Google+
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Zelfstandig worden of niet?

De voor -en nadelen op een rij

 1. sonja
  Zelfstandig worden, is het iets voor u? Onze economie is er momenteel slecht aan toe. Nieuwe zelfstandigen zijn dan ook meer dan nodig. Dit wil echter niet zeggen dat het zelfstandig statuut voor iedereen geschikt is. Uw eigen baas zijn betekent niet alleen dat je alles zelf kan beslissen. U zal uw eigen kwaliteiten met die van een uitstekend manager moeten kunnen combineren. Want zelfstandig zijn is niet makkelijk en zal zeker in het begin als heel hard ervaren worden. Het is dan ook niet voor niets dat veel nieuwe zelfstandigen er binnen de eerste drie jaar de brui aan geven. Men denkt dan ook al snel verkeerdelijk dat zelfstandig zijn betekent dat je massa's aan geld zal verdienen. Hoewel dit[​IMG] kan is dit bijlange geen zekerheid. Sterker nog, u hebt meer kans om er een gewoon loon uit te halen dan dat u er als rijke zal uitkomen. Zelfstandig zijn is een kunst op zich, je moet dan ook van veel markten op de hoogte zijn. Enige ervaring in een degelijke werkomgeving is dan ook meer dan gewenst alvorens u de stap naar het zelfstandig zijn moet nemen. Laat uw ogen niet door mooie verhaaltjes verblinden, uw eigen zaak beginnen is niet zomaar iets dat je even doet.

  Hoeveel tijd gaat u aan het zelfstandig worden besteden?
  Ik hoop dat u niet teveel waarde aan uw vrije tijd stelt. Als u zelfstandig wordt zal u er niet veel meer hebben en zal u alle overige tijd aan uw gezin willen besteden. Het is niet bepaald een 38 uren werkweek, vanaf nu zal u bijna alles aan uw eigen zaak moeten wijden. Als u dit niet doet, zal de concurrentie u voor zijn wat nefast voor uw inkomsten zal zijn. Bereid u ook al maar voor op vele lange dagen en nachten, u zal namelijk continu met onverwachte gebeurtenissen rekening moeten houden. Voor de rest moet ik wel toegeven dat zelfstandig zijn iets uniek is want als je het graag doet zal de te werken tijd helemaal niet als werken overkomen. Als je iets graag doet zijn de uren ook meestal het probleem niet. Maar vergeet niet dat jij er altijd zal moeten staan. Zaterdagen, zondagen en feestdagen zullen bij u niet veel voorkomen. Uw klanten gaan altijd voor, kan u die opoffering maken?

  Geld, geld en nog is geld!
  Ook hier is geld van heel groot belang, zonder geld zal u noch uzelf, noch uw andere werknemers kunnen betalen. Het is dus van kapitaal belang dat u genoeg geld hebt voor u als zelfstandige aan de slag wil gaan. Ik zou u willen adviseren om niet te lenen, probeer van niemand af te hangen om uw eigen bedrijf op te starten. De banken en verzekeringsmaatschappijen zullen in het begin staan te popelen om u als nieuwe klant binnen te halen maar verdwijnen even snel als u zonder geld zit. Door meteen met een schuldenlast te beginnen bent u al half verloren. Mocht u eventueel failliet gaan kan u er nog is jaren voor afbetalen, geloof me, dat is het niet waard. Begin liever wat kleiner dan met een ander zijn geld te werken.

  Om goed als zelfstandige te willen beginnen zou u alle opstartkosten alsook alle geraamde kosten voor het eerste jaar opzij hebben moeten staan. Waarom? Omdat het in het begin altijd heel moeilijk is, u zal zonder twijfel ook nog verschillende fouten maken. Als u deze niet kan recupereren bent u eraan voor de moeite. In de wereld van de grote jongens moet u ook kunnen meespelen. Stel u voor, u haalt een groot contract binnen maar kan de 30 dagen factuurdatum niet overbruggen. Dan gaat de klant gewoon bij iemand die het wel kan.

  Hoe goed is uw ondernemingsplan om zelfstandig te worden?
  Ondernemen is geen sinecure, het zal veel van uzelf vragen, heel veel! Om te beginnen met ondernemen zou u dan ook een uitstekend ondernemingsplan moeten opstellen. Niet eventjes een kladje waarbij je de grootste pro's en contra's van het bedrijfje neerpent maar een echt plan waarin alles wat met uw bedrijf te maken heeft aan bod komt. Ondernemen zonder plan is als rijden zonder olie. Het zal eventjes gaan maar u bent gedoemd om te mislukken. Niet alleen uw cijfers moeten kloppen, u zal ook nog is verschillende B-plannen moeten opstellen. De grootste fout die beginnende ondernemers maken is dat ze maar één ondernemingsplan opstellen. Vaak zijn de vooruitzichten door het gebrek aan ervaring veel te rooskleurig. Daarom is het zeker niet slecht om uw ondernemingsplan te voorzien van onverwachte gebeurtenissen. Nu al weten wat u in noodsituaties zal doen kan uw succes in het ondernemersschap alleen maar bespoedigen.

  Daar komen de papieren:
  Het zelfstandig statuut is eigen aan een grote, administratieve rompslomp. Vanaf dag 1 zal u geconfronteerd worden met onnoemelijk veel paperassen. Ons landje staat dan ook gekenmerkt om voor elk klein zaakje een papier op te stellen. U zal dus buiten uw organisatorische talenten ook administratief sterk moeten staan. Een goed klassement en orde zijn dan ook broodnodig om een goed bedrijf te kunnen runnen. Als u van uzelf weet dat u hierin niet bepaald sterk bent is het misschien verstandig om dit werk aan iemand anders uit te besteden. Uw facturen en belastingen zoals btw en taksen moeten namelijk op tijd betaald worden. Hiermee wachten zal u na verloop van tijd alleen maar meer geld gaan kosten. Laat u niet wijsmaken dat de paperassen van een zelfstandige wel meevallen want dat is helemaal niet het geval. Met een goed systeem is het doenbaar, zonder systeem bent u de klos.

  Tot slot:
  Tot slot zou ik willen opmerken dat het zelfstandig statuut een fantastische ervaring kan zijn als u genoeg voorbereid bent. Neem het niet te licht op en weet dat ondernemen uw gehele sociale leven overhoop zal brengen. U zal moeilijke tijden kennen maar ook goed verdienende periodes. Probeer zoveel mogelijk opzij te zetten als de slechte periodes eraan komen. De meeste faillissementen komen er dan ook omdat men geen reserves in de goede periodes heeft aangelegd. Als u de stap wagen zal wil ik u alvast veel succes toewensen! U zal het nodig hebben!