Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Wat als je partner niet met geld kan omgaan?

Leer samenwerken

 1. sonja
  Een relatie is een verbintenis waarin 2 mensen van een verschillend of zelfde geslacht mekaar de liefde betuigen. Het is het samenbrengen van 2 mensen met dikwijls verschillende overtuigingen om die trachten tot één geheel te laten komen. Buiten liefde en genegenheid zal het omgaan met geld altijd een invloed op uw relatie hebben. Geld is nu eenmaal zo belangrijk geworden binnen onze maatschappij dat het fout omgaan met dit goed een relatie vroegtijdig kan beëindigen. Denk niet dat geld en een relatie niets met mekaar te maken hebben want dan zal u zich in uw leven nog dikwijls verschieten. Eigenlijk is geld zelf niet zo belangrijk, het is wat we met geld kunnen doen dat het zo aangenaam maakt om te bezitten. We leven in een kapitalistische maatschappij, eentje waar je met fel gekleurde briefjes al de wonderen van de wereld kunt kopen. Van de gewone basisbehoeften zoals kleding, voeding en onderdak tot de meer luxueuze producten als sieraden, horloges en dure wagens. U heeft misschien niet veel geld nodig als koppel maar zonder geld ga je alleen maar achteruit in het leven. Het is dus geen vereiste om rijk te willen worden maar we moeten natuurlijk ook niet als armoedezaaiers zonder geld op straat gaan zitten. Een juiste balans vinden tussen wat er binnenkomt aan inkomsten en wat er buiten gaat aan uitgaven is daartegen wel een must. Als plichtbewuste partner probeer je de financiële kant van jullie samenzijn dan ook te waarborgen. Maar wat doe je als je partner het niet zo nauw neemt met wat hij of zij zal uitgeven? Wat als je partner jullie zelfs in schulden steekt?

  Wie doet de papieren en zal het geld beheren?

  Iemand van jullie twee zal de boekhouding van het gezin moeten maken. Wat ze nodig hebben, welk budget er is en wat er uiteindelijk uitgegeven mag worden. Bekijk maandelijks wat er kan verbeterd worden en wie van de twee het meest uitgegeven heeft. Hou een paar maanden alle ticketten en facturen van uw aankopen bij zodat u perfect een gedetailleerd schema van het afgelopen trimester kan voorleggen. Hierdoor kan u gemakkelijk een analyse maken van wie wat en waar heeft uitgegeven. Geen discussies meer maar zwart op wit een bewijs van al de kosten die jullie hebben gemaakt. Hierdoor kan het al eens zijn dat één van de twee er een heel andere levensvisie op na houdt. Zodoende dat dit wel eens voor de nodige wrevelingen kan zorgen. De persoon die het minste uitgeeft zou alleszins verantwoordelijk moeten worden gesteld voor al de uitgaven dat het gezin in de toekomst zal doen. Zie uw gezin als een bedrijf en een goeddraaiend bedrijf heeft een boekhouding nodig. U kan na aftrek van alle vaste kosten uw spenderende partner bv. een leefloon geven. Door hem of haar wekelijks wat geld te laten beheren zal hij of zij misschien na verloop van tijd wat meer efficiënter met geld omgaan. Maar zolang je partner dit niet kan zou jij de inkomsten en uitgaven van jullie beiden moeten beheren.

  Probeer elkaar te modelleren:

  Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om mekaars problemen in te schatten. Door het gedrag van elkeen over te nemen kan de schuldige zijn eigen daden aan het werk zien. Als jij bv. zuinig en voorzichtig met geld omgaat en je partner het geld laat rollen kunnen jullie voor een week eens mekaars patroon overnemen. Zo kan de andere perfect zien hoe hij of zij zich normaal gedraagt. Dit kan ogen doen opengaan zodat men van zichzelf al de nodige stappen tot verandering kan beginnen zetten. Probeer je partner wel niet altijd met een schuldige vinger te beoordelen. Vertel hem of haar wat je dwarszit en hoe jullie samen daar iets kunnen aan doen. Met verwijten en ruzies is nog nooit iemand verder geholpen geweest. Waarom zou u het dan doen? Veel mensen hebben hun gedrag pas door als ze zichzelf zouden kunnen bezig zien. Omdat dit niet altijd makkelijk is kan jij gerust die rol op jou nemen.

  Kent uw partner de waarde van het geld:

  We leven in een tijd waar alles meer en meer elektronisch zal worden. Op zich heel makkelijk maar het doet ons een beetje de waarde van het geld vergeten. Een plastiek kaart in een gleufje stoppen is niet meteen hard nadenken over de gedane aankoop. Door terug veelal met baar geld te werken kunnen uw problemen zo van de baan zijn. Geld dat we vastpakken heeft een heel andere waarde dan elektronisch geld langs bancontact of mister cash. Door het geld te tellen en mee te nemen zal u minder snel voor verrassingen komen te staan. U kan dan ook maar alleen meenemen wat echt van u is.

  Vergeet jezelf niet:

  Het is niet omdat één van jullie als financieel adviseur verantwoordelijk wordt gesteld voor het beheren van het gezinsbudget dat je zelf eens niets mag kopen. Bespreek beiden maandelijks een bedrag waarvoor jullie aan elkander niet de minste verantwoordelijkheid moeten afleggen. Met dit bedrag kan de koopgrage partner kopen, spelen of wat dan ook. Het is eens een bevrijding om ook nog voor jezelf iets te kunnen kopen. Geef dan ook nooit kritiek op wat hij of zij met zijn speciaal geld heeft gedaan. Het is hun geld en daarvoor hebben ze meestal wel altijd iets in hun gedachten. Wat het ook is, laat het gebeuren, hiermee wordt hun gedrag stelselmatig afgebouwd.

  Geld is niet alles:

  Laat tenslotte geen geld tussen jullie relatie komen. We leven nu eenmaal in een stressvolle gemeenschap waardoor men denkt dat geld het allerbelangrijkst op aarde is. Niets is minder waar. Probeer dan ook regelmatig eens nieuwe zaken te doen. Uitstapjes, spelen, enz. zijn maar enkelen van de vele zaken die u op een wekelijkse basis kan uitoefenen.