Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Wat te doen als je op de fiets wordt aangereden? 2013-08-15

In dit artikel leg ik uit wat je moet doen als je op de fiets wordt aangereden.

 1. JamesB6
  Een ongeluk komt altijd onverwachts. Als je je in het verkeer begeeft, loop je nou eenmaal altijd kans om betrokken te raken bij een ongeval, zeker als fietser.

  Uiteraard hoop je er niet op, maar de kans is groot dat je er in de toekomst een keer mee te maken krijgt. In zo’n situatie moet je
  natuurlijk wel precies weten wat je moet doen en waar je op moet letten.

  In dit artikel vertel ik je stap-voor-stap wat je moet doen, zodat je precies weet hoe te handelen als je als fietser door een auto wordt aangereden.

  Het eerste waar je aan denkt
  Op het moment dat een ander jou aanrijdt, en de ander mankeert niets, vraag je jezelf natuurlijk altijd als eerste af:
  • Hoe voel ik me?
  • Ben ik gewond geraakt?
  • Heb ik medische hulp nodig?
  Vervolgens vraag je jezelf ook af:
  • Wie is er schuldig aan dit ongeval?
  Maar de echte, eerste stap is: jezelf in veiligheid brengen (let wel, indien je klachten hebt, sta dan niet meteen zelf op, maar vraag anderen om hulp om het overige verkeer te waarschuwen en de ambulance te bellen)

  Stap 1: Zorg eerst voor een veilige situatie
  Na een ongeval is de eerste stap altijd: ervoor zorgen dat de omgeving veilig is. Jouw veiligheid staat altijd voorop. Ga (indien mogelijk) langs de kant van de weg staan of op de stoep. Let op: zet je fiets nog niet aan de kant.

  Indien je gewond bent geraakt en er dus sprake is van letsel, blijf dan rustig liggen, wacht op de ambulance, en vraag een ander om de overige weggebruikers te waarschuwen.

  Tip: Het is niet verstandig om je fiets te verplaatsen, de tegenpartij mag zijn auto ook niet verplaatsen. Dit in verband met het aanleveren van bewijsmateriaal.

  Stap 2: Bel 112 voor een ambulance
  Als je verwondingen hebt opgelopen, pijn voelt of ook maar denkt dat je medische zorg nodig hebt, sta dan niet zomaar op, maar vraag omstanders dan direct om een ambulance / de hulpdiensten te bellen (Noodnummer 112). Wacht in de tussentijd rustig af en blijf liggen totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd.

  Stap 3: Verlaat de plaats van het ongeval niet
  Ben je niet gewond, loop dan in ieder geval niet zomaar weg. Je dient altijd eerst jouw gegevens aan de andere partij te verstrekken. Het zomaar opeens verlaten van de plek waar het ongeval is gebeurd, is strafbaar.

  Stap 4: Verzamel gegevens van getuigen
  Vraag getuigen om hun naam, adres, telefoonnummer of eventueel een kenteken. Je kan nu alvast een getuigenverklaring downloaden en in je tas stoppen (voor als je het onderweg een keer nodig hebt). Getuigen verlaten de plek van het ongeval vaak al snel. Het is belangrijk dat je
  na een ongeval z.s.m. de juiste gegevens en bewijzen verzameld, daar heb je getuigen voor nodig.

  Heb je lichamelijke verwondingen opgelopen en moet je hiervoor naar het ziekenhuis? In dat geval zal de politie de benodigde gegevens van getuigen verzamelen.

  Let op. Je loopt mogelijk letselschade op na een ongeval. Om deze schade vergoed te krijgen (onvoorziene kosten), is het verzamelen van bewijsmateriaal van zeer groot belang!
  • Wie heeft er fouten gemaakt?
  • Wat is de toedracht van het ongeval?
  • Zijn er getuigen?
  Deze informatie is van essentieel belang. Zonder bewijsmateriaal is de kans kleiner dat je schade voor 100% vergoed wordt. Bij een aanrijding auto-fiets is er echter wel altijd recht op tenminste 50% schadevergoeding.

  Stap 5: Zorg voor een volledige schadevergoeding
  Na een ongeval blijf je zitten met schade. Dit kan inkomensschade zijn, omdat je tijdelijk niet kan werken. Sowieso heb je te maken met de kosten van het eigen risico. Als je studeert heb je recht op schadevergoeding i.v.m. studievertraging. Kosten huishoudelijke hulp, reiskosten, smartengeld, telefoonkosten, etc. Bij letselschade zijn er altijd ontzettend veel schadeposten.

  Om de volledige schadevergoeding te claimen, kan je het beste op zoek gaan naar juridische bijstand. Juristen weten in alle gevallen tot een hogere schadevergoeding te komen.

  Omdat je als fietser wettelijk gezien wordt als “zwakke verkeersdeelnemer”, zal de tegenpartij altijd minimaal 50% van de schade moeten vergoeden, ook al is hij zelf niet schuldig aan het
  ongeval
  ! Fietsers worden namelijk door de wet extra beschermd.

  Dit moet je doen als je bent aangereden op de fiets:

  ● Zorg eerst voor een veilige verkeerssituatie
  ● Bel 112 voor hulp
  ● Verplaats je fiets niet
  ● De automobilist mag zijn ook auto niet verplaatsen
  ● Noteer namen, adressen en telefoonnummers van getuigen (of laat dat doen)
  ● Maak foto’s van het verkeersongeval (of laat dat doen)
  ● Vul altijd het schadeformulier in en zorg voor een handtekening van beide partijen (direct na het ongeval, indien dat mogelijk is)
  ● Geef de politieagenten zoveel mogelijk relevante informatie mee
  ● Ga na de behandeling meteen naar je huisarts toe of meld je bij de EHBO van het ziekenhuis (i.v.m. het recht op letselschadevergoeding)
  ● Ga op zoek naar deskundige letselschadejuristen voor gratis advies en juridische hulp bij het claimen van de volledige schade.

  Verder:

  ● Neem nooit contant geld aan als eventuele schadevergoeding
  ● Blijf altijd rustig en handel de schade netjes af
  ● Vertel agenten (indien mogelijk, op de plek van het ongeval) wat er zich exact heeft afgespeeld en attendeer de politieagenten op (rem)sporen.

  Weet wat je moet doen bij een ongeval
  Neem de juiste stappen. Het kan altijd een keer voorkomen dat je slachtoffer wordt door onoplettendheid van een ander. Dan is het handig als je precies weet wat je moet doen. Ik hoop je met dit artikel inzicht te hebben gegeven in de te nemen stappen. Zo ben goed voorbereid, mocht het onverhoopt een keer fout gaan.

  Dit artikel is geschreven door J. Hardenberg, webmaster van Juridisch Bureau Letselschade. Dit bureau verleent gratis juridische bijstand bij letselschade door verkeersongevallen.

Recente Reviews

 1. kathleen
  kathleen
  4/5,
  Versie: 2013-08-15
  Heel leuk geschreven, voor die download is handig.
 2. robby
  robby
  5/5,
  Versie: 2013-08-15
  Informatief artikel dat velen wat kan bijleren, bedankt voor je bijdrage