Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Wat is het Godcomplex?

Zweven op een illussie

 1. sonja
  Ieder van ons heeft een speciale gave gekregen. Er is altijd iets in het leven waar wij nou net iets beter in zijn dan de ons omringende mensen. Als we er dan nog onze studies, vrije tijd en carrière hebben ingestoken lijkt het op den duur dat we over iets bepaalds alles zouden weten. Dat er niemand beter dan ons is en dat we hierdoor op een speciale manier zouden moeten worden behandeld. Hoe goed we ook denken te zijn, we zullen daarom nooit beter dan al de rest zijn. Onze bescheidenheid blijft onze grootste sterkte doch lopen we dikwijls in de val van het Godcomplex. Door ergens goed in te zijn durven we soms snel de illusie te krijgen dat wij nooit meer fouten zullen maken. Dat we door onze speciale status ook aparte voordelen zouden moeten krijgen en wie weet wat nog allemaal meer. Hoewel het Godcomplex[​IMG] nog niet officieel erkend is binnen de neurologische persoonlijkheidsstoornissen is het daarom niet minder actueel. Meer en meer zien we mensen afwijken omdat ze denken dat ze daartoe voorbestemd zijn. Het gevaarlijke daaraan is dat we bijna met zekerheid kunnen zeggen dat we ooit het deksel op onze neus zullen krijgen.

  Carrière makers:
  Dokters, advocaten, professoren, wetenschappers enz. durven na ettelijke jaren werken een soort beroepsmisvorming te ontwikkelen waarbij ze denken boven de gewone mens te staan. Omdat ze in hun beroepen vaak met succes opdrachten kunnen afronden geeft dit hun meer en meer voeding om tot deze zelfdiagnose te komen. Hun manier van werken is ook altijd beter dan de normale procedure en ze zoeken vaak ja-knikkers die hun omringen. Door de steun van anderen mee te krijgen worden ze meer zelfzeker zodat ze daadwerkelijk de illusie ontwikkelen dat ze voor God kunnen spelen. Het probleem dat hieruit voortvloeit is dan ook te verwachten. Ze gaan met minder zorg bepaalde handelingen uitvoeren waardoor ze personen daadwerkelijk in gevaar kunnen brengen.

  Laten we het Godcomplex wel niet verwarren met mensen die gewoon ergens in het leven willen geraken. Nog een geluk dat de meeste dokters, advocaten, professoren en wetenschappers niet aan deze persoonlijkheidsstoornis lijden. Een gezonde dosis vastberadenheid is dan ook meer dan gezond en moet zeker aangemoedigd worden. Maar we mogen onze bescheidenheid niet uit het oog verliezen, we zijn nog altijd vatbaar voor veranderingen in ons leven wat wil zeggen dat morgen ineens de pret kan over zijn. Zolang we met voldoende zorg en toewijding onze medemens blijven behandelen zal er dan ook geen vuiltje aan de lucht zijn.

  Herkenning van de symptomen:
  Het herkennen van deze persoonlijkheidsstoornis is niet altijd even makkelijk en daar de persoon in kwestie voor niet veel kritiek te vinden zal zijn is een aangeraden therapie dan ook niet altijd verkoopbaar. In elk geval hebben mensen die aan het Godcomplex lijden bepaalde symptomen die de stoornis naar voren zullen brengen. Zoekend naar continu erkenning voor gedane prestaties zal het Godcomplex zich blijven manifesteren. Ze hebben geen vrees om onrealistische doelen voorop te stellen ook al zou daar het leven van een persoon kunnen vanaf hangen. Het is dus een gevaarlijke afwijking die wanneer gespot zo snel mogelijk behandeld zou moeten worden.

  Maar daar ligt het probleem nu juist. Omdat mensen met het Godcomplex de illusie hebben dat ze perfect zijn zullen ze het heel moeilijk met kritiek hebben. Laat staan zich daarvoor bereidwillig voor laten behandelen. Om een correcte diagnose te kunnen stellen is het namelijk noodzakelijk dat de persoon in kwestie zich door een psycholoog laat onderzoeken. De kloof om naar een psycholoog te gaan is de laatste jaren wel erg weggewerkt doch zullen mensen met waanideeën daarom niet sneller de stap zetten. Ze zullen dus moeten vertrouwen op de mensen rondom hun zodat deze hun in het slechtste geval ernaar toe slepen. Psychotherapie is wel degelijk nodig om deze mensen op een waardige manier te kunnen verder helpen.

  Narcistische neigingen:
  Mensen die aan een Godcomplex lijden hebben narcistische neigingen. Buiten hun buitengewoon zelfvertrouwen en beperkt inlevingsvermogen wordt het op den duur voor hun onmogelijk om nog voor anderen gevoelens en/of empathie op te brengen. Ze verdragen moeilijk kritiek en worden kwaad indien ze dit van in hun ogen minderwaardige mensen ontvangen. Het is voor professionele psychologen ook niet altijd even gemakkelijk om het verschil tussen narcisme en een narcistische persoonlijkheidsstoornis te bepalen.

  Door hun egocentrische gedachten denken ze superieur te zijn, in die mate dat ze zelfs de illusie hebben dat ze boven de wet staan. Ze gedragen zich als geniaal zijnde en zijn in hun ogen nooit verkeerd. Hun frustratie laait dan ook in sneltempo op als ze op tegenspraak stuiten. Dit kan soms gevaarlijke vormen aannemen waarbij ze bv. agressief uit de hoek durven komen. Ze hebben niet langer een geweten en zijn een kei in het manipuleren van mensen. Probeer dan ook waar mogelijk mensen die volgens jou aan het Godcomplex lijden in de handen van een erkende psycholoog te laten geworden.