Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Verlatingsangst, wat nu?

Verlatingsangst gedefinieerd.

 1. sonja
  "Het is geen pretje, elke keer dat ik mijn vriend zie wil ik horen hoe het met hem ging, waar hij heen is gegaan, wie hij allemaal ontmoet heeft en of hij me nog graag ziet? Ik ben zo bang dat hij me gaat verlaten en/of bedriegen dat ik een controlefreak ben geworden. Ik heb geen zelfvertrouwen en weet met mezelf soms geen raad" ,aldus Vicky. Verlatingsangst heeft een oorzaak, deze begrijpen kan je relatie redden of beter maken. Het denken van niet zonder partner te kunnen leven kan nare gevolgen met zich meebrengen.

  Wat is verlatingsangst?

  Verlatingsangst is oorspronkelijk een psychische aandoening die vooral bij kinderen tussen 7 en 9 jaar voorkomt. Door gebeurtenissen in iemands jeugd durft verlatingsangst op latere leeftijd tijdens een relatie wel eens terug te komen. Men heeft vroeger zijn of haar ouders bv. zien scheiden en onbewust heeft dit zijn littekens nagelaten. Men wil dit zelf niet meemaken en zal er alles aan doen om de relatie in stand te houden. Op zich niet slecht buiten het feit men wel heel controlerend gaat overkomen. Tot grote ergernis van de partner. Zonder de partner zou het leven geen zin hebben, men zou zich waardeloos, hopeloos en verdrietig voelen.

  Symptomen van verlatingsangst:

  *Men gaat de partner streng controleren, in alles wat hij of zij doet. Zowel werktijd als vrije tijd worden helemaal nagetrokken. Als men een kleinigheid van de partner ontdekt kan dit een helse ruzie ontketenen.
  *Slapen gaat moeilijk tot niet. Men zit over alles en nog wat te piekeren en hoopt hiermee de ander zijn leven te kunnen doorgronden. Men denkt: "als hij of zij mij bedriegt zal het niet meevallen!"
  *Lichamelijke klachten als hartritmestoornissen, overmatig zweten en zenuwachtigheid steken meer en meer de kop op.
  *Overdreven angst voor verlating.
  *De partner achtervolgen, door zichzelf of detective.

  Hoe verlatingsangst aanpakken?

  Eerst en vooral moet je bewust worden dat je een probleem hebt. Zonder dit te erkennen zal je de oplossing voor je probleem nooit vinden. Denk bij jezelf, wat als mijn partner me zou verlaten? Wat betekent dit voor mij? Is dit het einde voor mij? Je zal snel tot de conclusie komen dat het einde van een relatie nooit het einde van je leven hoeft te betekenen. Visualiseer wat je zou doen mocht het ooit zover komen en stel een plan op ter bescherming van jezelf. Praat over je verlatingsangst met je partner, geef hem tips hoe het voor jou aangenamer zou zijn binnen de relatie. Schenk hem of haar vertrouwen en geef je partner de nodige vrijheid. Probeer je zelfzekerheid wat op te krikken door te luisteren naar jezelf en je partner.