Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Vermoeidheid door emotionele onrust

Over vermoeidheid die zich uit in in lichamelijk en geestelijk opzicht

 1. OnlineHulpverlener
  Vermoeidheid kan op vele manieren ontstaan
  Vermoeidheid is een normaal menselijk verschijnsel. Inspanningen die tot vermoeidheid (kunnen) leiden zijn er genoeg te bedenken. Vermoeidheid kan dus op vele manieren ontstaan. Als mens zijnde weten we allemaal hoe het is om ons moe te voelen. Na een dag hard werken of studeren bijvoorbeeld treedt er gemakkelijk vermoeidheid op. Als we, zoals te doen gebruikelijk, dit signaal serieus nemen en aan het einde van een lange en inspannende dag een welverdiende nachtrust nemen is er sprake van een gezonde situatie. Immers, ons lichaam geeft een signaal af dat we moeten handelen vanwege het gebrek aan energie. Door uit te rusten brengen we ons lichaam en onze geest weer terug in een gezonde uitgangspositie waarmee we weer actief en plezierig onze bezigheden kunnen hervatten.

  Verband tussen lichamelijke en geestelijke vermoeidheid
  Soms is lichamelijke en geestelijke vermoeidheid geheel los van elkaar te zien. Stel dat je een hele dag lichamelijke arbeid hebt verricht maar hierbij niet of nauwelijks jouw denkvermogen hebt hoeven aanspreken dan zal de vermoeidheid zich voornamelijk uiten in lichamelijk opzicht. Aan de andere kant kan een dag die je bijvoorbeeld voornamelijk zittend hebt doorgebracht maar waarbij je veel denkwerk hebt verricht zorgen voor geestelijke vermoeidheid. In beide gevallen zal de behoefte aan de broodnodige ontspanning zich anders uiten, richting geestelijke afleiding (bij het eerste voorbeeld) of juist richting lichamelijke inspanning (bij het laatste voorbeeld).
  Daarnaast zijn er veel situaties waarin er zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid optreedt. Dit is vaak het geval bij de aanwezigheid van (te veel) emotionele ballast. Er is dan sprake van een ongezonde situatie welke om serieuze aandacht vraagt.

  Psychosociale problemen leiden vaak tot geestelijke en tot lichamelijke vermoeidheid
  Je zult je ten eerste kunnen voorstellen dat psychosociale problemen leiden tot geestelijke vermoeidheid. De aanwezige problemen leiden op z’n Hollands gezegd tot de nodige kopzorgen. Immers, je hoofd zit vol van een gebeurtenis die zich heeft afgespeeld welke tot een onwenselijke gemoedstoestand heeft geleidt. Je herhaalt voor jezelf keer op keer wat er zich heeft afgespeeld en tegelijkertijd kun je eindeloos bezig zijn met het zoeken naar een mogelijke oplossing.
  Daarnaast is er nog het element van lichamelijke vermoeidheid. Deze vermoeidheid ontstaat door de gevoelens die je hebt over de aanwezige problematische situatie. Het menselijk lichaam is normaal gesproken vol van kracht, energie en (dus) uithoudingsvermogen. Echter, de aanwezige emoties zoals bijvoorbeeld stress, angst, boosheid, verdriet en teleurstelling brengen niet alleen de geest maar ook het lichaam in onbalans. Het beleven van (hevige) emoties heeft zijn weerslag op geest én lichaam. Waar het voorheen nog heel normaal was om bijvoorbeeld een stuk te fietsen of boodschappen te doen, daar kan het lichaam in een situatie van psychosociale problematiek heftig gaan protesteren.
  De problemen die zich in eerste instantie in geestelijk opzicht uitten hebben uiteindelijk ook een verlammende uitwerking op het lichaam. We kunnen dan pijntjes en ongemakken gaan ervaren die zich niet zouden manifesteren zonder de aanwezige psychosociale problematiek.

  Gerichte aanpak bij vermoeidheid als gevolg van psychosociale problematiek
  Om geestelijke en lichamelijke vermoeidheid als gevolg van een psychosociaal probleem succesvol te kunnen bestrijden moeten we niet de vermoeidheid als uitgangspunt nemen voor de begeleiding maar wel de problematiek die hieraan voorafgaat. Als de problematiek in de kern wordt aangepakt leidt dit automatisch (uitgaande van een geslaagde begeleiding) tot een afname van vermoeidheid op zowel het geestelijke als het lichamelijke vlak.
  Bij gevallen van psychosociale problemen kan een psychosociaal therapeut belangrijk werk verrichten.
  Counselling is bijvoorbeeld een belangrijk hulpmiddel wat ingezet kan worden bij een aanwezige hulpvraag op psychosociaal vlak.