uit om ook hun wekelijkse vrije tijd hierop aan te duiden. Heb hier het grootste respect voor en val dan ook niemand lastig binnen zijn vrije perioden. Je zal misschien denken dat hiervoor helemaal geen tijd is. Een gezin, werk en vele andere activiteiten slorpen namelijk al je tijd op. Geen nood, plan het toch al maar! Beschouw deze vrije tijd hetzelfde als gaan werken. Het is verplicht dus moet je andere voorzieningen treffen om aan de andere behoeften te kunnen voorzien.

  Wat te doen tijdens deze vrije tijd?
  De eerste keer dat je vrije tijd neemt zal het misschien wat vreemd aanvoelen maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Gebruik deze tijd voor zaken waar je nooit toe gekomen bent. Het is de bedoeling dat we tot rust gaan komen dus het hangt eigenlijk een beetje van jou als persoon af wat dit precies voor jou zal betekenen. Waar de ene graag boeken leest zal de andere liever gaan joggen. Wat het ook is, zolang het je gedachten even op een andere plaats kan brengen ben je alleszins op de goede weg. Je hoeft ook niet elke week hetzelfde te doen. Zolang je maar weet dat dit deel van de week aan jou besteed is terwijl niemand je zal storen is al meer dan voldoende. Hou je wel aan gemaakte afspraken binnen het gezin zodat je iedereen zijn tijd alleen kunt blijven garanderen.

  Waarom dit alles zo noodzakelijk is?
  Veel gezinnen hebben dagelijks problemen. Als het niet binnen het gezin is, is het op de weg, op het werk of met familie. Een groot deel van deze confrontaties zijn het gevolg van interne stress waardoor we het de mensen rondom ons veel moeilijker gaan maken om met onze persoon om te gaan. Veelal bedoelen we het helemaal niet zo en is dit het gevolg van opgekropte frustraties die anderen dan moeten uitwerken. Om onze stress te kunnen verwerken hebben we tijd voor onszelf nodig en dat zou iedereen mogen doen. Niet alleen mensen met een groot gezin of drukke baan hebben vrije tijd nodig.

  Iedereen heeft het recht om eens verse lucht naar onze hersenen te laten stromen. Even stilstaan bij wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is zodat we uit onze gemaakte fouten kunnen leren. Vergeef jezelf voor wat er fout gelopen is en besef dat je ook maar een mens bent dat het beste met iedereen rondom jou voor heeft. Elke week begin je met een nieuwe lei en veeg je alle fouten van de afgelopen week weg. Denk niet aan zaken waar je niets meer aan veranderen kan. Het is zo, het zij zo; volgende keer beter! Door altijd maar te denken dat dit of dat beter gedaan kon worden maak je jezelf vanbinnen ziek en kweek je kansen om een depressie te ontwikkelen.