Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Welke collega's zijn niet te vertrouwen?

Ga op onderzoek

 1. bieke
  Collegialiteit houdt in dat de ene collega het voor de andere gaat opnemen wanneer het nodig blijkt. Dit geheel zonder eigenbelang maar volledig ten dienste van zijn medewerker. Hoewel we altijd wel denken dat we een hechte groep op het werk vormen zullen bepaalde omstandigheden ons onmiddellijk van gedacht doen veranderen. Zolang ze er zelf niet veel voor moeten opdraaien kan je nog wel eens wat collegialiteit tegenkomen, maar o wee als het hun eigen vel kan schaden. Dan zullen vele collega's zich eerder omdraaien dan het voor jou te gaan opnemen. Dit brengt ons ook bij het feit dat collega's en vrienden niet helemaal hetzelfde zijn. Met collega's moet[​IMG]je vaak noodgedwongen je dagen doorbrengen terwijl je jouw vrienden wel degelijk kan kiezen. Dit betekent natuurlijk niet dat het geheel onmogelijk is om met een collega bevriend te raken, doch zal dit nooit helemaal hetzelfde zijn omdat deze door voor jou op te komen zijn job kan verliezen. Bij echte vrienden is dit helemaal niet van tel omdat daar de vriendschap als het allerbelangrijkst aanschouwd wordt. Wie nu wel en niet op het werk te vertrouwen is zal je niet altijd onmiddellijk kunnen uitmaken maar met onderstaande tips haal je de ratten er zo van tussenuit.

  De hatende collega:

  Hoe populair je ook bent, er is altijd wel iemand op het werk dat jou niet zal kunnen uitstaan. Ze zullen dit niet altijd met zoveel woorden tegen je komen verkondigen maar wie goed observeert haalt ze er zo van tussen. Meestal houden deze collega's een bepaalde afstand van jou en zal je bij het voorbij wandelen hun gezichten zie veranderen. Een valse lach is nooit ver weg en achter je rug zal je dikwijls horen hoe hij of zij echt over je denkt. Deze collega verafschuwt je zodanig dat die bij elke kans dat hij of zij krijgt, jou zal gaan zwartmaken. Deze jaloezie kan gevaarlijke vormen aannemen die soms dreigen te ontploffen. Op den duur is de hatende collega tot alles in staat. Het enige wat voor hem of haar belangrijk is, is dat jij zo snel mogelijk van het toneel verdwijnt.

  De afgezant van God!

  De afgezant van God is het type collega dat alleswetend denkt te zijn. Voor deze medewerker is alleen de eigen persoonlijkheid van belang en ziet zijn collega's dan ook meer als noodzakelijk kwaad. Zolang je zijn visie volgt zal je goed met deze collega kunnen samenwerken, maar hou je eigen ideeën op de achtergrond want goede ingevingen kunnen alleen door deze verlichte geest ontvangen worden. Deze drager van het Godcomplex denkt zelf een hoog aanzien te hebben terwijl dit in werkelijkheid veelal niet met de eigen functie in overeenstemming staat. Van tijd tot tijd zal dit tot diens brein doordringen maar op deze momenten zal deze op jouw rug klimmen om toch maar de illusie van betekenisvol te zijn te kunnen behouden.

  De spion:

  Uw baas kan misschien in de verste verte niet te bespeuren zijn, doch zal deze altijd één of meer spionnen bij jou achterlaten. Deze medewerkers pluizen alles over je uit om toch maar iets negatief over je kunnen te vinden. Ze krijgen er namelijk een kick van om jou een loer te draaien. Hoe minder je over jouw privéleven op het werk of op het internet deelt, hoe minder kans erin bestaat dat ze ook daadwerkelijk iets gaan vinden. Jouw prestaties op het werk houden ze met de klok bij en hun agenda lijkt beter op jou afgestemd dan deze dat je zelf hebt opgesteld. Wees dus karig met persoonlijke informatie en denk niet zomaar onmiddellijk dat iedereen te vertrouwen is. Zeker in het begin is het opletten geblazen maar de jaren zullen je alleszins een stuk wijzer maken. Zelfs de beste spion valt ooit is door de mand en van zodra dit nieuws bekend is kan deze zijn speciale missies per direct gaan afbreken.

  De geheimhouder:

  Sommige mensen zijn verbaal gewoon wat sterker dan anderen. Zij krijgen meer informatie los dan de doorsnee collega en hebben op den duur een heel bestand van geheimen opgebouwd. Deze geheimen vormen een bepaalde macht die ze naar welbelieven kunnen gebruiken. Vertel dus alleen persoonlijke zaken die in het slechtste geval zeker en vast je carrière niet kunnen kosten. Deze geheimhouder doet zich ook meestal voor als je beste vriend zodat je de illusie kweekt hem of haar te kunnen vertrouwen. Ze zijn er niet altijd op uit om je de grond in te boren maar staan redelijk sterk als ze morgen op een achterban moeten rekenen. Door de verkregen informatie kan deze jou namelijk als zijn persoonlijke slaaf gaan hanteren waardoor je veel zaken tegen je wil zal moeten uitvoeren. Als je door niets of niemand gecontroleerd wilt worden moet je ervoor zorgen dat jouw geheimen bij jou blijven, want collega's op het werk zullen dit alleen waar nodig in hun voordeel gaan gebruiken.