Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Trouwen met of zonder huwelijkscontract?

De voordelen van een huwelijkscontract.

 1. sonja
  Na al die tijd heeft je man of vrouw je eindelijk ten huwelijk gevraagd. Het moment waar je van kindsbeen op hebt gewacht, je droom, een sprookje, de vervolmaking van jullie liefde aan mekaar. Je hoort de bruidsklokken al luiden en het feest is zo goed als rond. Dit gaat de mooiste dag van jullie leven worden, iedereen zal het weten dat jullie als koppel het huwelijksbootje zullen betreden. Het begin van een nieuw leven, een getrouwd leven, want trouwen is houden tot als de dood jullie scheidt. Spijtig genoeg kan niet alleen de dood tot een scheiding lijden, daarom heeft de wethouder verschillende huwelijksvoorwaarden opgesteld.

  Het wettelijk stelsel:
  Indien je bij de voltrekking van het huwelijk voor geen contract prefereert val je zonder enige twijfel onder het het stelsel van scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten, in de volksmond "het wettelijk stelsel" genaamd. Dit houdt in dat het gehele vermogen dat voor het huwelijk verworven is aan elkeen eigen blijft. Maw als je een auto, bouwgrond, spaarrekening of wat dan ook voor het huwelijk verworven had zal dit bij een eventuele scheiding nog steeds van jou blijven. Mocht u tijdens het huwelijk erven dan zal dit ook alleen van u blijven. Alle goederen en inkomsten uit goederen die tijdens het huwelijk worden verworven zullen gemeenschappelijk zijn. Alle goederen waarvan men de eigendom niet kan bewijzen worden ook als gemeenschappelijk aanvaard.

  Het stelsel van de algehele gemeenschap:
  Zoals de naam al laat uitschijnen zal dit stelsel de gehele gemeenschap in 2 gelijke delen verdelen. Of de goederen nu aan één van de twee partners eigen waren voor of tijdens het huwelijk maakt niet uit, alles is van beide partners. Het heeft dus geen enkel belang van wie, wat of op welke naam goederen zijn aangekocht, bij een ontbinding van het stelsel zal alles gedeeld worden. Hoewel dit vaak als oneerlijk wordt aangekaart kan geen één van beide meer vermogen dan de andere bij ontbinding overhouden. Als je voor dit stelsel opteert, weet dan goed dat niets meer van jou alleen is!

  Het stelsel van scheiding van goederen:
  Bij dit stelsel kent men twee vermogens, enerzijds dat van de man en anderzijds dit van de vrouw. De vermogens van elk van de partners blijft dus gescheiden. Dit wil niet zeggen dat de partners geen goederen samen kunnen hebben, ze worden dan als onverdeeld beschouwd. De echtgenoten blijven wel financieel onafhankelijk van mekaar, wie de goederen koopt blijft er onder alle omstandigheden eigenaar van. Goederen waarvan de eigendom niet bewezen kan worden zullen onder de twee partners in gelijke delen worden verdeeld. Zoals je kan zien is het dus van uiterste belang dat men goed nadenkt voor men zomaar trouwt. Een huwelijkscontract is misschien niet sexy maar kan wel je vermogen bij een eventuele scheiding verzekeren. Laat je dus niet alleen blindelings door verliefdheid leiden.