Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Welke soorten psychologen bestaan er?

Leer ze allemaal kennen

 1. sonja
  De psychologie is een ruime wetenschap die op verschillende vlakken beoefend kan worden. Waar men vroeger psychologen sneller aan geesteszieken en mentaal gehandicapten zou toevertrouwen is een psycholoog de dag van vandaag voor bijna iedereen een vertrouwenspersoon. Een specialist waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Binnen het vak psychologie zijn er nog allerhande onderverdelingen waarvoor de psycholoog aan het einde van zijn opleiding een keuze heeft moeten maken. De psycholoog is er dus niet alleen meer voor mensen met psychische klachten maar kan voor een verscheidenheid aan problemen worden opgeroepen. Nu is het voor de gewone man in de straat niet[​IMG]altijd duidelijk waarin de ene en de andere psycholoog gespecialiseerd is. Daarom heb ik hier onderaan een lijst samengesteld met alle soorten psychologen zodat het voor iedereen mogelijk wordt om zelf een onderscheid te kunnen maken.

  Klinische psychologen: De klinische psychologie spitst zich toe op het diagnosticeren en behandelen van emotionele, mentale en gedragsproblemen. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van een bepaalde stoornis. Binnen de klinische psychologie is er nog een onderverdeling op te merken. Zo zal de ene zich in depressies specialiseren terwijl de andere zich op een bepaalde doelgroep zoals kinderen, adolescenten of bejaarden zal richten. De klinische psycholoog kan u zowel in een ziekenhuis als in een privé praktijk terugvinden.

  Ontwikkelingspsychologen: Bestuderen de levensloop van het leven en wat daar allemaal mee gepaard gaat. Dit kan zowel de kindertijd, adolescentie als ouderen-werking omvatten.

  Cognitieve psychologen: Zijn vooral geïnteresseerd in hoe mensen met informatie omgaan, hoe het brein werkt en hoe we informatie het best kunnen opslaan. Ze gaan bv. op zoek naar hoe mensen leren en hoe ze een taal kunnen begrijpen en spreken. In Nederland durft men deze psychologen ook wel psychonomen noemen.

  Onderwijspsychologen: Doen onderzoek naar hoe ze ons onderwijssysteem het best kunnen optimaliseren. Zodoende dat er meer mogelijkheden voor studenten zijn waardoor het slaagpercentage binnen scholen hoger zou worden. De schoolomgeving, leerkrachten, cursussen enz. worden allemaal op hun efficiëntie door de onderwijspsycholoog gecontroleerd.

  Forensische psychologen: Worden vooral bij rechtszaken gebruikt om bv. te beslissen of een ouder recht heeft op het hoederecht van een kind. Hij of zij kan bv. in een moordzaak ook de getuigen gaan ondervragen om na te gaan of dit echt is wat ze gezien hebben.

  Ergonomen: Worden vooral ingezet om een werkomgeving te gaan bestuderen zodat de mensen die er werken in betere omstandigheden hun dagdagelijkse activiteiten kunnen verderzetten. Ook worden ze gebruikt om computerprogamma's te evalueren zodat de gebruiker niet teveel handelingen moet uitvoeren om tot het gewenste resultaat te komen.

  Arbeids- en organisatiepsyhologen: Arbeidspsychologen worden ingezet om de juiste kandidaat op de juiste plaats te krijgen. Organisaties en selectiebureaus doen vaak een beroep op arbeidspsychologen zodat deze de sollicitanten kunnen evalueren. In bedrijven waar een groot personeelsverloop is worden ze ingezet om de arbeidsvreugde te verhogen. De grootste knelpunten worden dan weggenomen zodat iedereen een betere werksfeer krijgt.

  Neuropsychologen: De neuropsycholoog is een hersenspecialist en onderzoekt dan ook de relatie tussen de hersenen en het gedrag. Ze kunnen bv. aan de hand van hersenscans uitmaken of er sprake van een hersenletsel is. Bepaalde psychologen binnen de neuropsychologie hebben zich in het herstelproces van de hersenen gespecialiseerd.

  Sportpsychologen: Begeleiden en optimaliseren het gedrag van sporters en atleten om continu gemotiveerd te blijven. Het is wetenschappelijk bewezen dat de psychologie een grote impact op de prestaties van sporters kan hebben omdat ze begrijpen hoe deze met de druk van wedstrijden moeten omgaan.

  Testpsychologen: Creëeren tests om na te gaan of een bepaalde eigenschap bij de testpersonen aanwezig is. Ook houden ze zich bezig met het maken en evalueren van intelligentietests en persoonlijkheidstests.

  Gezondheidspsycholoog: Onderzoeken wat nodig is om de algemene gezondheid te handhaven. Worden ook ingezet om voorlichtingscampagnes en sensibiliseringscampagnes te kunnen uitvoeren. Ze leren ook mensen omgaan met hun beperkingen zodat deze een gezonde levenskwaliteit kunnen voortzetten.

  Schoolpsychologen: Vindt men terug in het lager -en middelbaar onderwijs waar ze ingezet worden om de intelligentie en persoonlijkheid van leerlingen te peilen. Ze zoeken eveneens oplossingen om leerlingen in moeilijkheden te kunnen helpen.

  Sociaalpsychologen: Bestuderen hoe mensen denken en omgaan in hun sociale milieus. Ze zijn zowel in individuele relaties geïnteresseerd als interacties tussen groepen van mensen.

  U ziet het, de lijst is nog maar een begin van wat de toekomst nog zal brengen. De laatste jaren is de psychologie zo ontzettend gegroeid dat geen enkele psycholoog nog van alles op de hoogte kan zijn. Daarom worden ze meer en meer opgedeeld zodat iedereen een bepaalde specialisatie kan verwerven en zodat ook de patiënten in kwestie meer kans hebben om goed geholpen te worden.