• Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Zelfmoord voorkomen, stap voor stap naar een nieuwe toekomst

Zelfmoord is een prangend probleem binnen onze maatschappij aan het worden. De cijfers liegen er niet om, meer dan 1.000.000 wereldburgers plegen jaarlijks zelfmoord omdat ze veelal de technieken om een goed leven te kunnen leiden niet beheersten. Een spijtige conclusie waar dringend wat meer aandacht aan geschonken mag worden. Mensen met suïcidale gedachten hebben dan ook niet altijd een psychische stoornis, in veel gevallen zijn ze even de weg kwijt waardoor ze de zin van het leven niet meer inzien. We oordelen snel over zelfmoordenaars terwijl we niet altijd begrijpen waarom iemand nu precies zelfmoord gaat plegen. Als jij ook wel eens zelfmoord gedachten hebt ben je helemaal geen abnormaal geval maar behoor je thuis tussen het gros van de bevolking. Niet dat iedereen er zo extreem mee bezig is, maar veel mensen denken er tijdens hun meest donkere periodes wel eens aan. Dit heeft trouwens niets met
leeftijd of afkomst te maken, maar is meestal een gevolg van een opeenhoping van negatieve ervaringen. We kunnen wel zeggen dat zelfmoord niet te tolereren valt maar hoe kunnen we daar eerlijk over oordelen als we niet allen dezelfde opvoeding, ervaringen en ontwikkelingen in het leven hebben mogen meemaken? In ieder geval is zelfmoord nooit de oplossing en met onderstaande stappen kunnen personen die aan suïcide denken stap voor stap aan een nieuwe toekomst bouwen.

Waarom denk je dat zelfmoord de oplossing voor al jouw problemen is?
Zelfmoord is het gevolg van niet meer weten wat men met zijn leven moet doen. De tijdspanne waarin we aan zelfmoord denken is een tijdelijke, emotioneel overheersende toestand waarin we alle rationaliteit dreigen te verliezen. We laten onze negatieve gedachten de bovenhand nemen terwijl we dagen, maanden en soms jaren aan een stuk een oplossing voor al onze problemen zoeken. In veel gevallen vinden we het antwoord op deze vragen niet, waardoor er een moment zal ontstaan waarin we de utopie vormen dat zelfmoord de oplossing voor al onze problemen zal bieden. Het grote probleem waarom we dit denken ligt aan het feit dat we in een negatieve spiraal zijn terechtgekomen. Wie zich door negativiteit laat onderwerpen gaat een bang en hopeloos leven tegemoet. Een leven dat jij in ieder geval niet wil leiden en waarvoor we allen meer dan begrip kunnen tonen. Toch is het vermoorden van de eigen persoonlijkheid geen oplossing, daar we hiermee alle kansen op een vruchtbare toekomst zullen vernietigen. Je leven opgeven is waarschijnlijk het domste dat je kan doen, zoek naar oplossingen die uw bestaan kunnen vervolledigen in plaats van radicale handelingen te gaan toepassen die noch u, noch de familie en vrienden zullen verder helpen.

Praat erover, kom uit je schelp!
Alleen kunnen we maar zoveel manieren bedenken waarom dit leven een godsgeschenk is. Het is waarschijnlijk om die reden dat je dit artikel aan het lezen bent en gelijk heb je! Door elkaars bevindingen te gaan bespreken en evalueren leren we elke dag een mooie levensles bij. Waarschijnlijk denk je dat niemand je kan helpen maar diep vanbinnen weten we allemaal dat dit flauwekul is. Hoeveel problemen ik in het leven al niet heb kunnen oplossen door er simpelweg over te praten is op zijn minst merkwaardig te noemen. Iedereen heeft een andere levenswijze en baseert zijn beweringen op eerdere ervaringen. Ervaringen die jij misschien helemaal niet hebt mogen kennen en die door het praten jou heel wat kunnen bijbrengen. Denk nooit dat je zelf alles weet want dan zal je van een kale reis terugkomen en zul je zelfmoord meer en meer in de hand gaan werken.

Zelfmoord en er anoniem over kunnen praten:
Voor wie geen of weinig hulpvolle mensen in de buurt heeft zijn er talrijke oplossingen voorhanden die uw anonimiteit hoog in het vaandel zullen dragen. In de eerste plaats is er de huisdokter en de psycholoog die beide gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met suïcidale gedachten. Als experts van het menselijk lichaam weten zij beter dan wie dan ook wat er nodig is om het algemeen welzijn naar nieuwe hoogten te stuwen. Wil je liever niet face to face over je problemen praten dan heb je nog steeds de mogelijkheid om naar de zelfmoordlijn of teleonthaal te gaan bellen. Beide diensten hebben zelfs een chatportaal zodat je langs de pc al je problemen kan bespreken. Denk niet dat deze diensten jou geen hulp zullen bieden want hun extreme professionaliteit en expertise op het gebied van zelfmoord hebben al talloze keren bewezen hoe doeltreffend ze wel kunnen zijn.

Verander van omgeving en kom buiten!
Mensen worden depressief omdat ze aan een zekere sleur worden blootgesteld. Elke dag opnieuw hetzelfde moeten doen maakt van de vrolijkste Harry een kwijnende zeur. Verplicht jezelf ertoe om minstens eenmaal per dag de deur uit te gaan om even een wandeling te gaan maken. Door in de buitenlucht te gaan vertoeven laten we verse lucht naar onze hersenen verspreiden zodat we over nieuwe opportuniteiten gaan nadenken. Als jouw huidige woonplaats je teveel aan negatieve gebeurtenissen laat terugdenken zou je er ook niet voor moeten terugdeinzen om onmiddellijk je koffers te gaan pakken. Sowieso zal je jouw huidige levenspatroon moeten veranderen, waardoor je automatisch een andere levensvisie gaat vormen. Durf jouw hele leven om te wentelen zodat zelfmoord meer en meer als een grote fout begint te lijken.

Geloof dat het morgen beter zal gaan:
Een beperkt geloof zal uw hele levenswandel enorm beperken. Wie alleen maar op basis van feiten zijn conclusies wilt trekken zal onbewust zelfmoord in de hand werken. Als alles slecht gaat zal je soms buiten zelfmoord geen andere oplossing meer willen zien, maar dat komt meestal omdat we niet geloven dat het morgen beter kan gaan. Niemand is voor het ongeluk geboren en ook bij jou zal het morgen of overmorgen wel beter dan vandaag gaan. In welke negatieve periode je ook zit, blijf geloof hechten dat het morgen beter kan en dat zelfmoord nooit de oplossing voor je problemen zal zijn. Wist u trouwens dat de meest succesvolle mensen ter wereld vaak ook uit het diepste dal hebben moeten kruipen? Geef niet toe aan zelfmoord omdat dit alles waar uw leven voor staat zal vernietigen.

Wil je toch zelfmoord plegen?
Indien je na dit alles gelezen te hebben nog steeds van oordeel bent dat zelfmoord jouw problemen gaat oplossen heb je professionele hulp nodig. Nee, dit is helemaal geen schande en ja deze mensen kunnen u echt verder helpen! Geef het tenminste een kans, zelfmoord kan je morgen ook nog plegen maar dan is je leven voorbij. Op dat moment geef je toe aan een tijdelijke frustratie waarmee je je gehele toekomst in de vuilbak gaat werpen. Waarschijnlijk denk je dat niemand jouw situatie ooit zal begrijpen maar we weten allemaal dat daar niets van aan is. Denk terug aan je mooiste herinneringen en weet dat zelfmoord ervoor zal zorgen dat je dit nooit meer zal meemaken. Wie nu denkt in het leven alleen te staan zal na zelfmoord maar pas weten wat alleen zijn echt betekent. Probeer professionele hulp te vinden als het echt niet meer gaat maar ga nooit over tot zelfmoord want vanaf dan zal niemand je nog ooit kunnen helpen. Het leven krijg je maar één keer en het is al zo snel voorbij, waarom deze exceptionele gebeurtenis dan nog is door zelfmoord gaan verkorten? Bel nu een psycholoog of bel naar de zelfmoordlijn, je bent het jezelf verschuldigd.
Auteur
sonja
First release
Last update
Beoordeling
0,00 star(s) 0 ratings

More resources from sonja